Πολιτική

Ξανθός: “Εθνική υπόθεση η δωρεά οργάνων”!

Συνέδριο για τη δωρεά οργάνων και μεταμοσχεύσεων πραγματοποιείται στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

Η ανάδειξη των προβλημάτων στη λειτουργία του συστήματος υγείας, το οποίο παίζει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη των μεταμοσχεύσεων, και ταυτόχρονα η υπεύθυνη ενημέρωση και τροποποίηση της διστακτικότητας, της δυσπιστίας, της χαμηλής κουλτούρας διαθεσιμότητας από την πλευρά των πολιτών για την προσφορά οργάνων, είναι οι σκοποί του συνεδρίου για τη δωρεά οργάνων και μεταμοσχεύσεων, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό.

“Υπάρχουν δυσκολίες και το ξέρουμε και υπάρχουν και προβλήματα που προϋπήρχαν και επιδεινώθηκαν στην περίοδο της κρίσης.

Είναι διαχρονικό αυτό το έλλειμμα, και σήμερα πραγματικά κατατάσσουν τη χώρα μας σε μία από τις τελευταίες ουσιαστικά θέσεις, είμαστε προτελευταίοι στον αριθμό των δοτών, των πτωματικών δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού”, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Υγείας.

Όπως υποστήριξε, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία μικρή βελτίωση, ωστόσο η απόκλιση από τους μέσους όρους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι τεράστια.

Εθνική υπόθεση η δωρεά οργάνων

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, έχει σημειωθεί μία προσπάθεια να γίνουν θετικά βήματα, όπως η προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, να στηριχθεί λειτουργικά και χρηματοδοτικά ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ώστε να μπορέσει να προωθήσει ένα συγκροτημένο σχέδιο, ένα εθνικό σχέδιο για την αναθέρμανση αυτής της υπόθεσης.

“Μίας υπόθεσης που έχει βαλτώσει και λόγω της κρίσης και των μέτρων λιτότητας και των περιορισμών που επιβλήθηκαν στη χώρα μας” πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο ΕΟΜ, αυτήν την περίοδο, κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να καταθέσει προτάσεις, ιδέες και νομοθετικές ρυθμίσεις, που να ξεπερνούν αυτό το κλίμα δυσπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης απέναντι σε ένα ανώνυμο σύστημα.

“Νομίζω ότι αυτός είναι ο πυρήνας του προβληματισμού και της ανασφάλειας, ενδεχομένως, που νοιώθουν αρκετοί πολίτες και πραγματικά είναι πολύ προβληματικό το ότι, απ’ ότι διάβαζα σε μια μελέτη πρόσφατα, το 50% των συγγενών των δυνητικά δοτών αρνούνται να συναινέσουν στο να δοθούν τα όργανα του συγγενούς τους. Ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι περίπου στο 20%. Είναι μία πολύ μεγάλη απόκλιση”, επισήμανε.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις, όπως η κάρτα του δωρητή οργάνων, το εθνικό μητρώο δωρητών οργάνων και το εθνικό μητρώο αρνητών δωρητών οργάνων και η ιδέα, όπως είπε, είναι ότι οι οικογένειες ερωτώνται εάν θέλουν να παραχωρήσουν τα όργανα του συγγενή τους μόνο στην περίπτωση που ο συγγενής δεν είναι εγγεγραμμένος είτε στο ένα είτε στο άλλο μητρώο.

“Αλλιώς, η διαδικασία κινείται χωρίς αυτήν τη διαμεσολάβηση, που πολλές φορές αναστέλλει τα πράγματα” πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για τροποποίηση της κουλτούρας, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτήν την προσπάθεια μπορούν να συνεισφέρουν όλοι:

“Είναι μια εθνική υπόθεση και οι εθνικές υποθέσεις απαιτούν κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και απαιτούν συστράτευση. Και πραγματικά στη συστράτευση αυτή δεν περισσεύει κανένας”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δικιά μας έξοδος από μία Ελλάδα χαμηλών προσδοκιών σε εκείνη των μεγάλων διεκδικήσεων»
«Το Μεσολόγγι», όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «μας καλεί συνεπώς να σκεφτούμε ότι η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι ποτέ δεδομένες, είναι ζωντανοί οργανισμοί που χρειάζονται φροντίδα, κάτι που σημαίνει και συμμετοχή και ευθύνη»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Αλέξης Τσίπρας για επέτειο από την Έξοδο του Μεσολογγίου: «Ο σύγχρονος πατριωτισμός που οφείλουμε να οικοδομήσουμε δεν είναι λόγια»
Με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του επισημαίνει πως  «Η Έξοδος του...
Ο Αλέξης Τσίπρας
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δημοσίευσε νέο βίντεο μέσα από τη δικαστική αίθουσα: «Αστυνομικοί άσκησαν βία στον Πάνο Ρούτσι»
Στην ανάρτησή της, η ίδια επισημαίνει ότι ως συνήγορος θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εντολέα της και να καταγγέλλει παραβιάσεις, κάνοντας λόγο για «συντεταγμένη επιχείρηση» σπίλωσης τόσο των γονέων όσο και των συνηγόρων
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Η Φωτεινή Αραμπατζή ζητά σύσταση προκαταρκτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω διαπράξει το παραμικρό»
«Ζητώ μάλιστα από τους συναδέλφους μου να ψηφίσουν την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής έτσι ώστε να αποδειχθεί ότι οι κατηγορίες εναντίον μου είναι παντελώς αστήρικτες και άδικες»
H Φωτεινή Αραμπατζή 77
Χατζηδάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αμφιβάλλω ότι οι περιπτώσεις Τσιάρα και Βαρτζόπουλου θα κριθούν αρνητικά από τη Δικαιοσύνη»
Επισήμανε ότι ο λόγος που απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρα γιατί ο πρωθυπουργός ήθελε να επιδείξει τη δέουσα ευαισθησία απέναντι σε ένα τέτοιο θέμα
Ο Κωστής Χατζηδάκης 7