Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης στο A Haber: Η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι οι θαλάσσιες ζώνες

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια παραγωγική σχέση με τον Ερντογάν, δήλωσε ο πρωθυπουργός
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μήνυμα υπέρ του διαλόγου και της συνέχισης της ελληνοτουρκικής προσέγγισης έστειλε την Τετάρτη (08.07.2026) ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Άγκυρα, σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η μοναδική διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, η οποία, όπως είπε, πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεχιστεί η θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Εγώ ήμουν πάντοτε υποστηρικτής μιας εποικοδομητικής, λειτουργικής και παραγωγικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας, κάτι που ήταν άλλωστε και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών».

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο, ειδικά στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, ενώ το διασυνοριακό εμπόριο έχει αναπτυχθεί. Πολλοί επισκέπτες έρχονται από την Τουρκία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέσω του προγράμματος της ταχείας βίζας (visa express).».

Θαλάσσιες ζώνες

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές διαφορές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μοναδικό ζήτημα που εκκρεμεί μεταξύ των δύο χωρών αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, επισημαίνοντας ότι η επίλυσή του πρέπει να γίνει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Όπως είχα εκφράσει πολύ καθαρά και κατά την προηγούμενη επίσκεψή μου στην ‘Αγκυρα, η μόνη μας διαφορά είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Πρέπει να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα που εκκρεμεί εδώ και καιρό, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ειρηνική συνύπαρξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ακόμη και αν η διαφορά για τις θαλάσσιες ζώνες δεν επιλυθεί άμεσα, αυτό δεν πρέπει να εμποδίζει τη συνεργασία των δύο χωρών σε άλλα πεδία, ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεχίσει τη συνεργασία με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια παραγωγική σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν».

«Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που κρατά από τη δεκαετία του ’70, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά μαζί και να μην εργαστούμε πάνω στα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας».

Σύμφωνα με το A Haber, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι ορισμένες αποφάσεις που είχε λάβει το τουρκικό κοινοβούλιο τη δεκαετία του 1990 δεν έχουν θέση στον σημερινό κόσμο.

Για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην ‘Αγκυρα, εκφράζοντας θετικά σχόλια για τη φιλοξενία της Τουρκίας και υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

«Η Τουρκία διοργάνωσε εδώ μια εξαιρετική σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Εγώ πάντα μένω πολύ ευχαριστημένος από την τουρκική φιλοξενία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Κωνσταντόπουλος του ΠΑΣΟΚ διαψεύδει ότι εξύβρισε και κινήθηκε απειλητικά κατά της Παπαδοπούλου της ΕΛΑΣ – Προαναγγέλλει μηνύσεις
Ο επικεφαλής Αυτοοργάνωσης της Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτει τους ισχυρισμούς της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Τσίπρα - «Δεν συμβαδίζει ο πολιτικός διάλογος με τη συκοφαντία»
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Άννα Παπαδοπούλου
Μελίδης: Να επιστρέψουν τις έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ έως την Τετάρτη οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Σκληρή κριτική στους προερχόμενους από την Κουμουνδούρου, με τον εκπρόσωπο Τύπο του κόμματος να αφήνει παράλληλα αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του απέναντι στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά
Δημήτρης Μελίδης, ΣΥΡΙΖΑ
Μήνυμα Ανδρουλάκη στην Τουρκία από το Καστελόριζο: Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Από το ανατολικότερο άκρο της χώρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως απαράβατη προϋπόθεση για τις σχέσεις καλής γειτονίας τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ, Καστελόριζο
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο Στέφανος Μάνος είχε κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος» – Δόθηκε το όνομά του σε αίθουσα του υπουργείου Περιβάλλοντος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας με το όνομα του Στέφανου Μάνου μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, τη σύζυγο του αείμνηστου πολιτικού Kirsten και τον γιο τους Αλέξανδρο Μάνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή ονοματοδοσίας αίθουσας του υπουργείου Περιβάλλοντος σε «Στέφανος Μάνος» 5