Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την επίλυση του Σκοπιανού

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την επίλυση του Σκοπιανού

Το τηλεφώνημα που όλοι περίμεναν να γίνει το πρωί ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, για να κλείσει η συμφωνία για το Σκοπιανό δεν έγινε ακόμα και αναμένεται να γίνει το απόγευμα.

Ως αιτία προβλήθηκε οι διαβουλεύσεις που πρέπει να γίνουν και με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και έτσι το τηλεφώνημα μετατέθηκε λόγω και τις διαφοράς ώρας με τις ΗΠΑ. Πάντως, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters, ότι πρέπει να περιμένουμε συμφωνία ακόμα και σήμερα.

Την ίδια ώρα και για πρώτη φορά με τόσο έντονο τρόπο, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατέβασε τους τόνους της αισιοδοξίας λέγοντας ότι ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία και αισιοδοξεί ότι θα βρεθεί μέσα από την σημερινή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Ζάεφ είπε ότι περιμένει σήμερα στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της ονομασίας. Όμως, αν προσέξει κανείς τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στα Σκόπια και ενώ το τηλεφώνημα με τον Τσίπρα έχει μετατεθεί για το απόγευμα θα διακρίνει ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός και λιγότερο αισιόδοξος από άλλες φορές.

«Βόρεια, Άνω, Νεα, Του Βαρδάρη, πολλά ονόματα είναι στο τραπέζι, ξέρετε τις προτάσεις του Νίμιτς αλλά εγώ θα περίμενα μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω γιατί αλήθεια συμφωνία δεν έχουμε ακόμα. Ελπίζω να έχουμε (συμφωνία) ή να την έχουμε πολύ σύντομα. Πάντως, όταν θα κλείσει η συνφωνία θα σας ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειές της», είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Στο κάδρο μπήκε και ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου είπε μεταξύ άλλων ότι θα καταψηφίσει οποιαδήποτε συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία» αλλά την κυβέρνηση δεν θα την ρίξει. Εκτίμησε επίσης, ότι ο λαός των Σκοπίων δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.

Τα επόμενα βήματα για το Σκοπιανό

Αυτό που περιμένουμε τώρα εκτός από το τηλεφώνημα ανάμεσα στους δυο πρωθυπουργούς και αν όλα καταλήξουν σε συμφωνία είναι να γίνει διάγγελμα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφού πρώτα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και στην συνέχεια τους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αν κλειδώσει η συμφωνία, τότε όλα θα είναι έτοιμα στις Πρέσπες για την υπογραφή της μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η κυβέρνηση όμως θέλει να κάνει και κάτι άλλο. Σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή για την Παρασκευή με αντικείμενο το Σκοπιανό. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συνάντηση μαζί του σήμερα!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις