Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Γιατί οι επιχειρηματίες στην Τουρκία ανυπομονούν για τη συνάντηση

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην προεδρική κατοικία, στην περιοχή Σαριγιέρ, της Κωνσταντινούπολης στρέφονται σήμερα (13.03.2022) τα βλέμματα, καθώς στις 13.00 (ώρα Ελλάδας) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στη… σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της πολύμηνης κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τη συνάντηση να διαρκεί δύο ώρες, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά την ασφάλεια στην Ευρώπη, ενώ έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Τονίζουν, δε, ότι στο σημερινό τοπίο ασφαλείας, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, έχει επισημάνει τα προηγούμενα 24ωρα ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση» και αυτό γιατί -όπως έχει σημειώσει- δεν υπάρχει προσδοκία ότι οι διαφωνίες με την Τουρκία, θα ξεπεραστούν.

Οι προσδοκίες των Τούρκων επιχειρηματιών

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, οι επιχειρηματίες της Τουρκίας, καθώς… ποντάρουν στις διμερείς οικονομικές σχέσεις και τα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να αποφέρουν. 

Όπως εξηγεί στο newsit.gr, ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής στο κανάλι BBN Turk, Emre Diner: “Θεωρώ ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι μία ευκαιρία για τις σχέσεις μεταξύ Έλλάδας – Τουρκίας. Η προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε μία καλή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Μετά την κατάργηση του έργου Eastmed, θα ήταν ωφέλιμο για την Ευρώπη να συνεργαστεί με την Άγκυρα και την Αθήνα για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Ο τουρκικός επιχειρηματικός κόσμος περιμένει ότι η συνάντηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει θετικό αντίκτυπο στις οικονομικές σχέσεις. Όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας – Ελλάδας, Λεβέντ Σαδίκ: “Θέλουμε ο όγκος των συναλλαγών στο διεθνές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να αυξηθεί στα 6 με 7 δισεκατομμύρια δολάρια”. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες δίνουν μεγάλη σημασία στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Εκτιμάται ότι η κρίση μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να επιλυθεί με διπλωματία”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκλογές δεν θα γίνουν το φθινόπωρο – Δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τον Σαμαρά
«Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που τα βγάζουν πέρα δύσκολα, πολλές από τις μειώσεις φόρων έχουν ήδη απορροφήσει την αύξηση των τιμών» - «Τα έργα που παραδίδουμε δεν έχουν σχέση με το χρόνο των εκλογών»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει σελίδα και περνά στην αντεπίθεση με αιχμή τη Novartis
Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν περιορίστηκε σε μια τυπική οργανωτική διαδικασία, αλλά κατέληξε σε αποφάσεις που συνδυάζουν πολιτική αντεπίθεση, οργανωτική ανασυγκρότηση και προετοιμασία
Η Ρένα Δούρου
«Μπρα ντε φερ» Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: Το άρθρο 86 και τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερα επίκαιρη γίνεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναθεώρηση του άρθρου 16, επιχειρώντας να κατοχυρώσει το μη κερδοσκοπικό του χαρακτήρα των μη κρατικών πανεπιστημίων
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης
Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις απειλές των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα: «Αναγνωρίζουμε τον καθοριστικό ρόλο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας»
«Η προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της ναυσιπλοΐας, παραμένει θεμελιώδης προτεραιότητα» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
ΥΠΕΞ
Μητσοτάκης από Γρεβενά για τον Ε65: «Η Ελλάδα των ημιτελών έργων ανήκει στο παρελθόν, απαντάμε με την αλήθεια των αποτελεσμάτων»
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον νέο αυτοκινητόδρομο σύμβολο της «Ελλάδας μιας νέας εποχής» και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση: «Τους αφήνουμε στο χθες»
Μητσοτάκης, Ε65
97