Πολιτική

Κώστας Καραμανλής: Να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία – Εθνική επιτυχία η ελληνογαλλική συμφωνία

Ηχηρή παρέμβαση για την τουρκική προκλητικότητα ένανε ο Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε «εθνική επιτυχία» την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, και τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις στη γειτονκή χώρα για την επιθετική συμπεριφορά της. 

Αφού ευχήθηκε καλή ανάρρωση στη Φώφη Γεννηματά, κατά την έναρξη της ομιλίας, του, είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακεραιότητά της. Η Ευρώπη όμως οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αλληθωρίζοντας οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές. Προς όφελος όχι των μελών της, αλλά για να βρει τον εαυτό της στον δρόμο της προς το αύριο. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ενθαρρυντική η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και συνιστά εθνική επιτυχία», γιατί σηματοδοτεί κοινή αντίληψη ως προς το μέλλον της Ευρώπης».

Επίσης, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε και στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά φορτισμένο. «Η θέση της χώρας, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στη Μεσόγειο, καθιστά απερισκεψία την καλλιέργεια κλίματος διχαστικού και οξύτητας. Μας το θυμίζει η ιστορία μας» ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι παρά τις ξένες επεμβάσεις, κατά την ρήση του Καραμανλή «μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας».

«Οφείλουμε να καταβάλλουμε προσπάθεια για τη δημιουργία συνθηκών σύμπνοιας. Ο πολιτικός διάλογος πρέπει να διευκολύνει τις συνθήκες εθνικής στρατηγικής, κυρίως για τα μεγάλα θέματα. Είναι το εθνικό μας καθήκον. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που είναι υπό απειλή», καθώς δέχεται απειλή ακόμη και κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Ο Καραμανλής, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, παρά τις δυσκολίες, εντός και εκτός χώρας στη μακρά και επίπονη πορεία, χάραξε πορεία ένταξης. Μια πολιτική που έχει δικαιωθεί στα μάτια της πλειοψηφίας των πολιτών και σχεδόν του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων. Σε αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί πολύ χειρότερα. «Η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ήταν η ενδεδειγμένη λύση στην αστάθεια της περιοχής» και στις απειλές για το έθνος και της αναζήτησης προστασίας από ισχυρούς πρωταγωνιστές, που οδηγούσε σε σχέση ανισομέρειας.

Click4more: Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη – Καραμανλής: Δεν γίνεται η Ευρώπη να μην επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως οι μεγάλοι οραματιστές της εποχής του, πίστευε βαθιά ότι η ισχύς της Ευρώπης είναι εν τη ενώσει», τόνισε. Και αυτό εμφανίζεται σήμερα ακόμη πιο επίκαιρο και επείγον μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, από τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να αντλήσει διδάγματα και για τις οποίες θα πρέπει να αναπτύξει τη δική της φωνή.

Πέραν των συνθηκών, υπήρχε και ένας φιλόδοξος στόχος για την Ευρώπη. Το 1978, ο Καραμανλής δήλωσε για την ενοποίηση της Ευρώπης, ότι θα πρέπει να παραμεριστούν οι στείροι ανταγωνισμοί, να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ανάλογα έργα όπως η ενοποίηση της Ευρώπης απαιτεί θυσίες και αδυναμίες.

Αυτά για τα οποία ο Καραμανλής προειδοποιούσε, επανεμφανίστηκαν. «Η Ευρώπη στις ημέρες μας, παρά την ισχύ της, αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή, να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις, τις εντάσεις, τους ανταγωνισμούς, ακόμη και στη γειτονιά της. Δεν έχει καταφέρει μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική. Επέδειξε δυσκινησία στην αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε, ασκώντας κριτική ακόμη και στο Ταμείο Ανάκαμψης, με όρους, σε αντίθεση με το γενναίο πακέτο στις ΗΠΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση προανακριτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Το ενδεχόμενο καταλογισμού ευθυνών και στον πρωθυπουργό και η διαφωνία Φάμελλου με Φαραντούρη
Στην Κουμουνδούρου, δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει εάν θα  βάλουν στο κάδρο των ευθυνών και τον πρωθυπουργό
Το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ
Την επόμενη βδομάδα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτικής σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Ποιους θα περιλαμβάνει
Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη με την μέχρι σήμερα ανάγνωση της δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ λένε ότι δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο που να εμπλέκει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την όλη υπόθεση
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Βουλή
Αναστάτωση από την «πρωτιά» του Βασίλη Φλωρίδη – αδερφού του υπουργού Δικαιοσύνης για την θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Την τελική απόφαση θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής προκάλεσε αμηχανία στη ΝΔ
Γιώργος Φλωρίδης 2