Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο στόχος των επαφών στη Νέα Υόρκη – Τι θα αναδείξει από το βήμα του ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, με αφορμή την συμμετοχή του στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα έχει σειρά επαφών, με στόχο την ενδυνάμωση των συμμαχιών της χώρας σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό, διεθνές και οικονομικό επίπεδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, από όπου αναμένεται μεταξύ άλλων, να αναδείξει την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Ανατολική Μεσόγειο από τη μία πλευρά, και από την άλλη το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι ψηλά στην ατζέντα και της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι, στον οποίο η Ελλάδα έχει ήδη διαμηνύσει ότι στηρίζει τη θέση της Τρίπολης για άμεση αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και των μισθοφόρων (δηλαδή και των τουρκικών δυνάμεων), πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη τον Δεκέμβριο. Και βέβαια στο τραπέζι βρίσκεται και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, για το οποίο το δικαστήριο της Τρίπολης αποφάνθηκε ότι είναι άκυρο.

mitsotakisohe

Η ατζέντα των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει, εκτός από τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και τις επενδύσεις, τις σχέσεις με το αμερικανικό Κογκρέσο και τις σχέσεις με τη νέα ελληνική ομογένεια… «Την ατζέντα μιας Ελλάδας ανοικτής και εξωστρεφούς με ρόλο πρωταγωνιστή στις νέες προκλήσεις της εποχής», όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Χθες (22.09.2021) το βράδυ ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για ορισμένους μόνο ηγέτες ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με εκπροσώπους σημαντικών αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

Παράλληλα θα επισκεφθεί και το Ground Zero με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 20 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα τον ξεναγήσει στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ο οποία είναι έτοιμη να λειτουργήσει ξανά…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις και με σημαντικούς επενδυτές.  Ξεχωρίζει η συνάντηση με τον πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, καθώς «τρέχει» ήδη η μεγάλη επένδυση της εταιρείας στην Αττική και το πρότζεκτ της χορηγίας της ψηφιακής ξενάγησης στην Αρχαία Ολυμπία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αλέξης Τσίπρας: Εμείς θα πάρουμε ξανά το πρωτάθλημα όταν θα έχουμε στέρεο, εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης
«Αναγκαία η επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης, διότι καμία από τις υπάρχουσες δυνάμεις του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου δεν μπορεί, ανεξαρτήτως από το αν θέλουν»
Αλέξης Τσίπρας 9
Μητσοτάκης για επιστολική ψήφο: Από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους
Με βίντεο στα social media, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει την αλλαγή στο εκλογικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ρύθμιση διευκολύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς χωρίς μετακινήσεις και πολύωρα ταξίδια
Μητσοτάκης, επιστολική ψήφος
Επαναπατρισμός Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή: Στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ ο Γεραπετρίτης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων
Περίπου 2.500 αιτήματα έχουν υποβληθεί έως τώρα, 315 Ελληνες έχουν ήδη επιστρέψει με ασφάλεια, ενώ για το Σάββατο (07.03.2026) έχει προγραμματιστεί ειδική πτήση της Emirates από το Ντουμπάι προς την Αθήνα
Γιώργος Γεραπετρίτης
Νικήτας Κακλαμάνης για τις φωτογραφίες της Καισαριανής: Μνημείο της νεότερης ιστορίας και οδηγός συλλογικής μνήμης
Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η έκθεση του πολύτιμου αυτού υλικού από το υπουργείο Πολιτισμού θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό
Φωτογραφίες 200 της Καισαριανής
Ανδρουλάκης: Η Κύπρος να στηριχτεί από όλη την Ευρώπη, λάθος η απόλυτη κάθετη ταύτιση του Μητσοτάκη με τον Νετανιάχου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητεί στήριξη της Λευκωσία από το σύνολο της ΕΕ, απορρίπτει την επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν και ασκεί σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό
Οι φρεγάτες «Ψαρά» και «Κίμων» πλέουν ανοιχτά της Λεμεσού, στην Κύπρο
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για τη Μέση Ανατολή
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη και έθεσε την ανάγκη να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα
Μητσοτάκης και Μαχμούντ Αμπάς