Πολιτική

Ξανά κάλπες στη Βουλή την Πέμπτη για Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη

Στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης (08.03.2018), θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των διατελεσάντων υπουργών Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή Παύλου Πολάκη, με βάση τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικώς με την τιμολόγηση των φαρμάκων.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στη συνεδρίαση, αναμένεται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, εκ των οποίων ορισμένοι έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους. Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η συνεδρίαση θα αρχίσει με τις ομιλίες των οκτώ εισηγητών των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, ενώ θα τοποθετηθεί ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Δεδομένου ότι δεν θα ανοίξει κατάλογος ομιλητών βουλευτών, στη συνέχεια, θα δοθεί ο λόγος στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και ενδιαμέσως μπορούν, όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν, να πάρουν τον λόγο οι τρεις αναφερόμενοι στην πρόταση της ΝΔ.

Εκ μέρους της κυβέρνησης θα τοποθετηθούν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, και ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αμέσως μετά, θα ανοίξει ο κύκλος των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών κι εφόσον ο πρωθυπουργός θελήσει να μιλήσει, η συζήτηση θα κλείσει με την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία. Θα τοποθετηθούν στην αίθουσα της Ολομέλειας, τρεις κάλπες μια για κάθε αναφερόμενο στην πρόταση, στις οποίες θα υπάρχουν αριθμοί και όχι ονόματα, όπως έγινε και στην προηγούμενη ψηφοφορία επί της πρότασης της πλειοψηφίας για την υπόθεση Novartis.

Για τη συγκρότηση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, πρέπει να συγκεντρωθούν 151 θετικές ψήφοι.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 10.30 το βράδυ.

Η πρόταση της ΝΔ

Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ:

“Όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5/2/18 από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή τον οποίο η εισαγγελέας φωτογραφίζει μεν, αλλά παραδόξως δεν κατονομάζει στη γνωστή δικογραφία.

Επιπλέον, στη Βουλή διαβιβάστηκε και το -με αριθμό πρωτοκόλλου 980/30.03.2017- έγγραφο που συσχετίσθηκε με τη διερευνώμενη δικογραφία και αφορά σε συγκεκριμένη καταγγελία αναφορικά με την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 με υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον κ. Παύλο Πολάκη. Στο έγγραφο αυτό καταγγέλλεται ότι κατά την τιμολόγηση του συγκεκριμένου δελτίου υπήρξε ζημία του δημοσίου κατά 40 εκατ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκατ. ευρώ, ενώ περιγράφεται και περαιτέρω ζημία του Δημόσιου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων των εν λόγω υπουργών που καταστρατηγούσαν συστηματικά τους νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων.

Η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή αυτής της υπόθεσης «όλα στο φως» και καλεί την κυβέρνηση να συμβάλει στον έλεγχο των πεπραγμένων και των υπουργών της δικής της διακυβέρνησης. Πόσο μάλλον όταν και εκείνη ισχυρίζεται ότι επιθυμεί να μάθουν όλη την αλήθεια οι πολίτες”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Θάνος Πλεύρης: Γνώριζα τον γιατρό του Γιώργου Μαζωνάκη από την περιπέτεια με την υγεία μου το 2016
Ο Θάνος Πλεύρης αποκάλυψε ακόμη ότι, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη, επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον γιατρό, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον βρει
Θάνος Πλεύρης
Νίκος Παπανδρέου: Άρση ασυλίας για τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, παραπέμπεται στην επιτροπή Νομικών Υποθέσεων
Η υπόθεση φέρεται να συνδέεται με καταγγελία πρώην συνεργάτιδας του Νίκου Παπανδρέου, με την οποία ο ευρωβουλευτής είχε διακόψει την επαγγελματική του συνεργασία
Νίκος Παπανδρέου 15
Άδωνις Γεωργιάδης μετά τον θάνατο Μαζωνάκη: Αυστηρότερο πλαίσιο για longevity και αναγεννητική ιατρική – Επιτροπή μέσα στην εβδομάδα
Στόχος, ο διαχωρισμός των επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπειών από πρακτικές χωρίς επαρκή βάση ή σε ακατάλληλους χώρους - «Η πλασμαφαίρεση δεν μπορεί να γίνεται σε ένα απλό ιδιωτικό ιατρείο», ξεκαθαρίζει ο υπουργός Υγείας
Άδωνις Γεωργιάδης
8
Νέα πρόκληση από την Τουρκία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας: «Η Ελλάδα διέπραξε σφαγές και καταστροφές»
«Η ιστορία δεν παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται», τονίζει η Αθήνα - «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να ενεργήσουν με σοβαρότητα και κοινή λογική», απαντά η Άγκυρα
Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΑΣΟΚ κατά Βορίδη για το επίδομα ανεργίας: «Πήρε τη σκυτάλη από τον Μαρινάκη – Αποκαλύφθηκε η κρυφή ατζέντα της ΝΔ»
Ο πρώην υπουργός τάχθηκε υπέρ ενός συνολικού «εξορθολογισμού» της επιδοματικής πολιτικής - Η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι επιβεβαιώνεται η πρόταση του κυβερνητικού εκπροσώπου
Βορίδης, Γραφεία ΠΑΣΟΚ
8