Πολιτική

Κουμουτσάκος για προσφυγικό: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός υποχρεωτικής ανακατανομής

Ανοιχτό άφησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ελλάδα την ενεργοποίηση του άρθρου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που προβλέπει κοινοτική αλληλεγγύη και μηχανισμό υποχρεωτικής ανακατανομής.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ< Γιάννη Μουζάλα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, βρήκε την αφορμή να στείλει μήνυμα στους εταίρους της Ελλάδας για το προσφυγικό.

«Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση λόγω Συρίας, έχουμε πάντα τη δυνατότητα να επικαλεστούμε και το άρθρο 78-3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που προβλέπει κοινοτική αλληλεγγύη στις χώρες που εκτάκτως δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές και ενεργοποιεί τον μηχανισμό υποχρεωτικής ανακατανομής».

Στην ερώτησή του ο κ. Μουζάλας σημειώνει ότι «η κρίση στη Συρία λόγω της παράνομης εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων θα δημιουργήσει αναπόφευκτα ένα μεγάλο κύμα, πάνω στο οποίο οι λαθροδιακινητές θα προσαρμόσουν και ένα κύμα μεταναστών».

«Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Η επίθεση στη Συρία μπορεί να δημιουργήσει νέα κύματα προσφύγων, ειδικά αν στη σκακιέρα των επιχειρήσεων υπάρξει αντεπίθεση των στρατευμάτων του Άσαντ σε άλλο σημείο. Όλα τα πιθανά σενάρια έχουν μελετηθεί, αλλά ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης δεν κοινοποιείται πριν από την ώρα του», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι στη σύνοδο της ΕΕ που θα γίνει σε λίγες μέρες και στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα τεθούν τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα με έμφαση και επιχειρήματα». Επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν έχει αιτήματα, η Ευρώπη έχει ανάγκες στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό θα καταστεί πραγματικά ορατό».

Συνεχίζοντας ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε: «Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ευχόμαστε να μην πάμε σε κρίση του 2015 και ετοιμαζόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά. Το θέμα είναι πολύπλοκο, δύσκολο και απαιτητικό. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, αλλά έχουμε να κάνουμε και με την ασφάλεια της χώρας. Είμαστε σε περίοδο πιθανής έξαρσης του μεταναστευτικού».

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, η οποία -όπως είπε- «θα εξαντλεί τις δυνατότητες που δίνει το διεθνές δίκαιο και οι ευρωπαϊκές οδηγίες να κάνουμε πιο σφιχτό και στιβαρό πλαίσιο για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου».

Και κατέληξε: «Θα το κάνουμε με πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου. Μια διάστασή του είναι να ενταχθεί στην ελληνική νομοθεσία η δυνατότητα κράτησης που προέβλεπε η οδηγία, την οποία δεν είχε ενσωματώσει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Νέο κάλεσμα Πολάκη για την Κεντρική Επιτροπή – «Μην δίνετε σημασία στα μηνύματα, δεν έχει αρμοδιότητα η αναπληρώτρια γραμματέας»
Ο βουλευτής Χανίων επιμένει ότι η συνεδρίαση θα γίνει κανονικά στο Wyndham, κατηγορεί κύκλους ότι επιδιώκουν τη διάλυση του κόμματος και ανοίγει νέο μέτωπο με την Αναστασία Σαπουνά για τη νομιμότητα της διαδικασίας
Παύλος Πολάκης 12
Μήνυμα διακυβέρνησης από τον Τσίπρα – Η ΕΛΑΣ, η Παιδεία και τα εθνικά θέματα στο επίκεντρο  
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε το νέο κόμμα του ως δύναμη «κυβερνώσας Αριστεράς», προανήγγειλε αλλαγές στην εισαγωγή στα ΑΕΙ και άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική και τη στάση της απέναντι στις ΗΠΑ
Αλέξης Τσίπρας
14
Δύο ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου: «Συγκέντρωση φίλων» ή Κεντρική Επιτροπή στο Wyndham – Το θολό τοπίο με την αίθουσα και την ταυτοποίηση των μελών
Η αναπληρώτρια γραμματέας Αναστασία Σαπουνά δηλώνει ότι δεν υπάρχει επίσημη σύγκληση και εισηγείται ΚΕ στις 18 Ιουλίου, ενώ Πολάκης και Παππάς επιμένουν ότι η συνεδρίαση θα γίνει κανονικά
Δύο ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου: «Συγκέντρωση φίλων» ή Κεντρική Επιτροπή στο Wyndham – Το θολό τοπίο με την αίθουσα και την ταυτοποίηση των μελών
8
Η Μαρία Καραγιάννη η γυναίκα στο μπαλκόνι της Marfin θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές: «Τους εκλιπαρούσαμε να μη μας κάψουν - Είχαν πλήρη επίγνωση»
«Τους έβλεπαν τους ανθρώπους και τους άκουγαν να ουρλιάζουν. «Σε παρακαλούμε μην το ρίξεις», τους φώναζαν» - «Για μια εβδομάδα το σώμα μας ξέρναγε στάχτη και αποκαΐδια»
Marfin: Η Μαρία Καραγιάννη θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές – «Τους εκλιπαρούσαμε να μη μας κάψουν»
22
Χρυσοχοΐδης για συλλήψεις Marfin και εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: «Δεν νοείται αφαίρεση ζωής χωρίς απόδοση δικαιοσύνης»
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογραμμίζει ότι «η Δημοκρατία είναι ισχυρή και πάντα νικά», στέλνοντας μήνυμα προς όσους επιχειρούν να επιβάλουν τον φόβο μέσω της βίας
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
ΣΥΡΙΖΑ: Φιάσκο με την Πολιτική Γραμματεία που ζήτησαν Πολάκης και Παππάς – Κανονικά το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή μετά την παρέμβαση Κουβέλη
Πηγές που πρόσκεινται στην αναπληρώτρια γραμματέα, που εκτελεί χρέη επικεφαλής του κόμματος μετά την παραίτηση Φάμελλου, επιμένουν ότι η συνεδρίαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί
Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης
9