Πολιτική

Κώστας Καραμανλής – Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η μυστική συνάντηση πριν το συλλαλητήριο

Υπό άκρα μυστικότητα το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πέρασε το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής. Στον δεύτερο όροφο τον περίμενε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Τον… “μυστικό δείπνο” που είχαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποκαλύπτει η εφημερίδα Τα Νέα, το Σάββατο (03.02.108). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρώην πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν για το “καυτό” εθνικό θέμα, το Σκοπιανό.

Οι δυο άνδρες τα είπαν σε χαλαρό κλίμα, στον δεύτερο όροφο του κτιρίου της Αρχιεπισκοπής, με θέα την Πλάκα και την Ακρόπολη. Έφαγαν σαλάτα και κρεατικά και ήπιαν κόκκινο κρασί.

Η συνάντησή τους είχε προγραμματιστεί εδώ και περίπου δυο εβδομάδες. Ο Κώστας Καραμανλής έφτασε συνοδευόμενος μόνο από έναν αστυνομικό.

Καραμανλής και Ιερώνυμος συναντήθηκαν σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή. Από τη μια οι εξελίξεις στο Σκοπιανό. Από την άλλη το συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα. Και στο… βάρος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι παρασκηνιακές “ζυμώσεις” στην Ιεραρχία για τη μετά Ιερώνυμου εποχή!

Τι συζήτησαν Καραμανλής – Ιερώνυμος

Η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο έγινε λίγες ώρες αφού ο κ. Ιερώνυμος είχε συναντήσει τις παμμακεδονικές ενώσεις. Σε αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος είχε δώσει την… ευλογία του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, αύριο Κυριακή (04.02.2018) στην Αθήνα.

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Μια λύση εθνικά συμφέρουσα και επωφελής. Συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν ρητές εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ.

Σχολίασαν, επίσης, το συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία.

Ιερώνυμος: Όχι στον όρο Μακεδονία

Όπως και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έτσι και στον Κώστα Καραμανλή, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε ότι η Εκκλησία αντιτάσσεται στη χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του στο όνομα των Σκοπίων.

Έκανε εκτενή αναφορά στις εκκλησιαστικές πτυχές του ζητήματος. Επεσήμανε και τον κίνδυνο μετακυλίσεως του προβλήματος της ονομασίας σε εκκλησιαστικό επίπεδο και στην επιβίωση ενός ιδιότυπου αλυτρωτισμού μέσω του τίτλου της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Απέφυγαν τα πολιτικά… σχόλια

Ο Κώστας Καραμανλής απέφυγε να επεκταθεί ιδιαίτερα στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Δεν έκανε σχόλια ούτε για τον Αλέξη Τσίπρα ούτε για την κυβέρνηση. Περισσότερο η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την εξωτερική πολιτική σκηνή, τα εθνικά θέματα, το Σκοπιανό, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Συρία.

Επίσης, οι δυο άνδρες επικεντρώθηκαν και στην πολιτικής της Τουρκίας και στις προκλήσεις της, σε συνδυασμό και με το Κυπριακό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Θάνος Πλεύρης: Καμία διαδικασία νομιμοποίησης ατόμων που βρίσκονται παράνομα στη χώρα
«Όποιος αυτή τη στιγμή είναι παράνομος, θα μείνει παράνομος, θα ακολουθηθεί η διαδικασία της σύλληψής του όπου βρεθεί, της φυλάκισής τους δύο με πέντε χρόνια και της επιστροφής του»
Θάνος Πλεύρης
ΠΑΣΟΚ για Λαζαρίδη: Σαφής αποδοκιμασία από τον ΥΠΕΞ, ο πρωθυπουργός να τον απομακρύνει από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «διχαστικές και εθνικά επικίνδυνες δηλώσεις» που αναπαράγουν ακροδεξιά ρητορική και τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο
Μακάριος Λαζαρίδης 8
Επιμένει ο Λαζαρίδης για τις ευθύνες Σημίτη στην κρίση των Ιμίων: «Δεν ανακαλώ τίποτα» απαντά στον Ανδρουλάκη
Στην αντεπίθεση ο Παύλος Χρηστίδης, επισημαίνοντας ότι στο ΠΑΣΟΚ «κανείς δεν μπορεί να δεχθεί πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αναπαράγει και αναμασά την τουρκική προπαγάνδα»
Μακάριος Λαζαρίδης 18