Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης από 1 Ιανουαρίου 2023 για όλους και «ξεπαγώνουν» οι συντάξεις

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης από 1 Ιανουαρίου 2023 για όλους και «ξεπαγώνουν» οι συντάξεις

Άρωμα… εκλογών έχει η συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ομιλία του πρωθυπουργού, φάνηκε από την αρχή, πως ήταν ένας… κανονικός κυβερνητικός απολογισμός. Ανακοίνωσε δε ότι από 1η Ιανουαρίου 2023, θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για όλους και θα ξεπαγώσουν οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή θυμίζοντας ότι αύριο (07.07.2022) συμπληρώνονται 3 χρόνια από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Από τα… πρώτα λεπτά, δε, εξαπέλυσε πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές στο δημοψήφισμα, τις κλειστές τράπεζες και τους συνταξιούχους που έκλαιγαν στα πεζοδρόμια. Πολλές φορές είπε ότι «έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει αυτό» (απαριθμώντας τι έχει κάνει η κυβέρνησή του), απευθυνόμενος τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Δημήτρη Κουτσούμπα. 

«Δεν ήταν εύκολα, ούτε αυτονόητα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας τις εθνικές προκλήσεις και την υγειονομική κρίση, λέγοντας πως όλα αυτά «από προκλήσεις έγιναν ευκαιρία». Σημείωσε τις προσλήψεις που έγιναν για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια την εκπαίδευση, στάθηκε στις επενδύσεις, στην εθνική θωράκιση και εστίασε στην κοινωνική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο επίκεντρο όλων των δράσεων είναι ο πολίτης όχι γενικά και αόριστα ο λαός, «η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους».

Τόνισε ακόμα ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αναταχθεί γρήγορα η οικονομία με επενδύσεις, για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές. «Προηγήθηκε μια 4ετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων με κλειστές τράπεζες και δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από τον γκρεμό σαν χθες πριν από 7 χρόνια», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Αφήσατε ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δισ. από το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη χώρα, με την μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση ανεργίας», υπογράμμισε.

Η Ελλάδα, είπε, είναι από τις χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις των φόρων και αποπλήρωσε νωρίτερα το δάνειό της στο ΔΝΤ και τον Αύγουστο απελευθερώνεται από την ενισχυμένη εποπτεία. Το χαρακτήρισε εθνική επιτυχία λέγοντας ότι όσα είπε δεν ήταν αυτονόητα και εύκολα και δεν επιτεύχθηκαν σε ομαλές συνθήκες. «Εδώ και 36 μήνες η χώρα προχωρά ξεπερνώντας αλλεπάλληλες κρίσεις από την εισβολή στον Έβρο, την πανδημία τις απειλές της Τουρκίας και την ενεργειακή κρίση».

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη

«Κομβική τομή» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. «Τον παραλάβαμε στα 650 και είναι σήμερα στα 713 ευρώ και αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση εισφορών το συνολικό ετήσιο όφελος είναι 1.000 ευρώ. Αυτό, δίνει σήμερα στην πατρίδα μας την 9η θέση στην ΕΕ πάνω από την Πορτογαλία και η αύξηση αυτή συνεπάγεται αύξηση στις τριετίες και τα επιδόματα. Το είπαμε και το κάναμε. Δεν είναι μόνο συνέπεια στις δεσμεύσεις, αλλά και χρήσιμο ανάχωμα στις δυσκολίες της συγκυρίας. Μπορεί να μην αντισταθμίζει τις ανάγκες της ακρίβειας αλλά σε συνδυασμό με την μείωση του ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 35% αυτή η αύξηση προσφέρει ασπίδα στους χαμηλότερα αμειβόμενους απέναντι στις ανατιμήσεις και δείχνει για ποιους ενδιαφέρεται πρωτίστως η κυβέρνηση».

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, άρχισε να εφαρμόζεται για 120.000 απασχολούμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Ήταν διαχρονικό αίτημα της ΓΣΕΕ και είναι ένα πρόσθετο εργαλείο κατά της μαύρης εργασίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας», είπε ο πρωθυπουργός. Σύντομα, πρόσθεσε, «θα επεκταθεί στην βιομηχανία, στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και του χρόνου σε τουρισμό και εστίαση. Ο εργαζόμενος δεν θα δουλεύει ούτε μια ώρα χωρίς να πληρωθεί γι’ αυτήν. Το σύνολο των πολιτών δεν θα καλείται να πληρώσει τα σπασμένα όσων επιτήδειων εισφοροδιαφεύγουν. Εδώ, κύριε Κουτσούμπα είναι ο νόμος του εργάτη», είπε αναφερόμενος στο σύνθημα του ΚΚΕ «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

«Με το νέο νόμο, αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημά σας, οι εργατοτεχνίτες απέκτησαν τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους. Έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει κύριε Κουτσούμπα. Το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας άλλοι το έχουν, άλλοι το διαλαλούν και άλλοι το εφαρμόζουν. Καθιερώθηκε η γονική άδεια για τον πατέρα, κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να φτιάξουν παιδικούς σταθμούς στους χώρους τους. Γιατί δεν το κάνατε 4 χρόνια, δεν προφτάσατε; (σ.σ. απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα). Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει όλα τα δεδομένα που ισχύουν στην απασχόληση. Η χώρα επίσης προστατεύει τους εργαζόμενους στα ντελίβερι. Έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει κι αυτό. Ήσασταν απασχολημένοι να βγάλετε την χώρα από τα μνημόνια. Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει επίσης την τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου και έχει ρήτρες για την παρενόχληση και την ισότητα ανδρών και γυναικών στην εργασία».

«Άλλοι διαλαλούν την κοινωνική ευαισθησία, εμείς τη δείχνουμε στην πράξη»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ανεργίας. «Αν για κάτι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι είναι γιατί μέσα στην πανδημία μειώσαμε 5 μονάδες την ανεργία. Έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά εδώ και 12 χρόνια. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των 13 δισ. που δαπάνησε η πολιτεία στοχευμένα στην πανδημία για να θωρακίσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας».

Σήμερα, είπε, «μπορούμε να κάνουμε μια θετική αξιολόγηση έχοντας δρομολογήσει την αποκλιμάκωση της ανεργίας που εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι πόροι πρέπει να αξιοποιούνται για την κατάρτιση και την εξειδίκευση. Ο άνεργος να αποκτά δεξιότητες για να μένει μόνιμα στην εργασία.

Αναφέρθηκε επίσης σε δυο ξεχωριστά κεφάλαια όπως την ενεργοποίηση των ανέργων για να βρουν δουλειά και η απασχόληση των άνω των 55. Για το πως θα ενθαρρυνθούν να βρουν δουλειά από μόνοι τους επιδοτούνται με 300 ευρώ όσοι καταρτίσουν το ατομικό τους σχέδιο και με το ξεκίνημα στην αμοιβή του θα προστίθεται το μισό του επιδόματος ανεργίας για όσο θα το λάμβαναν.

Για τους άνω των 55 ετών, είπε ότι τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και πρόθεση είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα από τις 8.500 θέσεις σε 15.000 σε δημόσιες υπηρεσίες και φορείς για να συμπληρώσουν ένσημα και να ενταχθούν και πάλι στην συνέχεια στην αγορά εργασίας.

Οι συντάξεις

«Τέτοιες ημέρες πριν από 7 χρόνια ηλικιωμένοι συμπολίτες μας συνωστίζονταν στις τράπεζες. Λέω όμως ότι οι εικόνες αυτές είναι μνήμες και όχι αναμνήσεις. Οι μνήμες όμως μένουν ζωντανές και γίνονται δράσεις αφύπνισης όταν Τσακαλώτος και Βαρουφάκης ζητούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο.

Το έργο ήταν τιτάνιο. Ακυρώθηκε ο αντισυνταγματικός νόμος Κατρούγκαλου που δήμευε το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών».

Τα τελευταία χρόνια, είπε, «αυξήθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων, ελαττώθηκε η προσωπική διαφορά για πάνω από μισό εκατομμύριο δικαιούχους και 1,4 δισ. επιστράφηκαν αναδρομικά σε συνταξιούχους που εσείς φτωχοποιήσατε. Λύσαμε εκκρεμότητες όπως συντάξεις χηρείας και ορφανών και παρά τις μεγάλες δυσκολίες ο απόμαχος της δουλειάς ξεκίνησε και πάλι να ανακτά την αξιοπρέπειά του, βλέπει ένα κράτος που τον νοιάζεται. Ο πρωθυπουργός ξεχώρισε τις εκκρεμείς συντάξεις μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 εκδόθηκαν όσες είχαν εκδοθεί το 2019.

Με λιγότερους μάλιστα υπαλλήλους, 900 για να αποδειχθεί ότι η γραφειοκρατία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους πολίτες αλλά και την διοίκηση».

Σύντομα, είπε, «θα εκλείψει οριστικά η ομηρεία των συνταξιούχων ήταν ντροπή δεκαετιών για το κράτος είναι ζήτημα δικαιοσύνης και πολιτισμού που η κυβέρνηση κατάφερε να λύσει».

Εισφορά αλληλεγγύης, τέλος από 1.1.2023 

«Κοινωνική πολιτική σημαίνει και πολιτική της καθημερινότητας με απλές και καθοριστικές παρεμβάσεις όπως το 1555 τον αριθμό του ΕΦΚΑ που λύνει προβλήματα και απαντώνται με ακρίβεια τα προβλήματα των ενδιαφερόμενων. Οκτώ στους δέκα δήλωσαν ικανοποιημένοι. Έχουμε ένα εργαλείο που μπορεί να δίνει γρήγορες απαντήσεις στους πολίτες.

Τις επόμενες εβδομάδες όσοι χρωστούν στον ΕΦΚΑ θα μπουν σε ευνοϊκότερο καθεστώς δόσεων αλλά θα ισχύσει και η παραγραφή μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές και αυτές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτή η κυβέρνηση την 1/1/2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Και την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια».

Για τον ατομικό βοηθό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι 2.000 δικαιούχοι θα μπορούν να βγουν από το σπίτι και πρόσθεσε ότι «αυτή η κυβέρνηση αυστηροποίησε τις ποινές για τον βιασμό, την κακοποίηση και την παρενόχληση. Αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί 43 κέντρα και 19 ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες. Αυτή η κυβέρνηση εγκαινιάζει το panic button. Αυτή η κυβέρνηση κατάργησε την ρατσιστική απαγόρευση της αιμοδοσίας από ομοφυλόφιλους. Η κυβέρνηση έδωσε πρόσβαση στους διεμφυλικούς στα προγράμματα εργασίας του ΟΑΕΔ».

«Όλα έχουν κοινωνικό πρόσημο», είπε και αναφέρθηκε στις Νταντάδες της Γειτονιάς, τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για γυναίκες άνω των 50 για να κάνουν μαστογραφία και «πολλές από αυτές θα βρεθούν σε ιδιωτική δομή που μπορεί να μην είχαν επισκεφθεί ούτε μια φορά».

Λυπάμαι, είπε, «γιατί πολλές από αυτές τις αλλαγές τις θεωρώ αυτονόητες. Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε και να έχουν διακομματική στήριξη αλλά αναρωτιέμαι γιατί καμία δεν ψηφίσατε κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συγκρίσεις ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα είναι συντριπτικές σε κάθε επίπεδο».

«Παραδώσατε την ανεργία στο 17,2% και την ρίξαμε στο 12,5%. Παραδώσατε κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ. Ο ΟΑΕΔ άνοιγε επί ΣΥΡΙΖΑ 10.000 με τη βία και τώρα πάνω από 30.000. Μειώσαμε πάνω από 30 φόρους και έως το τέλος του 2019 είχαμε 17 περικοπές συντάξεων μετά το καλοκαίρι του 2019 είχαμε μόνο αυξήσεις».

«Και ποιος νομοθέτησε τις επιπλέον γονικές άδειες και τα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, την ψηφιακή κάρτα εργασίας; Ποιος επενδύσει σε προγράμματα κατάρτισης;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Όλα αυτά τα έχετε ονομάσει κοινωνικό οδοστρωτήρα και επικαλείστε συνεχώς τους εργαζόμενους αλλά δεν σας ενδιέφεραν ποτέ πραγματικά ούτε και οι απόμαχοι της δουλειάς αφού ζείτε στον αστερισμό του νόμου Κατρούγκαλου.

Όλα όσα περιέγραψα δίνουν ανάγλυφη εικόνα της δουλειάς για την εργασία, την ανάπτυξη την απασχόληση και αυτή η αντίληψη θα μεταφράζεται με καθημερινά μέτρα με επίκεντρο τον πολίτη. Αυτά δείχνουν ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός και ποιος είναι στα λόγια κοινωνικά ευαίσθητος. Προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία είναι η οικονομική ανάπτυξη».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις