Κυριακή, 5 Μαΐ
18oC Αθήνα

Κοτζιάς: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σύνθετη ονομασία

Κοτζιάς: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σύνθετη ονομασία

Για πρώτη φορά μετά από μια σύσκεψη για ένα σημαντικό θέμα όπως το Σκοπιανό είδαμε υπουργούς βγαίνοντας απο το Μέγαρο Μαξίμου να κάνουν τόσο πρόθυμα δηλώσεις. Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όσο και ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για το θέμα της ονομασίας.

Ειδικά ο Πάνος Καμμένος βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου φάνηκε να χαλαρώνει λίγο την στάση του ειδικά στον όρο Μακεδονία αφού είπε: «Είπα ότι ο όρος Μακεδονία είναι πάγια εθνική θέση και επιμένω σε αυτή και ελπίζω ότι η λύση που θα δοθεί θα είναι η λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα».

«Η χρονιά θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις».

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «όσον αφορά στη FYROM αφορούσε περισσότερο το ονοματολογικό», για να τονίσει ότι «στο ονοματολογικό η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι».

Σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».

Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος έδειξε να επιστεύεται απόλυτα το Νίκο Κοτζιά και μάλιστα κάποιοι διέκριναν στροφή στις θέσεις του ειδικά για τον όρο Μακεδονία.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να έχει απολύτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών που διαπραγματεύεται την εθνική θέση. Με ειρωνική διάθεση ο Πάνος Καμμένος είπε ότι σαν σήμερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την ΕΡΕ και ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος όπως είπε αναγνώρισε ότι οι ΑΝΕΛ θα αποφασίσουν εκ μέρους της παράταξης και θα ακολουθήσει την οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα του Σκοπιανού. «Θα πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών που διαπραγματεύεται την εθνική θέση».

«Υπάρχουν δυο αποφάσεις σταθμοί για το θέμα του Σκοπιανού. Η μια είναι η απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και η άλλη είναι η απόφαση του Βουκουρεστίου. Θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν.Έχω εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λενε εν συνεχεία όπως ο Αντώνης Σαμαράς και από εκείνους που άλλα αποφασίζουν και στην συνέχεια υπονομεύουν όπως η κα Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι», είπε ο κ. Καμμένος.

 

Πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και όταν θα έρθει η ώρα οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν την τελική λύση».

Όταν ρωτήθηκε αν επιμένει να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία είπε: «Εγώ είπα ότι ο ελληνικός όρος Μακεδονία είναι πάγια εθνική θέση και επιμένω σε αυτή. Και ελπίζω ότι η λύση που θα δοθεί θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΤΖΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις