Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης – ΟΗΕ: Πως θα απαντήσει Ερντογάν – Στοιχεία και χάρτες απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Κυριάκος Μητσοτάκης – ΟΗΕ: Πως θα απαντήσει Ερντογάν – Στοιχεία και χάρτες απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Στην ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο στην έδρα του ΟΗΕ στρέφονται τα βλέμματα, όπου θα απαντήσει σημείο προς σημείο στις ακραίες κατηγορίες του Ερντογάν κατά της χώρας μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του Ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη πως «γνωρίζω ότι μάλλον αναμένετε να μιλήσω εκτενώς για την κατάσταση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Θα αποφύγω να μιλήσω γι’ αυτό. Θα αφιερώσω χρόνο σε αυτό το θέμα όταν θα μιλήσω στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών».

“Θα ήθελα μόνο να πω μια λέξη πάνω σε αυτό: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας και ότι οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας” πρόσθεσε.

Μητσοτάκης vs Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του επεξεργάζονται την απάντηση της Αθήνας στην επιχείρηση “δυσφήμιση της Ελλάδας” από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απευθυνόμενος και ο ίδιος αύριο στο διεθνές ακροατήριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα αντικρούσει μία – μία τις ανυπόστατες αιτιάσεις του Τούρκου Προέδρου και θα καταγγείλει την ακραία κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, σε ένα κρίσιμο διεθνώς γεωπολιτικό περιβάλλον, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών από την Άγκυρα.

Η ακραία, επιθετική ρητορική της Τουρκίας και οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί υπονομεύουν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να τονίσει ο Πρωθυπουργός, σε μία συγκυρία, κατά την οποία, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, η Δύση έχει σθεναρή στάση κατά του Αναθεωρητισμού και της παραβίασης της κυριαρχίας και των συνόρων.

Με τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» στο ντοσιέ του;

Παράλληλα εξετάζεται, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης να παρουσιάσει και τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που φαντασιώνεται ο Ερντογάν, τον οποίον έχει ήδη ενεχειρίσει και στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν αλλά και σε Αμερικανούς Γερουσιαστές στην τελευταία επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον.

Στο μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός θα απορρίψει με τεκμηριωμένα στοιχεία τις αβάσιμες κατηγορίες Ερντογάν κατά της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δείχνουν ότι από τις αρχές του χρόνου η ‘Άγκυρα επιχείρησε να προωθήσει στην Ελλάδα 154.000 κατατρεγμένους ανθρώπους.

Απάντηση αναμένεται να δώσει και στο προκλητικό αίτημα Ερντογάν για αναγνώριση των κατεχομένων, το οποίο η Αθήνα το αποδίδει στον εκνευρισμό της Τουρκίας από την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο Διεθνές δίκαιο» θα απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης στις πολεμικές ιαχές Ερντογάν.

Στις αιχμές του για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας ο Πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι η συγκεκριμένη κοινότητα διευρύνεται και ευημερεί, σε αντίθεση με την ελληνική στην Κωνσταντινούπολη.

Μπαράζ επαφών 

Παράλληλα τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο των επαφών τους κατά την Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, “διεθνοποιούν” την τουρκική επιθετικότητα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές όλοι πλέον οι συνομιλητές έχουν πλήρη γνώση της προκλητικότητας της ‘Άγκυρας και των κινδύνων που αυτή εγκυμονεί για την περιοχή.

Χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε σχετικά τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ, τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα αλλά και τον πρόεδρο και τα ανώτερα στελέχη της αμερικανοεβραϊκής oργάνωσης AIPAC με τους οποίους συναντήθηκε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις