Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Κουτσούμπας: Πώς γεννιούνται τα τέρατα – Ευθύνη μας είναι να δυναμώσουν οι αντιστάσεις

Κουτσούμπας: Πώς γεννιούνται τα τέρατα – Ευθύνη μας είναι να δυναμώσουν οι αντιστάσεις

Στο θάρρος των ανθρώπων που έσπασαν τη σιωπή τους και κατήγγειλαν την κακοποίηση που δέχτηκαν αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η απόφαση νέων ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, να “σπάσουν τη σιωπή τους” για τις αθλιότητες που βίωσαν, αποτελεί μία γενναία ατομική πράξη. Αυτή η γενναιότητα είναι που οδηγεί στη Δικαιοσύνη τους υπεύθυνους και όχι η κυβέρνηση, η οποία ακόμα χρωστάει εξηγήσεις για τους χειρισμούς της» τονίζει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Επισημαίνει ιδιαίτερα ότι «πέρα από την κοινωνική καταδίκη των όσων αποκρουστικών παρακολουθούμε, οφείλουμε τουλάχιστον να φωτίσουμε και το υπόβαθρο το οποίο διαμορφώνει δράστες ειδεχθών εγκλημάτων, όπως η σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων παιδιών, ανδρών και γυναικών, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Γιατί αυτό το υπόβαθρο είναι που εκβιάζει και τη σιωπή των θυμάτων».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή το ζήτημα αυτό, σημειώνει ότι «η συζήτηση παρέπεμπε σε προσπάθεια εκτόνωσης της δυσαρέσκειας που προκάλεσαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί, μικροκομματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έφτασε πιο βαθιά από τις ευθύνες της κ. Μενδώνη και του κ. Μητσοτάκη».

«Το ΚΚΕ όμως» υπογραμμίζει στη συνέχεια του άρθρου του «θέλει να ανοίξει αυτή η συζήτηση στην ελληνική κοινωνία, η οποία μπορεί να είναι διαφωτιστική, καθώς αντικειμενικά ο καθένας μπορεί να θέσει και να απαντήσει ερωτήματα, όπως:

– Αν κάποιοι επώνυμοι ή αναγνωρισμένοι αναγκάζονται να σιωπούν και να θάβουν μέσα τους για χρόνια τα όσα φρικτά έζησαν, τι δύναμη, κουράγιο, χρειάζεται μία εργάτρια ή ένας υπάλληλος;

– Αυτές οι συμπεριφορές εντοπίζονται μόνο στο χώρο του θεάματος ή αφορούν και άλλους χώρους;

– Ποια είναι η συνέχεια μίας γενναίας ατομικής πράξης;».

«Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι ταυτόχρονα και μία πρώτη ασπίδα προστασίας σε χυδαία “επιχειρήματα” που επίσης ανθίζουν και κρύβονται πίσω, όπως το “γιατί δεν μίλαγε τόσα χρόνια” ή φτάνουν ακόμα και να ταυτίζουν τον ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό με την ασέλγεια και τη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων παιδιών» προσθέτει ο Δ. Κουτσούμπας.

«Κόλαση για τους εργαζόμενους ο χώρος του πολιτισμού»

Σημειώνει ότι «ο χώρος του πολιτισμού είναι για τους εργαζόμενους του χώρου μία εργασιακή κόλαση», προσθέτοντας, ότι «η κατάσταση χειροτέρεψε ραγδαία. Οι άνθρωποι στο χώρο των τεχνών και του θεάματος ζουν στα όρια της επιβίωσης, αφού η κυβέρνηση αρνείται να πάρει τα αναγκαία μέτρα λειτουργίας αυτών των χώρων, να στηρίξει τους εργαζόμενους του κλάδου που έμειναν χωρίς εισόδημα».

«Δεν ζούμε απλά κάποια “κρίση αξιών”. Ζούμε την ανάδυση των αξιών και ιδανικών ενός συστήματος που σαπίζει. Ζούμε το αποκρουστικό πρόσωπο του ατομισμού, της εγωιστικής σκέψης και στάσης ζωής, του ανταγωνισμού. Αυτά καθρεφτίζονται σε όσα δυσώδη παρακολουθούμε» αναφέρει ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι φαινόμενα όπως αυτά που καταγγέλλουν ηθοποιοί, “ζουν και βασιλεύουν” σε όλους τους χώρους δουλειάς, γεγονός που «δεν αναιρείται από το ότι δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων για αντίστοιχα περιστατικά, όπως, για παράδειγμα, στον κλάδο του τουρισμού, δεν προβάλλονται από μέσα ενημέρωσης. Απόλυτα εξηγήσιμο, όχι όμως και αποδεκτό».

«Κάπως έτσι γεννιούνται τα τέρατα. Γι’ αυτό και οι διάφοροι κώδικες δεοντολογίας στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι ευχολόγια, καθώς το κοινωνικό έδαφος θα συνεχίσει να δίνει “βρώμικη σοδειά”. Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη φίμωση, όπως δείχνει η εμπειρία από όπου εφαρμόστηκαν αυτοί οι περιβόητοι κώδικες» υπογραμμίζει ο Δ. Κουτσούμπας.

«Ευθύνη μας είναι να δυναμώσουν οι αντιστάσεις»

«Ευθύνη μας είναι να δυναμώσουν οι αντιστάσεις, η πάλη, ώστε αυτοί οι οικονομικοί, κοινωνικοί καταναγκασμοί να πάψουν να υπάρχουν. Γι’ αυτό η συνέχεια της ατομικής καταγγελίας απαιτεί τη γενναία συμμετοχή στη συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση, στο “φως” της αλληλεγγύης, της συναδελφικότητας και του αγώνα» τονίζει στη συνέχεια προσθέτοντας ότι «η αποστροφή γι’ αυτές τις αθλιότητες συνυπάρχει με την ανασφάλεια για την πανδημία, την αβεβαιότητα για χιλιάδες εργαζόμενους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, την αγανάκτηση για την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού».

«Η συνολική αποστροφή και η αγανάκτηση για ένα σύστημα που γεννά τέρατα μπορεί να βρει διέξοδο στην αναζήτηση εναλλακτικής λύσης, στην πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Στην πορεία μας προς το 21ο Συνέδριο απευθύνουμε κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, μέσα στους καθημερινούς αγώνες, στο εργατικό- λαϊκό κίνημα, σε όλες τις πολιτικές μάχες. Είναι σήμερα πολλοί περισσότεροι αυτοί που αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ μια αξιόπιστη και μαχητική δύναμη για τα συμφέροντά τους, ανεξάρτητα από το τι ψήφιζε ο καθένας και η καθεμιά μέχρι πριν. Το σύστημα της εκμετάλλευσης, της βίας, της ανασφάλειας μπορεί να αποτελέσει παρελθόν. Ας βάλουμε το μικρό μας λιθαράκι ο καθένας και η καθεμιά γι’ αυτό. Έτσι θα ανθρωπέψει ο άνθρωπος» καταλήγει στο άρθρο του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις