Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης σε βασιλιά Ιορδανίας: Η Ελλάδα δωρίζει 150.000 εμβόλια κατά του κορονοϊού

Σε θερμό κλίμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, σήμερα, με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β ιμπν Αλ-Χουσεΐν.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ήρθε στην Αθήνα όπου πραγματοποιήθηκε η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ιορδανίας.

Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, η πορεία της πανδημίας ήταν θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα της συζήτησης μαζί με άλλα σημαντικά περιφερειακά ζητήματα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η επίλυση των σημαντικών περιφερειακών ζητημάτων στα οποία αναφέρθηκαν πρέπει να υλοποιηθεί με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με τις αρχές της καλής γειτονίας, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στην έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε: Καλώς ήρθατε ξανά. Είχαμε μια εξόχως ενδιαφέρουσα συζήτηση, τόσο σε τριμερές, όσο και σε διμερές επίπεδο, και πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες της διμερούς μας σχέσης. Πιστεύω ότι έχουμε εντοπίσει πολλούς τομείς συνεργασίας που εκτείνονται και πέραν της θεμελιώδους γεωπολιτικής ατζέντας στους οποίους οφείλουμε να εστιάσουμε. Ήταν μεγάλη μου χαρά που σας γνώρισα και προσβλέπω στην ενίσχυση αυτής της σχέσης.

Ο Ιορδανός Μονάρχης απάντησε:  Σας ευχαριστώ πολύ για το θερμότερο ίσως καλωσόρισμα που θα μπορούσαμε να φανταστούμε, κατά την επιστροφή μας εδώ στην Αθήνα και, όπως είπατε και εσείς, για τη συνάντηση και τη γνωριμία μας αλλά και τη χημεία που είναι εμφανής μετά από λίγες μόνο ώρες. Θεωρώ ότι οι συζητήσεις μας, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο με τη χώρα σας, αλλά και με την Κύπρο, δείχνουν ότι έχουμε πολλή και καλή δουλειά μπροστά μας με την κατάλληλη συνέχεια. Περιορίζομαι απλώς να εκφράσω την ειλικρινή μου ικανοποίηση για την επιτυχία αυτής της Τριμερούς και των διμερών συναντήσεων. Και σας ευχαριστώ πολύ. Ανυπομονώ να σας συναντήσω ξανά, ελπίζω στο άμεσο μέλλον. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο πρωθυπουργός ενημέρωσε μεταξύ άλλων για τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και έκανε γνωστό πως η Ελλάδα, προς ενίσχυση της Ιορδανίας, θα αποστείλει το επόμενο διάστημα με τη μορφή δωρεάς 150.000 δόσεις εμβολίου.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης, διεύρυνσης και εμβάθυνσης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και σημαντικές επενδυτικές προοπτικές. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση για την περαιτέρω ανάπτυξη των πολύπλευρων σχέσεων Ελλάδας- Ιορδανίας.

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Βαθαίνει το χάσμα Νίκου Ανδρουλάκη - Χάρη Δούκα στο ΠΑΣΟΚ, φουντώνει η γκρίνια για τον στόχο της πρώτης θέσης
Πολλοί θεωρούν ότι το μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι ότι εάν δεν καταφέρει να φέρει το κόμμα στην πρώτη θέση θα αμφισβητηθεί ως αποτυχημένος
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας
Στη Ρώμη για επαναδιαπραγμάτευση με τη Hellenic Train o Κυρανάκης: Σύγχρονα τρένα «και όχι “σαπάκια”» θέλει η κυβέρνηση
Η επίσκεψη Κυρανάκη είναι ουσιαστικά προπαρασκευαστική της επίσκεψης που προγραμματίζει να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Ρώμη για συνάντηση με την ομόλογο του, Τζόρτζια Μελόνι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ 2
Δημοσκόπηση Alco: Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Πιερρακάκης οι πιο επιτυχημένοι Υπουργοί της Κυβέρνησης
Στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε για Πρωθυπουργό», ο Κυριάκος Μητσοτάκης (28%) διατηρεί μεγάλο προβάδισμα από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο με μεγάλη διαφορά προηγείται ο... κανένας (35%)
Ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης 1
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν καταγράφουμε απλώς το πρόβλημα της στέγασης, το αντιμετωπίζουμε με στοχευμένα μέτρα
«Η Κυβέρνηση αναπτύσσει συνολικά 40 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6,5 δισ. ευρώ για τη στεγαστική κρίση», σημειώνει ο Πρωθυπουργός σε άρθρο του στο ηλεκτρονικό Onside της ΟΝΝΕΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 1
Σωκράτης Φάμελλος για τη μήνυση από την Ομάδα Αλήθειας: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί νοικοκύρης»
«Η μήνυση εναντίον μου, που προανήγγειλε η Ομάδας Αλήθειας, ο μηχανισμός προπαγάνδας του κ. Μητσοτάκη, αποτελεί ευθεία επίθεση κατά της Δημοκρατίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1