Πολιτική

Κώστας Καραμανλής – Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η μυστική συνάντηση πριν το συλλαλητήριο

Υπό άκρα μυστικότητα το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πέρασε το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής. Στον δεύτερο όροφο τον περίμενε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τον… “μυστικό δείπνο” που είχαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποκαλύπτει η εφημερίδα Τα Νέα, το Σάββατο (03.02.108). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρώην πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν για το “καυτό” εθνικό θέμα, το Σκοπιανό.

Οι δυο άνδρες τα είπαν σε χαλαρό κλίμα, στον δεύτερο όροφο του κτιρίου της Αρχιεπισκοπής, με θέα την Πλάκα και την Ακρόπολη. Έφαγαν σαλάτα και κρεατικά και ήπιαν κόκκινο κρασί.

Η συνάντησή τους είχε προγραμματιστεί εδώ και περίπου δυο εβδομάδες. Ο Κώστας Καραμανλής έφτασε συνοδευόμενος μόνο από έναν αστυνομικό.

Καραμανλής και Ιερώνυμος συναντήθηκαν σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή. Από τη μια οι εξελίξεις στο Σκοπιανό. Από την άλλη το συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα. Και στο… βάρος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι παρασκηνιακές “ζυμώσεις” στην Ιεραρχία για τη μετά Ιερώνυμου εποχή!

Τι συζήτησαν Καραμανλής – Ιερώνυμος

Η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο έγινε λίγες ώρες αφού ο κ. Ιερώνυμος είχε συναντήσει τις παμμακεδονικές ενώσεις. Σε αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος είχε δώσει την… ευλογία του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, αύριο Κυριακή (04.02.2018) στην Αθήνα.

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Μια λύση εθνικά συμφέρουσα και επωφελής. Συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν ρητές εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ.

Σχολίασαν, επίσης, το συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία.

Ιερώνυμος: Όχι στον όρο Μακεδονία

Όπως και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έτσι και στον Κώστα Καραμανλή, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε ότι η Εκκλησία αντιτάσσεται στη χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του στο όνομα των Σκοπίων.

Έκανε εκτενή αναφορά στις εκκλησιαστικές πτυχές του ζητήματος. Επεσήμανε και τον κίνδυνο μετακυλίσεως του προβλήματος της ονομασίας σε εκκλησιαστικό επίπεδο και στην επιβίωση ενός ιδιότυπου αλυτρωτισμού μέσω του τίτλου της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Απέφυγαν τα πολιτικά… σχόλια

Ο Κώστας Καραμανλής απέφυγε να επεκταθεί ιδιαίτερα στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Δεν έκανε σχόλια ούτε για τον Αλέξη Τσίπρα ούτε για την κυβέρνηση. Περισσότερο η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την εξωτερική πολιτική σκηνή, τα εθνικά θέματα, το Σκοπιανό, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Συρία.

Επίσης, οι δυο άνδρες επικεντρώθηκαν και στην πολιτικής της Τουρκίας και στις προκλήσεις της, σε συνδυασμό και με το Κυπριακό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κώστας Καραμανλής: Η Ελλάδα χρειάζεται πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική – Αιχμές για δύο μέτρα και δυο σταθμά της Δύσης για Τουρκία και Κύπρο
Τόνισε ότι το νέο διεθνές περιβάλλον επιβάλλει μια διαφορετική προσέγγιση στις διεθνείς σχέσεις, «απαλλαγμένη από τις άκαμπτες διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος»
Κώστας Καραμανλής
ΥΠΕΞ για 7η Οκτωβρίου: Μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα και λύση δύο κρατών, ο δρόμος για διαρκή ειρήνη
Η Αθήνα επαναλαμβάνει τη στήριξή της σε όλες τις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες, καθώς και στην επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας, με στόχο τη λύση των δύο κρατών και τη διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ
ΥΠΕΞ
Η επίσκεψη του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα: «Κλειδώνουν» F-35 και νέες συμφωνίες για όπλα
Ο Μάρκο Ρούμπιο στις 9 σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο 6ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ
O Μαρκο Ρούμπιο και ο Γιώργος Γεραπετρίτης 7