Πολιτική

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξετάζονται – Σήμερα οι τελικές αποφάσεις

"Κληρώνει" σήμερα για τα νέα μέτρα μετά και την αλματώδη αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Τι εξετάζεται και τι δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Στο "επίκεντρο" η Αττική.

Ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού και διασωληνωμένων, σε συνδυασμό με την έκρηξη κρουσμάτων που παρατηρείται στη Γαλλία ή το νέο lockdown στο Ισραήλ, έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, η οποία αναζητεί τρόπους για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να καταρτίσει έναν κατάλογο μέτρων, ο οποίος προβλέπει κλιμάκωση ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί πρώτα σε τοπικό κι ύστερα σε εθνικό επίπεδο.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός της ημέρας και θ’ ανακοινωθούν στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Τα μέτρα που είναι στο “τραπέζι”

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η Αττική, όπου καθημερινά εξακολουθούν να καταγράφονται περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα. Αν και στο τραπέζι βρέθηκε ακόμη και το ύστατο σενάριο ενός τοπικού ή ακόμη και γενικευμένου lockdown, γενικότερη αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση θέλει ν’ αποφύγει τα… δύσκολα.

Έτσι, στο προσκήνιο βρίσκονται διάφορα περιοριστικού και προληπτικού χαρακτήρα μέτρα, όπως κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, συρρίκνωση του ανώτατου αριθμού των παριστάμενων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ο περιορισμός των πελατών στα τραπέζια ή ακόμη και η περαιτέρω συρρίκνωση του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.).

«Ακούμε κι εμπιστευόμαστε τους ειδικούς κι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επιβεβαιώνοντας αυτό που ισχύει από την αρχή της υγειονομικής κρίσης: ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι δυναμικό και προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες και πάντοτε με τις εισηγήσεις των ειδικών επί της υγείας.

Αποκλείεται το τοπικό lockdown

Ένας από τους λόγους για τους οποίους αποκλείστηκε το lockdown σε τοπικό επίπεδο είναι ότι ειδικά στην Αττική υπάρχει δυσκολία στην πρακτική εφαρμογή του (π.χ. στα όρια δήμων, καθώς η Πολιτική Προστασία διαθέτει την επιδημιολογική εικόνα κάθε δήμου στο Λεκανοπέδιο). Επίσης, δίχως να παραγνωρίζεται η γνώμη των ειδικών, η κυβέρνηση επιδιώκει τη μικρότερη δυνατή διατάραξη της λειτουργίας της οικονομίας, καθώς το σοκ του δίμηνου καθολικού lockdown του Μαρτίου και Απριλίου δεν έχει ξεπεραστεί.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει και πάλι σε τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στην απόλυτη προστασία της ανθρώπινης ζωής και δημόσιας υγείας από τη μία πλευρά και την προστασία της ομαλής οικονομικής δραστηριότητας από την άλλη.

Χρήση μάσκας παντού;

Πάντως, στο τραπέζι εξακολουθούν να βρίσκονται μέτρα που έχουν ούτως ή άλλως συζητηθεί, όπως η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική, όπως συνέβη π.χ. στο Παρίσι.

Το εν λόγω μέτρο, όμως, παρουσιάζει δυσκολία στην εφαρμογή του και γι’ αυτό φαίνεται πως εγκαταλείπονται. Όμως, πιο αυστηρά μέτρα θα ισχύσουν σε οργανωμένες δομές (γηροκομεία, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών κτλ.). Επίσης, εκτός της Αττικής, τα μέτρα θα έχουν εφαρμογή και σε άλλες περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο (π.χ. Πέλλα).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Υπόθεση Παναγόπουλου: Στα «κάγκελα» τα κόμματα μετά την έρευνα εις βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ για υπεξαίρεση κονδυλίων
Οι κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος προκαλούν σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις – Παραίτηση ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, «συνδικαλιστική μαφία» καταγγέλλει το ΚΚΕ – Τι λένε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Νίκη
Γιάννης Παναγόπουλος 6
Πώς η «Διαφάνεια» του Αλέξη Τσίπρα θα «παρακολουθεί» τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος - Επτά παραδείγματα
Σκοπός της πλατφόρμας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού, είναι να οργανώσει, να ενοποιήσει και να καταστήσει πραγματικά αξιοποιήσιμη την ήδη διαθέσιμη πληροφορία
Αλέξης Τσίπρας
Μαρινάκης στο 12ο briefing για τους πολίτες: Τέσσερις μεγάλες αλλαγές στην προσεχή Συνταγματική Αναθεώρηση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των εργαζομένων, την ανεργία, την ψήφο των αποδήμων, αλλά και σε πιο εξειδικευμένα θέματα
Παύλος Μαρινάκης
«Φαγωμάρα» δίχως τέλος στο ΠΑΣΟΚ: Αντιπαράθεση Καββαθά και Χρηστίδη στη Βουλή για τις συλλογικές συμβάσεις - «Μειώνετε τους μικρομεσαίους με όσα λέτε»
«Όποτε μας συναντάτε λέτε πως μας στηρίζετε και εδώ να λέτε πως εκπροσωπούμε τα συμφέροντα της κυβέρνησης» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
Γιώργος Καββαθάς
Οργισμένη (πάλι) η Κωνσταντοπούλου: Η Νέα Δημοκρατία να μετονομαστεί σε Νέα Δικογραφία, ο Γεωργιάδης είναι υπόλειμμα του ολοκληρωτισμού
Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι «κρύβεται» και αποφεύγει τη Βουλή
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου