Σάββατο, 22 Ιουν.
34oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συγκινητική ιστορία για τη θεία του και τους Ναζί [vid]

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συγκινητική ιστορία για τη θεία του και τους Ναζί [vid]

Μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη των 50.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε και μια συγκινητική οικογενειακή ιστορία.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε για πρώτη φορά μια πιο προσωπική αναφορά στη θεία του πατέρα του, την Ευαγγελία Γεωργιάδη, η οποία βρίσκεται στη λίστα των “Δικαίων των Εθνών”, επειδή το 1942 πήρε υπό την προστασία της και την παρουσίασε ως τρίτη κόρη της την 6χρονη Υβέτ Βεντούρα, την οποία και έσωσε από τα χέρια των Ναζί. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε ως εξής την ιστορία της Υβέτ Βεντρούρα:

«Το 1942, η θεία Ευαγγελία, πήρε υπό την προστασία της – κυριολεκτικά ως τρίτη της κόρη – την Υβέτ Βεντούρα – τότε 6 ετών. Την Υβέτ, παρέδωσε στην μεγάλη θεία μου η ίδια της η μητέρα, προκειμένου να την σώσει από τους διωγμούς των Ναζί. Για να επιτευχθεί αυτό, η Υβέτ άλλαξε όνομα – έγινε Μαρία Παπαδάκη. Πλάστηκε ολόκληρη ιστορία – ότι δήθεν σκοτώθηκαν και οι δυο γονείς της σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στην Κρήτη – οπότε η μεγάλη θεία μου υιοθέτησε το κοριτσάκι. Κατασκευάστηκαν πλαστά πιστοποιητικά για όλα αυτά. Με τη συμμετοχή κρατικών λειτουργών που δεν δίστασαν να εκθέσουν τον εαυτό τους σε τεράστιο κίνδυνο προκειμένου να διασωθεί η μικρή Υβέτ. Η ιστορία αυτή είχε αίσιο τέλος. Διότι, οι γονείς της Υβέτ – Μπιάνκα και Ραφαήλ Βεντούρα – κατάφεραν να σωθούν, ζώντας σε ένα ανήλιο υπόγειο στα Σεπόλια υπό την προστασία της οικογένειας Σφακιανάκη. Ο μικρός αδελφός της Υβέτ, Ιωσήφ Βεντούρας, επίσης ένα «κρυμμένο παιδί της κατοχής», διασώθηκε από την οικογένεια Πετρόχειλου στην Εκάλη. Και έτσι, μετά την απελευθέρωση η οικογένεια Βεντούρα ξανάσμιξε με την Υβέτ».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, video από voria

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε