Πολιτική

Κώστας Καραμανλής – Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η μυστική συνάντηση πριν το συλλαλητήριο

Υπό άκρα μυστικότητα το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πέρασε το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής. Στον δεύτερο όροφο τον περίμενε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τον… “μυστικό δείπνο” που είχαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποκαλύπτει η εφημερίδα Τα Νέα, το Σάββατο (03.02.108). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρώην πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν για το “καυτό” εθνικό θέμα, το Σκοπιανό.

Οι δυο άνδρες τα είπαν σε χαλαρό κλίμα, στον δεύτερο όροφο του κτιρίου της Αρχιεπισκοπής, με θέα την Πλάκα και την Ακρόπολη. Έφαγαν σαλάτα και κρεατικά και ήπιαν κόκκινο κρασί.

Η συνάντησή τους είχε προγραμματιστεί εδώ και περίπου δυο εβδομάδες. Ο Κώστας Καραμανλής έφτασε συνοδευόμενος μόνο από έναν αστυνομικό.

Καραμανλής και Ιερώνυμος συναντήθηκαν σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή. Από τη μια οι εξελίξεις στο Σκοπιανό. Από την άλλη το συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα. Και στο… βάρος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι παρασκηνιακές “ζυμώσεις” στην Ιεραρχία για τη μετά Ιερώνυμου εποχή!

Τι συζήτησαν Καραμανλής – Ιερώνυμος

Η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο έγινε λίγες ώρες αφού ο κ. Ιερώνυμος είχε συναντήσει τις παμμακεδονικές ενώσεις. Σε αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος είχε δώσει την… ευλογία του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, αύριο Κυριακή (04.02.2018) στην Αθήνα.

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Μια λύση εθνικά συμφέρουσα και επωφελής. Συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν ρητές εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ.

Σχολίασαν, επίσης, το συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία.

Ιερώνυμος: Όχι στον όρο Μακεδονία

Όπως και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έτσι και στον Κώστα Καραμανλή, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε ότι η Εκκλησία αντιτάσσεται στη χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του στο όνομα των Σκοπίων.

Έκανε εκτενή αναφορά στις εκκλησιαστικές πτυχές του ζητήματος. Επεσήμανε και τον κίνδυνο μετακυλίσεως του προβλήματος της ονομασίας σε εκκλησιαστικό επίπεδο και στην επιβίωση ενός ιδιότυπου αλυτρωτισμού μέσω του τίτλου της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Απέφυγαν τα πολιτικά… σχόλια

Ο Κώστας Καραμανλής απέφυγε να επεκταθεί ιδιαίτερα στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Δεν έκανε σχόλια ούτε για τον Αλέξη Τσίπρα ούτε για την κυβέρνηση. Περισσότερο η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την εξωτερική πολιτική σκηνή, τα εθνικά θέματα, το Σκοπιανό, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Συρία.

Επίσης, οι δυο άνδρες επικεντρώθηκαν και στην πολιτικής της Τουρκίας και στις προκλήσεις της, σε συνδυασμό και με το Κυπριακό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Πολάκης σε Σωκράτη Φάμελλο: «Το δίλημμα δεν είναι αν θα είμαστε με τον Τσίπρα, αλλά αν την επόμενη ημέρα θα υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ»
«Είμαι υπερήφανος για όσα έγιναν το 2015 – 2019 όχι για όσα έγιναν το 2019 – 2023» - Τροπολογία κατά της αυτοδιάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε ο Πολάκης και άλλα 5 μέλη
παύλος πολάκης
11
Τα σενάρια μετά την μετακίνηση Κυρανάκη στη θέση του γραμματέα της ΝΔ – Ο Παύλος Μαρινάκης και τα ονόματα που ακούγονται για τον «μίνι» ανασχηματισμό της Πέμπτης
Ο Παύλος Μαρινάκης ακούγεται έντονα για το υπουργείο Μεταφορών ενώ Αλεξάνδρα Σδούκου και Τάσος Χατζηβασιλείου ακούγονται επίσης για θέση στο υπουργικό σχήμα. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος «παίζει» για μετακίνηση στο Μαξίμου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα στους υπουργούς «πιο γρήγορα, πιο τολμηρά» 31
Σωκράτης Φάμελλος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε δίπλα στην πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, δεν έχουμε κανένα περιθώριο για plan Β
«Οι μοναχικές πορείες δεν αποτελούν λύση για τις ανάγκες της κοινωνίας. Οι προσωπικές επιλογές δεν είναι αριστερή στάση» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
43
Παύλος Μαρινάκης: Ο Αντώνης Σαμαράς θα κριθεί από τις εκλογές – Στερείται λογικής η ταύτιση Μητσοτάκη με Τσίπρα
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τους αντικαταστάτες του Κωνσταντίνου Κυρανάκη στο υπουργείο Μεταφορών και του αείμνηστου Νίκου Ταγαρά στο υπουργείο Περιβάλλοντος
Ο Παύλος Μαρινάκης
15
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε δίνη συγκρούσεων λόγω Τσίπρα: Πεδίο μάχης η ΚΕ για τη «συντροφική» γραμμή Φάμελλου, με «μπαλωθιές» Πολάκη
Η εισήγηση για μη αντιπαραθετική στάση απέναντι στην ΕΛΑΣ άναψε φωτιές στην Κουμουνδούρου, με τον βουλευτή Χανίων να προειδοποιεί ότι το κόμμα δεν μπορεί να «δανείζει στελέχη»
Σωκράτης Φάμελλος / Παύλος Πολάκης 14