Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον πρίγκιπα Κάρολο στη Σκωτία – Ξενάγηση στο Dumfries House για την αξιοποίηση του Τατοΐου

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον πρίγκιπα Κάρολο στη Σκωτία – Ξενάγηση στο Dumfries House για την αξιοποίηση του Τατοΐου

Το κατώφλι του επιβλητικού παλατιού Dumfries House στη Σκωτία περνάει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συναντήσει τον διάδοχο του Βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Κάρολο. 

Είναι η πρώτη πρόσκληση που απευθύνει ο πρίγκιπας Κάρολος σε Έλληνα Πρωθυπουργό και ο σκοπός της επίσκεψης δεν είναι άλλος από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των πρώην βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι, στα πρότυπα του Dumfries House.

‘Ένα έργο που εμπνεύστηκε και έφερε εις πέρας ο πρίγκιπας Κάρολος, μετατρέποντας αυτό το σκωτσέζικο μνημείο του 18ου αιώνα σε έναν αυτάρκη οικονομικό οργανισμό, με αξιοποίηση της ιστορίας του, των θησαυρών του  και της πολιτιστικής του κληρονομιάς, αλλά και των κτημάτων που το πλαισιώνουν με τρόπο απόλυτα φιλικό στο περιβάλλον.

Η πρόσκληση του πρίγκιπα Καρόλου…

Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος στην τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα – στις 25 Μαρτίου του 2021, για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση – είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την τύχη των πρώην βασιλικών ανακτόρων και κτημάτων στο Τατόι και είχε ζητήσει να ενημερωθεί για το σχέδιο ανάπλασης και αξιοποίησης τους.

‘Έτσι προέκυψε και η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώην ανακτορική κατοικία, στο Dumfries House, στη Σκωτία, σήμερα.  

Από τότε μεσολάβησε η καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, η οποία κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος του πρώην βασιλικού κτήματος. ‘Όμως, το σχέδιο για την ανάπλαση του δεν «κάηκε» μαζί με τις φλόγες… Η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού προχωρούν το σχέδιο ανάπλασης για το Τατόι με στόχο να παραδοθεί για χρήση στο κοινό το 2025, σύμφωνα τουλάχιστον με τον αρχικό σχεδιασμό.

Το success story του Πρίγκιπα Καρόλου και το Τατόι

Ο Πρωθυπουργός σήμερα στη Σκωτία θα αντικρίσει ένα ανάκτορο – «μουσείο», που αξιοποιείται πλέον εμπορικά, πετυχαίνοντας τα καλύπτει τα ακριβά έξοδα συντήρησης του και ταυτόχρονα να αποφέρει κέρδη για την τοπική κοινωνία και να δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα έχει υπάρξει μέριμνα ώστε το αποτύπωμα του να είναι οικολογικό.

Η τεχνογνωσία των Βρετανών, οι οποίοι έχουν αξιοποιήσει πολλά παρόμοια κτίρια, εκτιμάται πως θα είναι πολύτιμη για την Ελλάδα.
Το Dumfries House είναι εξοπλισμένο με ανεκτίμητης αξίας έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής, άλλα έργα τέχνης, χειροποίητα χαλιά κ.α.

Για την αξιοποίηση του υπήρξε συνέργεια ανάμεσα στο κράτος και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σε αυτό λειτουργεί ξενοδοχείο, χώροι ειδικά διαμορφωμένοι για κοινωνικές εκδηλώσεις (δεξιώσεις γάμων, συνέδρια κλπ), κέντρο ευεξίας (Spa), καφέ και εστιατόριο υψηλών γαστρονομικών απαιτήσεων.

Παράλληλα οργανώνονται ξεναγήσεις αλλά και οικογενειακές εκδρομές.

Το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Καρόλου, το οποίο και διαχειρίζεται το Dumfries House, έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε προγράμματα για τα παιδιά, μέσα από τα οποία μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες σε μία σειρά από τομείς, όπως: γεωπονία, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία αλλά και μηχανολογία, μαγειρική και ξενοδοχειακά, ενώ αναπτύσσονται και καλλιτεχνικά πρότζεκτ.

Θα μπορέσει το Τατόι να γίνει…Dumfries House και πότε;

Αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Εφόσον όμως προχωρήσει αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο ένα είναι σίγουρο… ‘Ό,τι η αξιοποίηση αυτής της ανεκτίμητης περιουσίας θα έχει πολυεπίπεδα οφέλη για τη χώρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις