Πολιτική

Κορονοϊός: Το χρονοδιάγραμμα για την ανοσία της «αγέλης» – «Τρέχουν» για εμβολιασμούς και «Πράσινο Διαβατήριο»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με προφανή ικανοποίηση άκουσε ο πρωθυπουργός τους ευρωπαίους ηγέτες με μια φωνή να συμφωνούν στην επίσπευση των διαδικασιών για την εφαρμογή του «Πράσινου Διαβατηρίου». Σε μια στιγμή που η Ελλάδα «ζεσταίνει» την «ατμομηχανή» του τουρισμού, μόνο χαμόγελα προκαλεί η συμφωνία να διευκολυνθούν ακόμη και πριν το ορόσημο της 1ης Ιουλίου οι μετακινήσεις των ταξιδιωτών από μία χώρα – μέλος της Ε.Ε. σε άλλη χώρα – μέλος, χωρίς την υποχρέωση καραντίνας.

Στα θετικά της Συνόδου Κορυφής και η δέσμευση της Ε.Ε. για επιτάχυνση του εμβολιασμού, ο οποίος θα βελτιώσει την επιδημιολογική κατάσταση, επιτρέποντας το ασφαλές άνοιγμα οικονομίας και της κοινωνίας.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έκρυψαν την έντονη ανησυχία τους για τυχόν νέες μεταλλάξεις της covid_19, συστήνοντας αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα, «ώστε να ληφθεί δράση αν κριθεί απαραίτητο», όπως επισημαίνεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που υιοθέτησαν οι «27».

vaccination emvolio

Ανοιχτό το θέμα του εμβολιασμού στα παιδιά άνω των 12 ετών

Ο πρωθυπουργός μιλώντας με δημοσιογράφους δήλωσε ότι εφόσον ανάψει το “πράσινο φως” ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών, η Ελλάδα είναι έτοιμη να το συζητήσει. «Αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ως τον Ιούλιο η Ελλάδα αναμένεται να έχει “χτίσει” ένα ασφαλές “τείχος” ανοσίας.

Τη Δευτέρα “έσπασε” το φράγμα των 5 εκατ. εμβολιασμών και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ως τις 31 Μαΐου αναμένεται να ξεπεράσει τους 5,5 εκατ. εμβολιασμούς.

Με τουλάχιστον 1 δόση έχουν ήδη εμβολιαστεί 3.357.696 συμπολίτες μας, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 1.836.773 άτομα.

Παράλληλα “τρέχει” με γοργούς ρυθμούς και η επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία”.

Ως το αργότερο τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των κατοίκων των ελληνικών νησιών – δηλαδή πάνω από 700.000 πολίτες – και μάλιστα με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Τρέχει για έγκαιρη προμήθεια εμβολίων η Ε.Ε..

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων για το 2022 και το 2023, καθώς εκτιμάται ότι ενδεχομένως να χρειαστεί μία ενισχυτική δόση 9 -12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό. «Αυτές τις δόσεις τις έχουμε στη διάθεσή μας», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι «ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία».

«Πάντα υπάρχει ανησυχία για τις μεταλλάξεις που γνωρίζουμε ή αυτές που μπορεί να προκύψουν», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες λένε για τις υφιστάμενες μεταλλάξεις ότι καλύπτονται από τα εμβόλια.

Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να έχει λάβει πάνω από 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες.

Συγκεκριμένα η Ε.Ε. αναμένει να λάβει 413 εκ. δόσεις ως τα τέλη Ιουνίου και άλλα 529 εκατ. το τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος, κι ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους είχε λάβει μόλις 106 εκατ. δόσεις.

Βάσει της διαθεσιμότητας στα κράτη – μέλη πιστεύεται ότι σε όλη την Ευρώπη ως τα τέλη του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού.

coronavirus strange

Τελειώνουν και τα τελευταία μέτρα της καραντίνας

Παράλληλα η χώρα οδεύει προς το τέλος των τελευταίων μέτρων του lockdown.

Αυτή την Παρασκευή οι επιστήμονες εξετάζουν την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση (μπαρ, εστιατόρια, καφέ κλπ), ακόμη και από την 1η Ιουνίου.

Ενώ το ορόσημο για την ελεύθερη πια κυκλοφορία των πολιτών είναι η 2η εβδομάδα του Ιουνίου.

Επιπλέον οι Επιστήμονες εξετάζουν και την πρόταση για αύξηση των ατόμων, πέραν των 100, σε γάμους και δεξιώσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναβάθμιση από Moody’s και Scope Ratings: «Η Ελλάδα – νησίδα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας»
«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον παράδειγμα ανθεκτικότητας, ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και ταχείας μείωσης του δημόσιου χρέους», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Γιώργος Μαζωνάκης 5
Τα μαζεύει ο Φρέντι Μπελέρης μετά τις αντιδράσεις: Ανακαλώ τα όσα είπα για τον Κασιδιάρη, η αποστροφή μου ήταν άστοχη
«Αυτή είναι και η διαχρονική στάση μου: να στέκομαι απέναντι σε αντιλήψεις και πρακτικές που υπονομεύουν τις δημοκρατικές αξίες και να δίνω μάχες ώστε οι συμπολίτες μας να μην παρασύρονται σε επικίνδυνα μονοπάτια»
O Φρεντι Μπελέρης 159
Στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Επενδύσεις και Κυπριακό στην ατζέντα – Με μηνύματα προς την Τουρκία η ομιλία στον ΟΗΕ
Ο Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή και φιλόξενη χώρα εγκατάστασης των περιφερειακών δραστηριοτήτων διεθνών εταιρειών, με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τα στελέχη τους
Κυριάκος Μητσοτάκης 5
ΠΑΣΟΚ κατά ΝΔ: Ο Μπελέρης εκθειάζει τον Κασιδιάρη και ο Μπεκίρης από το γραφείο Μητσοτάκη συναντήθηκε με συνομιλητή του
Το ΠΑΣΟΚ ζητά από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αποδοκιμάσει δημοσίως τον ευρωβουλευτή της Φρέντι Μπελέρη
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντι Μπελέρης 6
Παύλος Μαρινάκης: «Προφανώς και μας καλύπτουν οι εξηγήσεις Πλεύρη για την υπόθεση Μαζωνάκη» – Δεν ζητάμε άδεια για μείωση ΕΦΚ
Ο Παύλος Μαρινάκης απέρριψε την ερμηνεία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως απαιτείται ευρωπαϊκή άδεια για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα
Παύλος Μαρινάκης