Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης – Εμανουέλ Μακρόν: Οι δηλώσεις τους πριν από τη συνάντηση

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, στο Μέγαρο των Ηλυσίων. 

Ηχηρό μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, έστειλε ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έξω από το Μέγαρο των Ηλυσίων, πριν από την συνάντηση τους. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο. “Να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που δείξατε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές. Η Ελλάδα μας βοήθησε κα θα ήθελα να σας ευχαριστώ για την απτή κίνηση αλληλεγγύης. Δεν θα την ξεχάσουμε”, είπε αρχικά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Και συνέχισε: “Στηρίζουμε πλήρως – και το λέω με μεγάλη σαφήνεια- την Ελλάδα. Αυτή η στρατηγική σχέση δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από όσα είπε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ 2022) για τα ελληνοτουρκικά. “Σε αυτούς που λένε ότι θα έρθουν μια νύχτα, απαντάμε ότι τους περιμένουμε στο φως της ημέρας, εκεί που φαίνεται ποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του”, είπε χαρακτηριστικά. 

“Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι εν μέσω μίας ενεργειακής, πληθωριστικής επίθεσης που δέχεται η ήπειρος μας. Οι κρίκοι της Ιστορίας και του πολιτισμού που μας ενώνονυν πληθαίνουν συνεχώς. Πέρυσι, το Παρίσι βοήθησε καθοριστικά την πατρίδα μου στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Φέτος ήταν η σειρά της Ελλάδα να δείξει την αλληλεγγύη της. Οι δύο χώρες μας συνεργάζονται και στην Άμυνα”, είπε στην αρχή των δηλώσεων του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Και συνέχισε: “Η ΕΕ έχει την ευκαιρία να απαντήσει συντονισμένα στην απόπειρα της Ρωσίας να μετατρέψει την ενέργεια σε μοχλό αποσταθεροποίησης. Ταχθήκαμε ανεπιφύλακτα με την Ουκρανία που αμύνεται. Σε καμία περίπτωση να μην νομιμοποιηθεί ένας δεσποτικός αναθεωρητισμός, που θα μπορούσε να μιμηθεί ο κάθε τοπικός ταραχοποιός. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μακρόν για τη στήριξή του απέναντι στη στάση της Τουρκίας. Η πατρίδα μου ξέρει καλά από γειτονικές απειλές γι’ αυτό θα μοιραστώ τις σκέψεις μου με τον κ. Μακρόν. Η δική μας απάντηση σε αυτή την προκλητικότητα είναι η ετοιμότητα. Και σε αυτούς που λένε ότι θα έρθουν μια νύχτα, απαντάμε ότι τους περιμένουμε στο φως της ημέρας, εκεί που φαίνεται ποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του”. 

Δείτε τις δηλώσεις των δύο ηγετών

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ζωή Κωνσταντοπούλου για την αποχώρηση on air σε χρόνο – ρεκόρ: Θέλησαν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο
«Η δημοσιογραφία και η ενημέρωση έχουν να κάνουν και με το τι ρωτάς και με το τι δεν ρωτάς και με το τι θάβεις κάτω από ανύπαρκτα θέματα», λέει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχωρεί από την εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη στον ΣΚΑΪ
23
Κασσελάκης για τη διαρροή συνομιλίας του με την Τζάκρη: «Μακάρι να είχατε τα κότσια της» – «Θα το ερευνήσω έχοντας στο πλευρό μου τον Πρόεδρο»
Η Θεοδώρα Τζάκρη, μετά τη διαρροή αποσπάσματος συνομιλίας της με τον Στέφανο Κασσελάκη, προσφεύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Ο Στέφανος Κασσελάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη 11
Παύλος Μαρινάκης για Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επίθεση στην ελευθερία του Τύπου η αποχώρηση της από τηλεοπτική εκπομπή
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για αντιδημοκρατική συμπεριφορά μετά την αποχώρησή της από τηλεοπτική συνέντευξη στη Φαίη Μαυραγάνη στον ΣΚΑΙ
Παύλος Μαρινάκης 8
Νίκος Ανδρουλάκης: «Αδιανόητη η όποια συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Άμυνας – Στόχος ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης»
«Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με άλλους όρους ο ρωσικός αναθεωρητισμός σε σχέση με τον τουρκικό αναθεωρητισμό» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Παύλος Μαρινάκης: Η τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη δεν έχει σχέση με τον αγώνα του Πάνου Ρούτσι
«Ο κ. Τσίπρας έχει δικαίωμα να γράψει όσα βιβλία θέλει, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει»», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης 8
Οι αιχμές Μητσοτάκη σε Καραμανλή, Βενιζέλο και πολιτικά κόμματα για την αμφισβήτηση θεσμών και Δικαιοσύνης
Η κυβέρνηση μιλά για κλιμακούμενη «επιχείρηση αμφισβήτησης των θεσμών και της δικαιοσύνης» και στο «κάδρο» βάζει και αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και άλλων στελεχών, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Κυριάκος Μητσοτάκης 20