Πολιτική

Κώστας Καραμανλής – Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η μυστική συνάντηση πριν το συλλαλητήριο

Υπό άκρα μυστικότητα το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πέρασε το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής. Στον δεύτερο όροφο τον περίμενε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τον… “μυστικό δείπνο” που είχαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποκαλύπτει η εφημερίδα Τα Νέα, το Σάββατο (03.02.108). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρώην πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν για το “καυτό” εθνικό θέμα, το Σκοπιανό.

Οι δυο άνδρες τα είπαν σε χαλαρό κλίμα, στον δεύτερο όροφο του κτιρίου της Αρχιεπισκοπής, με θέα την Πλάκα και την Ακρόπολη. Έφαγαν σαλάτα και κρεατικά και ήπιαν κόκκινο κρασί.

Η συνάντησή τους είχε προγραμματιστεί εδώ και περίπου δυο εβδομάδες. Ο Κώστας Καραμανλής έφτασε συνοδευόμενος μόνο από έναν αστυνομικό.

Καραμανλής και Ιερώνυμος συναντήθηκαν σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή. Από τη μια οι εξελίξεις στο Σκοπιανό. Από την άλλη το συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα. Και στο… βάρος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι παρασκηνιακές “ζυμώσεις” στην Ιεραρχία για τη μετά Ιερώνυμου εποχή!

Τι συζήτησαν Καραμανλής – Ιερώνυμος

Η συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο έγινε λίγες ώρες αφού ο κ. Ιερώνυμος είχε συναντήσει τις παμμακεδονικές ενώσεις. Σε αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος είχε δώσει την… ευλογία του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, αύριο Κυριακή (04.02.2018) στην Αθήνα.

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Μια λύση εθνικά συμφέρουσα και επωφελής. Συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν ρητές εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ.

Σχολίασαν, επίσης, το συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία.

Ιερώνυμος: Όχι στον όρο Μακεδονία

Όπως και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έτσι και στον Κώστα Καραμανλή, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε ότι η Εκκλησία αντιτάσσεται στη χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του στο όνομα των Σκοπίων.

Έκανε εκτενή αναφορά στις εκκλησιαστικές πτυχές του ζητήματος. Επεσήμανε και τον κίνδυνο μετακυλίσεως του προβλήματος της ονομασίας σε εκκλησιαστικό επίπεδο και στην επιβίωση ενός ιδιότυπου αλυτρωτισμού μέσω του τίτλου της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Απέφυγαν τα πολιτικά… σχόλια

Ο Κώστας Καραμανλής απέφυγε να επεκταθεί ιδιαίτερα στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Δεν έκανε σχόλια ούτε για τον Αλέξη Τσίπρα ούτε για την κυβέρνηση. Περισσότερο η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την εξωτερική πολιτική σκηνή, τα εθνικά θέματα, το Σκοπιανό, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Συρία.

Επίσης, οι δυο άνδρες επικεντρώθηκαν και στην πολιτικής της Τουρκίας και στις προκλήσεις της, σε συνδυασμό και με το Κυπριακό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τσίπρας από την Κρήτη: «Αντίπαλός μου είναι ο Μητσοτάκης» – Άνοιγμα συνεργασίας προς τις προοδευτικές δυνάμεις
Στην ανάγκη προγραμματικής συνεννόησης με ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επέμεινε ο πρόεδρος της ΕΛ.ΑΣ. - Στο επίκεντρο της περιοδείας, οι πλημμυρικές ζημιές, ο ΒΟΑΚ και οι υποδομές του νησιού
Τσίπρας, ΕΛΑΣ, Κρήτη
5
Νέο κόμμα στα σκαριά από Αυγερινό και πρώην στελέχη της Καρυστιανού – Ζητούν την απομάκρυνση Γκιλφόιλ
Κοινή παρέμβαση 37 προσώπων που είχαν συνδεθεί με την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» - Ζητούν διπλωματική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, ακόμη και κήρυξη της Αμερικανίδας πρέσβειρας ως persona non grata
Θανάσης Αυγερινός και Κατερίνα Μουτσάτσου
Νίκος Ανδρουλάκης: Έρχεται πρόταση νόμου για τη ρύθμιση ιδιωτικού χρέους και τη στήριξη των μικρομεσαίων
Σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλά για ισχυρή ανάπτυξη, όταν ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής οικονομίας δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ
Τζέι Ντι Βανς: Στην Αθήνα τον Φεβρουάριο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ για το πρώτο Breitbart Europe Summit
Ο στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να είναι ο κεντρικός προσκεκλημένος της συνόδου - Στην ελληνική πρωτεύουσα Αμερικανοί γερουσιαστές, σύμβουλοι του Λευκού Οίκου και επιχειρηματικά στελέχη
Τζέι Ντι Βανς, ΗΠΑ