Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να μη γίνει ο νότιος Λίβανος νέα Γάζα – Τι είπε για το Κυπριακό

Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα στη Σύνοδο των MED9, που διεξήχθη στην Πάφο της Κύπρου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του μετά το τέλος της διάσκεψης όπου κυριάρχησε το ζήτημα του πολέμου στον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας.

«Αποδίδουμε μεγάλη σημασία σε μία συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «Είναι θλιβερό ότι βρισκόμαστε εδώ στην Κύπρο σε ένα κράτος που βρίσκεται κοντά στην κρίση που κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή και δοκιμάζει τον λαό του Λιβάνου.

Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεση εκεχειρία στον Λίβανο και την Γάζα. Η ανθρωπιστική κρίση έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Καλούμε και εμείς αυτή τη στιγμή σε συγκράτηση ώστε ο Νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε μια νέα Γάζα. Θα είναι μία ανθρωπιστική τραγωδία που η περιοχή δεν την αντέχει».

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, καθώς συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και αυξάνουν τους κίνδυνους για μία περιφερειακή σταθερότητα», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και την μετανάστευση αναγνωρίζουμε ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου είναι στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης και είναι επιβεβλημένος ο συντονισμός μας».

«Είχαμε τέλος την ευκαιρία να κάνουμε και μία ευρύτερη επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων και θέλω να εκφράσω και εγώ με τη σειρά μου την ικανοποίησή μου, διότι το ζήτημα του Κυπριακού, 50 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή παραπάνω του ενός τρίτου της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις βρήκε τη θέση του στη διακήρυξή μας και να καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου την άτυπη τριμερή συνάντηση υπό τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

MITSOTAKIS EUROKINISSI

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να εκφράσω την προσδοκία μου ότι αυτή η συνάντηση θα φέρει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο διεθνές δίκαιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός έτσι ώστε 50 χρόνια μετά να πετύχουμε την πολυπόθητη λύση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ – φωτογραφία: Eurokinissi

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πυρά της αντιπολίτευσης για την ανάρτηση Μητσοτάκη και τα Τέμπη: «Δεν ντρέπεται για τις δηλώσεις Φλωρίδη»
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό για το εισόδημα, την ακρίβεια, τη δίκη για τη σιδηροδρομική τραγωδία και τις αναφορές στην υπόθεση των υποκλοπών
Ολομέλεια της Βουλής 6
Νίκος Ανδρουλάκης στο TikTok: Από τους καφέδες του Συνεδρίου στο «όχι» στο γιουβέτσι της μητέρας του και τη δίαιτα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά σε σύντομες ερωτήσεις νέων συνέδρων για τις προτιμήσεις, τις συνήθειες και τις πιο χαλαρές στιγμές του στο περιθώριο του 4ου Τακτικού Συνεδρίου
Νίκος Ανδρουλάκης
8
Δημήτρης Κουτσούμπας από Λιτόχωρο: «Η άρχουσα τάξη έχει χωθεί για τα καλά στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή»
Στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, ο γγ του ΚΚΕ συνέδεσε την ιστορική μνήμη με τη σημερινή συγκυρία, κατηγορώντας κυβέρνηση και ευρωατλαντικά κόμματα για εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραήλ
Δημήτρης Κουτσούμπας
Παύλος Πολάκης για Νικόλα Φαραντούρη στο συνέδριο ΠΑΣΟΚ: «Είναι φελλός, μικρός ήταν στη ΔΑΠ»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την παρουσία του ευρωβουλευτή στο 4ο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι έχει μετανιώσει που δεν τον είχε «ξεφτιλίσει» νωρίτερα
Φαραντούρης και Τσουκαλάς 13
Beef Σδούκου – Αποστολάκη για τους «πελάτες της Δεξιάς»: «Κατάντημα», «Κοινωνικά απομονωμένη η κυβέρνηση»
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κάνει λόγο για τοποθετήσεις που «θύμισαν εποχές των “γερμανοτσολιάδων”», με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ απαντά ότι το Μαξίμου επιχειρεί, μέσω διαστρέβλωσης, να αλλάξει την ατζέντα
Σδούκου και Αποστολάκη 5