Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την ενέργεια: Ώρα αποφάσεων – Οι σχεδιασμοί που προωθούν ΕΕ και ΗΠΑ

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την ενέργεια: Ώρα αποφάσεων – Οι σχεδιασμοί που προωθούν ΕΕ και ΗΠΑ

Με βασικό θέμα τα ενεργειακά συνεχίζεται σήμερα, για δεύτερη ημέρα, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε… Η Αθήνα προσήλθε με τη θέση ότι απαιτείται μια συγκροτημένη ευρωπαϊκή αντίδραση, δεδομένου ότι το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, υπερβαίνει τους εθνικούς προϋπολογισμούς. 

Ο Πρωθυπουργός, σε ενιαίο μέτωπο με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τη θέση για επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα στις  κυβερνήσεις να προβούν σε ενέργειες για τη συμπίεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στο αίτημα η Ευρωπαϊκή Ένωση να λειτουργήσει στην προμήθεια φυσικού αερίου με το “μοντέλο της πανδημίας”. Όπως και με τα εμβόλια, να διαπραγματευτεί ως… “υπερεθνική οντότητα” με τους προμηθευτές φυσικού αερίου ή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), έτσι ώστε να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για τα κράτη – μέλη.

Η κοινή γραμμή πλεύσης απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση, δεδομένου ότι οι χώρες του Βορρά, με μπροστάρη την Γερμανία, σε άλλη γραμμή, προσήλθαν  με τη θέση ότι είναι επαρκής η εργαλειοθήκη που έχει ήδη στη διάθεση της η Ε.Ε..

Που καταλήγουν οι διαβουλεύσεις των “27”

Οι “27” σήμερα αναμένεται να βάλουν την υπογραφή τους σε συμφωνία να γεμίσουν έγκαιρα τους ταμιευτήρες σε όλη την Ευρώπη με φυσικό αέριο, υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και υδρογόνο, σε ποσοστό 90%, προκειμένου να να υπάρξει σημαντικό αποθεματικό για τον επόμενο χειμώνα.

Όσον αφορά στην κοινή αγορά φυσικού αερίου, αναμένεται να υπάρξει ένα παράθυρο ανοιχτό για εξέταση στα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως έκανε και με τα εμβόλια κατά της covid-19.

Σε επόμενες Συνόδους αναμένεται να συζητηθούν εκ νέου προτάσεις που έπεσαν και τώρα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

LNG από τις ΗΠΑ ανακοινώνουν Μπάιντεν και Φον ντερ Λάιεν

Η συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής “σφράγισε” τη συμφωνία Ε.Ε. και Αμερικής για προμήθεια επιπλέον υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις Η.Π.Α., στο πλαίσιο της απόφασης της Ευρώπης για απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τη ρωσική ενέργεια.

“Δεν θα χρηματοδοτήσουμε τον πόλεμο” ήταν η χαρακτηριστική φράση του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στις χθεσινές διαβουλεύσεις των ηγετών της Δύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός που προωθείται, και θα παρουσιάσουν σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι οι Η.Π.Α. να προμηθεύσουν την Ε.Ε. με έως και 15 δις επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022.

Η Ε.Ε. έχει βάλει ως στόχο να μειώσει τις ρωσικές εισαγωγές κατά 2/3 το τρέχον έτος. Εναλλακτικές πηγές προμήθειας για την Ευρώπη σχεδιάζεται να είναι και το Κατάρ με την Αίγυπτο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις