Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο στόχος των επαφών στη Νέα Υόρκη – Τι θα αναδείξει από το βήμα του ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, με αφορμή την συμμετοχή του στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα έχει σειρά επαφών, με στόχο την ενδυνάμωση των συμμαχιών της χώρας σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό, διεθνές και οικονομικό επίπεδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, από όπου αναμένεται μεταξύ άλλων, να αναδείξει την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Ανατολική Μεσόγειο από τη μία πλευρά, και από την άλλη το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι ψηλά στην ατζέντα και της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι, στον οποίο η Ελλάδα έχει ήδη διαμηνύσει ότι στηρίζει τη θέση της Τρίπολης για άμεση αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και των μισθοφόρων (δηλαδή και των τουρκικών δυνάμεων), πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη τον Δεκέμβριο. Και βέβαια στο τραπέζι βρίσκεται και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, για το οποίο το δικαστήριο της Τρίπολης αποφάνθηκε ότι είναι άκυρο.

mitsotakisohe

Η ατζέντα των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει, εκτός από τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και τις επενδύσεις, τις σχέσεις με το αμερικανικό Κογκρέσο και τις σχέσεις με τη νέα ελληνική ομογένεια… «Την ατζέντα μιας Ελλάδας ανοικτής και εξωστρεφούς με ρόλο πρωταγωνιστή στις νέες προκλήσεις της εποχής», όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Χθες (22.09.2021) το βράδυ ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για ορισμένους μόνο ηγέτες ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με εκπροσώπους σημαντικών αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

Παράλληλα θα επισκεφθεί και το Ground Zero με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 20 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα τον ξεναγήσει στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ο οποία είναι έτοιμη να λειτουργήσει ξανά…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις και με σημαντικούς επενδυτές.  Ξεχωρίζει η συνάντηση με τον πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, καθώς «τρέχει» ήδη η μεγάλη επένδυση της εταιρείας στην Αττική και το πρότζεκτ της χορηγίας της ψηφιακής ξενάγησης στην Αρχαία Ολυμπία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΥΠΕΞ: «Το Status Quo του Παναγίου Τάφου πρέπει να γίνεται πλήρως σεβαστό»
Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την απαγόρευση πρόσβασης του Λατίνου Πατριάρχη στον Πανάγιο Τάφο - «Έδωσα εντολή να τελέσει κανονικά τις λειτουργίες», έγραψε σε ανάρτησή του ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Υπουργείο Εξωτερικών
Το Μαξίμου βάζει τέλος στις συζητήσεις για πρόωρες εκλογές, αλλά τα αντίθετα σενάρια φουντώνουν
Είναι ίσως η πρώτη φορά από το 2019, που παρ’ ότι ο πρωθυπουργός δηλώνει κάθετα ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της, «γαλάζια» στελέχη επιμένουν ότι δημιουργούνται οι συνθήκες για πρόωρες κάλπες
Μέγαρο Μαξίμου
Πυρά της αντιπολίτευσης για την ανάρτηση Μητσοτάκη και τα Τέμπη: «Δεν ντρέπεται για τις δηλώσεις Φλωρίδη»
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό για το εισόδημα, την ακρίβεια, τη δίκη για τη σιδηροδρομική τραγωδία και τις αναφορές στην υπόθεση των υποκλοπών
Ολομέλεια της Βουλής 6
Νίκος Ανδρουλάκης στο TikTok: Από τους καφέδες του Συνεδρίου στο «όχι» στο γιουβέτσι της μητέρας του και τη δίαιτα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά σε σύντομες ερωτήσεις νέων συνέδρων για τις προτιμήσεις, τις συνήθειες και τις πιο χαλαρές στιγμές του στο περιθώριο του 4ου Τακτικού Συνεδρίου
Νίκος Ανδρουλάκης
8
Δημήτρης Κουτσούμπας από Λιτόχωρο: «Η άρχουσα τάξη έχει χωθεί για τα καλά στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή»
Στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, ο γγ του ΚΚΕ συνέδεσε την ιστορική μνήμη με τη σημερινή συγκυρία, κατηγορώντας κυβέρνηση και ευρωατλαντικά κόμματα για εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραήλ
Δημήτρης Κουτσούμπας
Παύλος Πολάκης για Νικόλα Φαραντούρη στο συνέδριο ΠΑΣΟΚ: «Είναι φελλός, μικρός ήταν στη ΔΑΠ»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την παρουσία του ευρωβουλευτή στο 4ο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι έχει μετανιώσει που δεν τον είχε «ξεφτιλίσει» νωρίτερα
Φαραντούρης και Τσουκαλάς 13