Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Κωστής Χατζηδάκης: Η Πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να «ευλογεί» τη φοροδιαφυγή

Κωστής Χατζηδάκης: Η Πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να «ευλογεί» τη φοροδιαφυγή
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi

Η ελληνική οικονομία θα πετύχει στο τέλος του έτους τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, δήλωσε με βεβαιότητα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να «ευλογεί» τη φοροδιαφυγή.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε για την ελληνική οικονομία πως, σε σχέση πάντα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλάζουν σημαντικά προς το θετικότερο αφ’ ενός οι επενδύσεις (αναμένεται να αυξηθούν το 2024 με ρυθμό 15,1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση 12,1%) αφ’ ετέρου η μεγάλη αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που κατατίθεται την Τρίτη.

Ερωτηθείς για πιθανές αλλαγές στον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ο Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγές μετά τη δημόσια διαβούλευση, λέγοντας ότι «όπως συμβαίνει σε κάθε δημόσια διαβούλευση θα εξετάσουμε όλα τα σχόλια ειλικρινά και απροκατάληπτα».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «οι όποιες αλλαγές θα είναι σημειακές», επισημαίνοντας παράλληλα πως η Πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να «ευλογεί» τη φοροδιαφυγή.

Ο κ. Χατζηδάκης έδειξε να μην συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τράπεζας της Ελλάδος για νέα αύξηση των «κόκκινων» δανείων λόγω πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων, λέγοντας ότι «δεν φαίνεται ότι στον ορατό ορίζοντα θα έχουμε νέα άνοδό τους (σ.σ. των επιτοκίων από την ΕΚΤ)».

Μάλιστα, δήλωσε πως «η ώθηση που η πολιτική μας δίνει στην οικονομία είναι και η καλύτερη άμυνα» για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο αντίβαρο, το νυν θεσμικό πλαίσιο που ενισχύεται.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις