Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης – Εμανουέλ Μακρόν: Τι συζήτησαν πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες – «Μήνυμα» στην Τουρκία και κοινός βηματισμός στην ενέργεια

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ικανοποίηση και χαμόγελα προκάλεσε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας, όπως επαναβεβαιώθηκε χτες (12.09.2022) στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Στη σκιά των κλιμακούμενων απειλών της Τουρκίας προς την Ελλάδα, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αποκτά ιδιαίτερη σημασία το ισχυρό μήνυμα Μακρόν στον Ερντογάν, τον οποίο προειδοποίησε ότι σε περίπτωση παραβίασης κυριαρχίας της Ελλάδας, η Γαλλία θα βρεθεί στο πλευρό της χώρας μας επί του πεδίου. «Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας και το λέω με σαφήνεια… Αυτή η σχέση δεν θα επιτρέψει καμία αναταραχή στην Ανατ. Μεσόγειο» δήλωσε με έμφαση ο Εμανουέλ Μακρόν στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Αυτό άλλωστε είναι και το πνεύμα της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που έχουν υπογράψει από πέρυσι τον Σεπτέμβρη Γαλλία και Ελλάδα και η οποία, προς μεγάλη απογοήτευση της Τουρκίας, προβλέπει την αμοιβαία συνδρομή αν μία εκ των δύο χωρών απειληθεί.

Τόσο στη διάρκεια της κατ’ ίδιαν συνάντησης όσο και κατά το δείπνο, το θέμα της Τουρκίας ήταν ψηλά στην ατζέντα.

Τι είπε ο Μητσοτάκης στον Μακρόν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τον πρόεδρο Μακρόν για τη διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας, «που υπονομεύουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή».

Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας.

«Η δική μας απάντηση σε αυτήν την επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα» διεμήνυσε εκ νέου ο πρωθυπουργός προς την Τουρκία και ευχαρίστησε και δημόσια τον Γάλλο πρόεδρο για την ξεκάθαρη στήριξή του στα ελληνικά δίκαια. «Όπλο μας, είναι και οι ισχυρές μας συμμαχίες. Κυρίως, όμως, έχουμε με το μέρος μας τη δύναμη της νομιμότητας και των επιχειρημάτων μας. Γι’ αυτό και περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κοινός βηματισμός απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Ο στόχος της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο ήταν και η χάραξη κοινού βηματισμού αναφορικά με την ενεργειακή κρίση ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα που έρχεται, ενώ κοινή ήταν η εκτίμηση ότι οι ρωσικοί εκβιασμοί θα προκαλέσουν τριγμούς στην ενότητα της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, οι δυο άντρες υπογράμμισαν την ανάγκη για συντονισμένη απάντηση της Ε.Ε. άμεσα.

Για την Ελλάδα είναι κρίσιμο να μην προχωρήσει η πρόταση που επεξεργάζεται η Κομισιόν για επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι το πλαφόν να επιβληθεί σε όλες τις εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και στην χρηματιστηριακή τιμή, που είναι σημείο αναφοράς για την τιμή του.

Ο κ. Μακρόν φέρεται να στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν, με την προϋπόθεση ότι τυγχάνει της αποδοχής όλων των κρατών μελών.

Και οι δύο πλευρές συμφωνούν στην προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και στην κοινή αγορά φυσικού αερίου από τις χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές, όπως και στην άμεση αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρισμού.

Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε τις σημαντικές προοπτικές που προσφέρουν οι υποδομές της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Μητσοτάκης ευχήθηκε χρόνια πολλά στη Μαντόνα για τα γενέθλιά της – «Έλα ξανά του χρόνου»
Το βράδυ της Πέμπτης η Μαντόνα ανέβασε ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram από φωτογραφίες και βίντεο από το εορταστικό κλίμα με τον Μητσοτάκη να το αναδημοσιεύει με στόρι
Κυριάκος Μητσοτάκης
Αντώνης Σαμαράς για Κωνσταντίνο Τσουκαλά: «Μακριά από ιδεολογικές μεμψιμοιρίες αποχαιρετώ με συγκίνηση τον σπουδαίο, πολιτικό στοχαστή»
Ο πρώην πρωθυπουργός αποχαιρέτησε τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στη μελέτη της ελληνικής κοινωνίας
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά τις αντιδράσεις για το χωροταξικό για τις ΑΠΕ: «Το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι απολύτως ξεκάθαρο»
Διπλή παρέμβαση από τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας κατά του ελληνικού ενεργειακού σχεδιασμού – «Παράνομα» και χωρίς έννομο αποτέλεσμα τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα, απαντά η Αθήνα
Αιγαίο, άσκηση, φρεγάτες 126
Ρένα Δούρου: «Η Τουρκία επαναφέρει τις γκρίζες ζώνες» – Πυρά στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά
Η πρόεδρος της ΚΟ και τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το Μαξίμου ότι παραμένει σε ρόλο «σχολιαστή / παρατηρητή», την ώρα που η Άγκυρα επαναφέρει τις αμφισβητήσεις της στο Αιγαίο και επιμένει στη «Γαλάζια Πατρίδα»
Η Ρένα Δούρου
ΠΑΣΟΚ κατά Πιερρακάκη: «Απύθμενο θράσος, κρατήσαμε τη χώρα στο ευρώ» – «Θα ήταν υπουργός της δραχμής»
Σφοδρή απάντηση στη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών - «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από πολιτικούς που περιφέρουν τις φιλοδοξίες τους από το ένα κόμμα στο άλλο»
Κυριάκος Πιερρακάκης 19
Γιάννης Λοβέρδος: «Ανυπόστατα» τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα – «Η Ελλάδα δεν απειλείται από κανέναν»
Ο υφυπουργός Εξωτερικών για τις νέες κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τις αντιδράσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) - «Αδιανόητο» να επιχειρήσει η Αγκυρα να εμποδίσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
Γιάννης Λοβέρδος 7