Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Κρίσιμο τριήμερο για την άρση των μέτρων – “Πυρετός” συσκέψεων στο Μαξίμου για τον τουρισμό

Κρίσιμο τριήμερο για την άρση των μέτρων – “Πυρετός” συσκέψεων στο Μαξίμου για τον τουρισμό
Φωτογραφία αρχείου

Στη δεύτερη φάση του μπαίνει ουσιαστικά από σήμερα το σχέδιο για την άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθώς εξ αρχής είχε επισημανθεί πως το εν λόγω Σαββατοκύριακο είναι καθοριστικό για δύο λόγους: αφενός γιατί συμπίπτει με το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών ελέω καύσωνα, των εκκλησιών για τις Θείες Λειτουργίες από αύριο, και των Γυμνασίων και Λυκείων από τη Δευτέρα, παράλληλα με την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό και από και προς την Κρήτη. Μεθαύριο, εξάλλου, θα επαναλειτουργήσουν ζωολογικοί και βοτανικοί κήποι, αρχαιολογικοί χώρου και ξεκινούν τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα.

Click4more: «Καυτό» και κρίσιμο Σαββατοκύριακο: Παραλίες, τουρισμός και μεταφορές σε πρώτο πλάνο

Αφετέρου διότι στις συσκέψεις του Σαββατοκύριακου θα τεθούν επί τάπητος τα επιδημιολογικά στοιχεία μετά το τέλος της καραντίνας κι έτσι η πορεία της πανδημίας θα δείξει κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά στο πλάνο της, με βάση το αρχικό της χρονοδιάγραμμα. Πάντως, σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, η κυβέρνηση ουσιαστικά αποφάσισε την επίσπευσή της, καθώς θα ανοίξουν επίσης τις πύλες τους από τη Δευτέρα αντί στα τέλη Μαΐου.

Το σχέδιο για τον τουρισμό

Στο Μαξίμου, όμως, επικρατεί “πυρετός” συσκέψεων και για έναν ακόμη λόγο: την οριστικοποίηση του σχεδίου για τον τουρισμό και την παρουσίασή του τη Δευτέρα ή Τρίτη, πιθανόν κι από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σήμερα, άλλωστε, αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρωτόκολλα για τις αεροπορικές και χερσαίες μεταφορές, καθώς χθες παρουσιάστηκαν μόνον τα πρωτόκολλα για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τα οποία θα ισχύσουν τουλάχιστον έως τις 15 Ιουνίου και τα επόμενα βήματα συναρτώνται απόλυτα από την εξέλιξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσίασε το newsit.gr, τα αεροπλάνα θα μπορούν να έχουν πληρότητα έως και 100%, ενώ το μοντέλο των πλοίων – δηλαδή, πληρότητα 50% – θα ισχύσει στα τρένα και τα λεωφορεία (ΚΤΕΛ). Υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις θα είναι η χρήση μάσκας, ενώ σημειώνεται ότι η απελευθέρωση των μετακινήσεων στο εσωτερικό σημαίνει πως από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η σταδιακή αποκατάσταση του προγράμματος πτήσεων εντός Ελλάδος.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για τον τουρισμό, όπως επίσης έχει παρουσιάσει το newsit.gr, ιδιαίτερη αξία έχουν οι διμερείς συμφωνίες που επιδιώκει η Ελλάδα με χώρες για την ανταλλαγή τουριστών, όπως η Αυστρία, το Ισραήλ, η Κύπρος και άλλες.

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

Σχετικά με τα μέτρα οικονομικού ενδιαφέροντος, σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Η Ελλάδα ούτως ή άλλως έχει αποκτήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στη Μεσόγειο σε ό,τι αφορά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ το τεστ με τις οργανωμένες παραλίες που ανοίγουν σήμερα και η τήρηση των κανόνων υγιεινής και αποστασιοποίησης θεωρείται “οδηγός” για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το καλοκαίρι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις