Πολιτική

Κώστας Σκρέκας: Τα νέα μέτρα για τα δάση και ο «ανάδοχος αναδάσωσης»

Καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ βρέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, και μίλησε για τα μέτρα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος που καταστράφηκε από τη φωτιά η οποία έκαιγε επί μέρες σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία, Μεσσηνία και Αρκαδία.

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η χαρτογράφηση των περιοχών που έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς από τις πυρκαγιές με τη χρήση δορυφορικών συστημάτων. 

Όπως είπε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες, θα μειωθεί ο χρόνος ανακήρυξης μιας έκτασης ως αναδασωτέας από τις 90 ημέρες που ισχύει σήμερα, στις 30 ημέρες. 

Για τα μέτρα προστασίας ανέφερε πως «στον τομέα αυτό έχουμε πάρα πολύ δουλειά, γιατί έχουμε χιλιόμετρα παρόδιων εκτάσεων, παρόδιας βλάστησης που έχει καεί. Άρα έχουμε ιστάμενους κορμούς καμένους, οι οποίοι εγκυμονούν κινδύνους να πέσουν σε δρόμους και πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν. Ήδη στην Ολυμπία έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία».

Σημείωσε πως ακολουθεί «νέα μάχη» για γρήγορα αντιδιαβρωτικά μέτρα, όπως είναι τα κορμοδέματα και τα κλαδοπλέγματα, για να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα. 

 

Ο ανάδοχος αναδάσωση

Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε η μία είναι διοικητική και αφορά στη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών και των Γενικών Διευθύνσεων Δασών από τις αποκεντρωμένες Περιφέρειες στην κάθετη οργάνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος με ενιαίο συντονισμό. 

Η δεύτερη είναι η θέσπιση της έννοιας του «αναδόχου αναδάσωσης». Σημείωσε πως ο ανάδοχος θα προχωρήσει στην εκπόνηση μιας μελέτης, την οποία θα εγκρίνει το οικείο Δασαρχείο, για μέτρα προστασίας, μέτρα αποκατάστασης, που περιλαμβάνουν και την τεχνητή αναδάσωση, ώστε στη συνέχεια με δικές του δαπάνες να προχωρήσει στην αποκατάσταση και ανασυγκρότηση του φυσικού περιβάλλοντος: «Μάλιστα, θα υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει εθελοντικά και με δικά του έξοδα, θα μπαίνει και θα δηλώνει που θέλει να αναδασώσει και τις εργασίες που θέλει να προσφέρει».

Παράλληλα, ενημέρωσε πως γίνονται και σχέδια ώστε να φυτευτούν όπου είναι δυνατόν δέντρα πλατύφυλλα και ανθεκτικά στις πυρκαγιές: «Φυτώρια με τέτοια δέντρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή και ήδη έχουμε προχωρήσει σε μια προγραμματική σύμβαση και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με το ΓΕΩΤΕΕ για την ανάθεση με 5 εκατ. ευρώ».

Ανέφερε πως η κυβέρνηση είχε ήδη κατανείμει, πριν τις πυρκαγιές, 225 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για να αναδασωθούν με τεχνητή αναδάσωση 165.000 στρέμματα.

Σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ανέφερε πως «ακόμα κι αν έχει καεί κι ένα στρέμμα δάσους κι έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά έστω κι ένα σπίτι, κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει ή να λέει ότι όλα έχουν γίνει τέλεια. Αυτή τη στιγμή δίνεται μια τιτάνια μάχη από τους πυροσβέστες και τους εθελοντές και πρέπει να τους σεβαστούμε». 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ο Πολάκης θεσμικά αιτήθηκε την πληρωμή σε αγρότες και κτηνοτρόφους» – «Βιαστικοί ή συνυπεύθυνοι;»
Δημοσιεύματα και διαρροές με ονόματα βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το σημερινό για τον Παύλο Πολάκη έχουν στόχο να κρύψουν την ευθύνη του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του»
Ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή 2
Άδωνις Γεωργιάδης: «Προσφεύγω άμεσα στην δικαιοσύνη» – Διάψευση για εμπλοκή του σε υπόθεση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης
«Δεν θα επιτρέψω κανένας να παίξει ξανά με την Τιμή και την Υπόληψή μου. Αρκετά υπέφερα από την λάσπη και τις συκοφαντίες στο παρελθόν. Ως εδώ!»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
«Μου έβαλε το "μαχαίρι στο λαιμό" για τα χρήματα που έπρεπε να δώσω», λέει η Ζέττα Μακρή για τον δημοσιογράφο που φέρεται να την εκβίαζε
«Πάλεψα με τη συνείδησή μου όχι για το αν θα πληρώσω, αλλά για το αν πρέπει να τον καταγγείλω αμέσως ή να του δώσω ένα περιθώριο ενδεχομένως να διορθώσει»
Η Ζέττα Μακρή
ΠΑΣΟΚ σε Τσίπρα: Έπαιξες την χώρα στα ζάρια – Η ιστορία δεν γράφεται με όρους μάρκετινγκ, αλλά από το βίωμα του ελληνικού λαού
Αντί για κατάργηση των μνημονίων, έφερε το τρίτο, αχρείαστο και επαχθέστερο μνημόνιο, το υπερταμείο και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 έτη
Αλέξης Τσίπρας 4