Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τα «εμπόδια» στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και το παρασκήνιο της απόφασης

Κορονοϊός: Τα «εμπόδια» στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και το παρασκήνιο της απόφασης
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όρους για να επιστρέψουν στα θρανία τον Σεπτέμβρη βάζει η κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προαπαιτούμενο θα είναι να κάνουν συχνά εργαστηριακά τεστ, και σε καμία περίπτωση δεν θα αρκεί το self test.
Δεδομένου ότι η διενέργεια του rapid ή του μοριακού τεστ κοστίζει αρκετά και η πρόθεση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος να μη το καλύπτει το κράτος αλλά οι ίδιοι, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το μέτρο θα οδηγήσει τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς να κάνουν το «μεγάλο» βήμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί πάνω από το 70% των εκπαιδευτικών, ωστόσο το ποσοστό που υπολείπεται θεωρείται αρκετά μεγάλο και οδηγεί σε δύο κινδύνους:
Ο πρώτος κίνδυνος αφορά την υγεία των ιδίων αλλά και των μαθητών, οι οποίοι είναι ευάλωτες ηλικιακές ομάδες στις μεταλλάξεις της covid_19 και πιθανοί φορείς του ιού προς την οικογένεια.
Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να κλείνουν σχολεία και τάξεις λόγω της απουσίας ή και της καραντίνας εκπαιδευτικών και η εκπαιδευτική διαδικασία να είναι μετέωρη, δεδομένου ότι η αναπλήρωση εκπαιδευτικών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, όπως σημείωσε και ο Πρωθυπουργός.

Η βούληση της κυβέρνησης είναι τον Σεπτέμβριο τα σχολεία, μετά από σχεδόν δύο χρόνια τηλεκπαίδευσης, να λειτουργήσουν κανονικά, και τα παιδιά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης να επιστρέψουν κανονικά στα θρανία.
Έτσι χθες ο Πρωθυπουργός απηύθυνε νέα έκκληση στους εκπαιδευτικούς να σπεύσουν να κλείσουν ραντεβού, σημειώνοντας με έμφαση ότι απέρριψε την ιδέα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Click4more: Μητσοτάκης στη Βουλή: Στα σχολεία με rapid test οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί – «Σοβαρευτείτε κ. Τσίπρα»

Όπως εξήγησε αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει φύγει από το τραπέζι… ‘Όλα θα κριθούν περί τα τέλη Αυγούστου και καταλύτης για τις τελικές αποφάσεις θα είναι ο ρυθμός των εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού αλλά και το αν και πόσο πιέζεται το Σύστημα Υγείας.
Η κυβέρνηση απεύχεται μια τέτοια εξέλιξη για έναν ακόμη λόγο… Εκτιμά ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί ναείναι αιτία να διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων, καθώς ένα νέο μέτωπο με τους εκπαιδευτικούς, εν όψει μιας δύσκολης σχολικής χρονιάς ενέχει κινδύνους, το οποίο συνεπάγεται και πολιτικό κόστος.

«Εμβολιάστε τα παιδιά σας…»

Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο και στους μαθητές του Γυμνασίου. Η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού τα παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών, ανοίγει την ερχόμενη Παρασκευή. Ο Πρωθυπουργός έσπευσε ο ίδιος να απευθυνθεί στους γονείς, κατανοώντας ότι θα υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις από την πλευρά τους για τον εμβολιασμό των μικρότερων παιδιών τους. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι η απόφαση να εμβολιάσει κάποιος το παιδί του, ειδικά αν μιλάμε για μικρότερα παιδιά, είναι μια προσωπική απόφαση… Και η κάθε οικογένεια θα κάνει αυτό το οποίο πιστεύει τελικά ότι θα είναι σωστό για την ίδια και για το παιδί. Αυτό το οποίο εγώ μπορώ να σας πω είναι ότι αν είχα παιδί σε αυτή την ηλικία δεν θα είχα κανέναν απολύτως δισταγμό να το εμβολιάσω» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
Μάλιστα παρότρυνε τους γονείς να σπεύσουν να μιλήσουν με τους οικογενειακούς γιατρούς και τους παιδιάτρους για να πάρουν την τελική τους απόφαση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις