Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ξεκίνησε η συζήτηση στην Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα- “Πυρά” της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Ξεκίνησε η συζήτηση στην Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα- “Πυρά” της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση που ξέσπασε στην Βουλή με θέμα το κοινωνικό μέρισμα. Το νομοσχέδιο ήρθε στην Βουλή με την διαδικασία του «κατεπείγοντος» και ξεκίνησε η επεξεργασία του στις κοινές Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αιτιολόγησε τη να αναγκαιότητα του κατεπείγοντος λέγοντας πως το πλεόνασμα πρέπει να διανεμηθεί εντός του 2017 αντιθέτως μετά χάνετε.

“Και επειδή χρειάζεται μια ΚΥΑ και κάποια άλλατεχνικά θέματα θέλουμε να είστε σίγουροι ότι θα το πάρουν οι δικαιούχοι. Αυτό δεν θα μπορούσαμε νωρίτερα να το κάνουμε γιατί έπρεπε να συμφωνήσουμε τους τελικούς αριθμούς με τους Θεσμούς. Άρα ούτε πιο νωρίς μπορούσαμε να το κάνουμε ούτε πιο αργά μπορούμε να το πάμε γιατί θα δημιουργηθεί πρόβλημα για να πάρουν οι δικαιούχοι αυτά τα χρήματα»

ΝΔ: Να είστε πιο προσεκτικοί όταν αναφέρετε την λέξη “υπεραπόδοση”

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ξεκίνησε λέγοντας πως «θα συνιστούσα στον κ. Υπουργό, να είναι πιο προσεκτικός όταν αναφέρει την λέξη υπεραπόδοση γιατί αυτό είναι προϊόν της υπερφορολόγησης και της υπερεξόντωσης των νοικοκυριών και μη γελάτε για αυτά που έχουν συμβεί την κοινωνία…»

Για την διαδικασία του κατεπείγοντος τόνισε πως « η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη, θα μπορούσε να γίνει αναλυτικά πόσο είναι το μέρισμα και το που θα δοθεί, μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο και όχι όπως θέλει να το δώσει η κυβέρνηση μέσα από το Μαξίμου με διαγγέλματα … γι αυτό δεν συμφωνούμε με την διαδικασία του κατεπείγοντος»

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Το ψηφίζετε εσπευσμένα λόγω των εκλογών της κενττροαριστεράς

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι “προχώρησε εσπευσμένα στις ανακοινώσεις και φέρνει το νομοσχέδιο για ψήφιση με την διαδικασία του κατεπείγοντος, γιατί ήθελε να αλλάξει την πολιτική ατζέντα από τις εκλογές της κεντροαριστεράς και από το σκάνδαλο “Καμμένος” που κάποιοι θα πρέπει λογοδοτήσουν»

Προσέθεσε πως «με την διαδικασία αυτή η κυβέρνηση στερεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το να προσφέρουμε κάποιες σημαντικές προτάσεις για το πως θα ανακουφιστούν οι οικογένειες. Δεν σας ενδιαφέρει να ακούσουμε τους φορείς , τους συνταξιούχους, τα ΑΜΕΑ , εμείς θέλουμε να κληθούν οι φορείς και να συζητήσουμε όσο χρόνο είναι απαραίτητος» .

ΚΚΕ: Δεν θέλουμε νομοσχέδια “φαστ-τρακ”

Από το ΚΚΕ ο κ. Χρήστος Κατσώτης είπε πως η δική μας θέση για τη διαδικασία της νομοθέτησης δεν είναι αλα κάρτ, έχουμε σταθερή στάση, τα νομοσχέδια δεν μπορεί να έρχονται για ψήφιση με διαδικασία φαστ τρακ, θα μπορούσε να γίνει με την κανονική διαδικασία…

Ένωση Κεντρώων: Να μην επαναληφθούν τα περσινά λάθη

Ο ειδικός αγορητής της ΕΚ Μάριος Γεωργιάδης τάχθηκε κατά της διαδικασίας εξπρές λέγοντας πως “διαφωνούμε κάθετα με όλη αυτή την διαδικασία γιατί όχι μόνο απαξιώνει το κοινοβουλευτικό έργο, αλλά είναι καλό να κάνουμε σωστούς και ακριβείς υπολογισμούς για το ποιοι θα πάρουν το επίδομα με ποια κριτήρια και με πιο δίκαιο τρόπο και όχι να δούμε να επαναλαμβάνονται τα περυσινά λάθη όπου το επίδομα το πήραν και κάποιοι από εδώ βουλευτές που είναι συνταξιούχοι”

Το Ποτάμι: Θα μπορούσατε να ακούτε τις ιδέες άλλων κομμάτων

Τέλος και ο βουλευτής Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς είπε από την πλευρά του πως “δεν θα διαφωνήσουμε με την επιχειρηματολογία του Υπουργού αλλά η συμφωνία με τους Θεσμούς θα μπορούσε να είχε γίνει μια – δύο εβδομάδες , ώστε να τα δούμε και εμείς εδώ όλα πιο διεξοδικά και να μην δούμε να επαναλαμβάνονται οι περυσινές αστοχίες… ειδικά το άρθρο 1 του νομοσχεδίου είναι σαν να δίνεται μια λεύκη επιταγή…

Δεν είστε οι μόνοι που έχετε ιδέες, θα μπορούσατε να ακούσετε και τις ιδέες των άλλων κομμάτων, για αυτό και δεν συμφωνούμε με αυτή τη διαδικασία”

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις