Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Κόντρες στην Βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών – Οι δυο λάθος ψήφοι σε άρσεις ασυλίας

Ψήφος αποδήμων:

Σε κόντρα για την περίοδο του 2019 εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και η λήψη απόφασης για την άρση της ασυλίας κατά 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί εσχάτης προδοσίας γιατί είχαν ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η αντιπαράθεση χτύπησε κόκκινο όταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, όχι μόνο κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε γκρίζα τοποθέτηση για πολιτική κερδοσκοπία απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών αλλά αναφέρθηκε και στις συνεδριάσεις της Βουλής κατά την κύρωση της Συμφωνίας και επέκρινε τον κ. Σαμαρά  λέγοντας ότι «ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε ακραίες ανιστόρητες απόψεις…».

Ο προεδρεύων, Αντιπρόεδρος και βουλευτής της ΝΔ  Χαράλαμπος Αθανασίου σχολίασε τις επικρίσεις του κ. Βούτση για τον πρώην Πρωθυπουργό λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του Αντώνη Σαμαρά. Ήταν αυτός που κράτησε την χώρα στην ΕΕ και δεν μπορεί κανείς να αμφισβητεί τον πατριωτισμό του».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης του ανταπάντησε υποστηρίζοντας πως «ουδείς αμφισβήτησε τον πατριωτισμό του κ. Σαμαρά, ήταν εκλεγμένος Πρωθυπουργός,  είναι από πολύ νέος βουλευτής και είναι μέχρι σήμερα και τον τιμάμε για την προσφορά του αλλά είναι ο πολιτικός της χώρας που επί 25 χρόνια είχε λάθος άποψη στο θέμα και δεν είχε μόνο λάθος άποψη, αλλά και την εργαλειοποίησε αυτή την λάθος του θέση που έφερε την χώρα σε ομηρεία».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου του ανταπάντησε ότι «εάν ο κ. Σαμαράς είχε λάθος άποψη , θα τον κρίνει η Ιστορία», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός ζήτησε το λόγο επειδή όπως είπε «αδικηθήκαμε παραταξιακά» από αυτά που ανέφερε ο κ. Βούτσης κατά του κ. Σαμαρά λέγοντας ότι «η ΝΔ πάντα στάθηκε στα εθνικά θέματα με μετριοπάθεια, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού και των αρχών του Διεθνώς Δικαίου. Και αυτές οι αρχές δεν παρεκτράπηκαν και επί Πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά σε ακραίες λογικές και συμπεριφορές. Το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν αυτό που συμπορεύτηκε με ακραίες λογικές, κυρίως το 2015. Να τα αφήσουμε αυτά όμως, ας κοιτάξουμε το μέλλον, επουλώνοντας τις πληγές και όχι να τις βγάζουμε αυτές τις πληγές μπροστά».

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, επιθυμώντας να ρίξει τους τόνους από μια πολιτική «δίκη» της Συμφωνίας των Πρεσπών ανέφερε πως «σήμερα, δεν κάνουμε αναψηλάφηση… για τις θέσεις που είχαν τα κόμματα και η ΝΔ τότε που  έφτασε μέχρι σημείου να γίνει πρόταση  δυσπιστίας, αλυσιτελώς βέβαια τότε για να αποτραπεί αυτή η  Συμφωνία αυτή τώρα ισχύει δεσμεύει την ζώρα μας και η  Ελλάδα σταθερά είναι  υπέρ του Διεθνούς Δικαιού» λέγοντας με νόημα ότι  «στο πρόβλημα που έχουμε με τον  εξ ανατολών μας  γείτονα, το ισχυρότερο επιχείρημά μας είναι το Διεθνές Δίκαιο και  δεν μπορεί να είμαστε δύο  μέτρα και δύο σταθμά…»

Η άρση ασυλίας των 54 απορρίφθηκε καθώς από τους 219 βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία, οι 217 ψήφισαν κατά της άρσης ασυλίας, 11 υπέρ (οι 10 της Ελληνικής Λύσης αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος) και 1 παρών ( ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Παππάς). 

Ερωτηθείς ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, πως και ψήφισε «υπέρ» της άρσης ασυλίας φέρεται να δήλωσε ότι το έκανε από λάθος νομίζοντας ότι έπρεπε να ψηφίσει «υπέρ» της απορριπτικής  γνωμοδότησης  που είχε εκδώσει η Επιτροπή Δεοντολογίας. Κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν ότι από λάθος, επίσης ψήφισε «παρών» και όχι «κατά»  ο βουλευτής της Ιωάννης Παππάς.

Τέλος, επειδή πολύς ο λόγος στους διαδρόμους της Βουλής σχετικά με το πόσοι και σε ποια εσωκομματική «γαλάζια» ομάδα άνηκαν οι βουλευτές της ΝΔ που επέλεξαν να απουσιάσουν από την ψηφοφορία (καθώς είχαν την δυνατότητα  να ψηφίσουν και επιστολικά) η «πρώτη» ανάγνωση προς το παρόν δεν έχει δείξει… ότι αυτές οι  απουσίες έχουν τέτοιες αναγνώσεις,  πολιτικής γεωγραφίας

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις