Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Έρχεται» απαγόρευση των πτήσεων από Βρετανία – Σκέψεις και για επέκταση των σκληρών μέτρων

Κορονοϊός: «Έρχεται» απαγόρευση των πτήσεων από Βρετανία – Σκέψεις και για επέκταση των σκληρών μέτρων

Προβληματισμός για την μετάλλαξη του κορονοϊού. Σκέψεις για επέκταση των σκληρών μέτρων που ισχύουν για Κοζάνη και Δυτική Αττική και σε άλλες περιοχές. Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται τα πρώτα εμβόλια.

Η γιορτινή εβδομάδα που ξεκινά σήμερα έχει δύο ιδιαιτερότητες: η μία είναι πως εισέρχεται στην τελική ευθεία η προετοιμασία για την υποδοχή των πρώτων εμβολίων και την εκκίνηση των εμβολιασμών την Κυριακή (27/12), καθώς σήμερα αναμένεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να δώσει την πρώτη άδεια για το εμβόλιο της Pfizer.

Η δεύτερη είναι τα νέα που έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία περί μετάλλαξης του κορονοϊού, με αποτέλεσμα και η Αθήνα να βρίσκεται σε συναγερμό, καθώς ήδη συμβαίνει ένα ντόμινο εξελίξεων σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο αφορά κυρίως στο μπλόκο των πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία. Για το ζήτημα θα υπάρξουν, μάλιστα, συζητήσεις σήμερα στις Βρυξέλλες, με στόχο το συντονισμό των χωρών-μελών της ΕΕ.

Καμπανάκι για την ματάλλαξη του ιού

Η ανησυχία είναι ούτως ή άλλως εύλογη, δεδομένου του επαναπατρισμού φοιτητών και άλλων Ελλήνων από τη Μεγάλη Βρετανία για τις ημέρες των εορτών, ενώ καμπανάκι κινδύνου συνιστά και ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού στην Ιταλία.

Ήδη πάντως αποφασίστηκε πως επεκτείνεται για όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία η υποχρεωτική καραντίνα στις επτά ημέρες από τρεις που ισχύει από την περασμένη Παρασκευή για όλους όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Απαγόρευση πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία

Μολαταύτα, εξαιρετικά πιθανό είναι το σενάριο ν’ ανακοινωθεί ακόμη κι εντός των επομένων ωρών η απαγόρευση πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία. Σημειώνεται δε ότι το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας των επτά ημερών ισχύει συμπληρωματικά με τα άλλα ισχύοντα μέτρα, δηλαδή την υποχρέωση των ταξιδιωτών να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών, αλλά και την υποβολή τους σε rapid test κατά την άφιξή τους σε ελληνικό έδαφος.

click4more: Συναγερμός στην Ιταλία: Εντοπίστηκε ασθενής με τον μεταλλαγμένο κορονοϊό

Από εκεί και πέρα, θετικά μηνύματα στέλνουν τα χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς τα ημερήσια κρούσματα υποχώρησαν στα 588 και ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται πλέον σταθερά κάτω από το όριο του 4%, ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 515 – ελαφρώς μειωμένοι, δηλαδή, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Το μήνυμα, όμως, ειδικών και κυβέρνησης παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός κι αντιθέτως να τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα.

Σκέψεις για επέκταση των σκληρών μέτρων

Προς τούτο, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο αν και πώς θα τηρηθεί το μέτρο των εννέα ατόμων σε κάθε σπίτι την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα, ωστόσο δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει πρόθεση αναθεώρησής του παρά μόνο ισχυρές συστάσεις για να μην υπάρξει καταστρατήγηση.

Αντιθέτως, ενδέχεται να επιβληθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα – όπως αυτά που ισχύουν εδώ και κάποια 24ωρα στη Δυτική Αττική και την Κοζάνη – και σε άλλες περιοχές της χώρας, εφόσον παραμείνουν οι αυξητικές τάσεις όσον αφορά στα κρούσματα, παρά τη γενικότερη πτωτική τάση σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το εμβόλιο, ο σχεδιασμός προβλέπει μετά το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να φτάσουν στις 26/12 στην Ελλάδα περίπου 300.000 δόσεις και ο εμβολιασμός να ξεκινήσει άμεσα, με πρώτους τους υγειονομικούς. Περισσότερες λεπτομέρειες για την ακριβή διαδικασία θα γίνουν γνωστές σήμερα, με την απαραίτητη επισήμανση και ως προς τον εμβολιασμό ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Η προοπτική, ωστόσο, του εμβολίου αρχίζει και επιτρέπει δειλά, έστω, βήματα για το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να δηλώνει (Mega) ότι στόχος είναι τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις