Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κυπριακό – Τσίπρας: Διπλωματική επιτυχία αλλά δεν φαίνεται άμεσα λύση

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Eurokinissi)
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Eurokinissi)

«Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει με την κυβέρνηση της Κύπρου και τον πρόεδρο Αναστασιάδη μια σκληρή και επίπονη προσπάθεια να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς εγγυήσεις και με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο». Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση για τα αγροτικά ζητήματα από το… Κυπριακό.

Ενημερώνοντας για την κρίσιμη συνεδρίαση για το Κυπριακό, που επαναλαμβάνεται σήμερα (18.01.2017) σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ανέφερε πως είναι η συνέχεια της διάσκεψης της Γενεύης και σημείωσε πως «προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε θετικό κλίμα συνεννόησης με την διεθνή κοινότητα και οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ και να διαδραματίσουμε εποικοδομητικό ρόλο χωρίς να υποχωρούμε από τις δίκαιες θέσεις μας. Οι μέχρι στιγμές εξελίξεις, χωρίς να έχουμε φτάσει σε ορίζοντα λύσης άμεσα, είναι σημαντικές. Για πρώτη φορά μετά το ‘74 ανταλλάχθηκαν χάρτες ενώ οι διαφορές παραμένουν. Μπήκαν στην ατζέντα οι εγγυήσεις και η ασφάλεια και αυτό είναι μεγάλη διπλωματική επιτυχία. Χωρίς να είμαστε υπεραισιόδοξοι αλλά με σύνεση και υπευθυνότητα συνεχίζουμε μια σκληρή δουλειά χωρίς φοβικότητες και προχωράμε βήμα το βήμα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για σκληρή επίπονη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και με αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε πάντως πως «οι θετικές εξελίξεις «δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς αλλά και από την Τουρκία που πρέπει να προσέλθει με παρόμοιο τρόπο, να αφήσει την ρητορική και να δουλέψει σοβαρά και υπεύθυνα. Εμείς θα υποστηρίξουμε μια ειλικρινή προσπάθεια στις αρχές του ΟΗΕ και του Δικαίου».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «θα είμαι διαρκώς στην διάθεση των αρχηγών των κομμάτων τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών γιατί πρέπει να υπάρχει πλήρης και ειλικρινή ενημέρωση».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε