Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα κλάπηκαν – Να δανείσουμε πολιτιστικούς θησαυρούς στη Βρετανία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στα Γλυπτά του Παρθενώνα που «κλάπηκαν» αναφέρθηκε ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη φορά στην εφημερίδα Telegraph. Κάνει μάλιστα μια πρόταση για δανεισμό από την Ελλάδα στη Βρετανία πολιτιστικών θησαυρών που δεν έχουν βγει ποτέ εκτός συνόρων και τονίζει πως θα θέσει το θέμα στον Μπόρις Τζόνσον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει στην Telegraph ότι η άρνηση της Βρετανίας να συζητήσει το θέμα τηςεπιτροπής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι αναχρονιστική και ρίχνει το γάντι στον Μπόρις Τζόνσον να κάνει πράξη τα όσα λέει για την «Παγκόσμια Βρετανία».

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα Γλυπτά κλάπηκαν τον 19ο αιώνα, ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρέπει να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα σοβαρά και με ειλικρίνεια

Η άρνηση να συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών φαντάζει σε εμένα -δεδομένων των όσων έχουν συμβεί όσον αφορά την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών- ως μία αναχρονιστική προσέγγιση.

Πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να εκτιμήσεις την ομορφιά του μνημείου στην πληρότητά του. Δεν μιλάμε απλώς για οποιοδήποτε μνημείο, μιλάμε για ένα μνημείο που ουσιαστικά έχει «κοπεί» στα δύο, το μισό βρίσκεται στην Αθήνα και το άλλο μισό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Επομένως, μιλάμε για την αποκατάσταση της ολότητας του μνημείου», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός, που ζήτησε και χθες, σε ομιλία του στην UNESCO, την επιστροφή τους.

mitsotakis telegraph

Δανεισμός

«Θα επρόκειτο για ένα καταπληκτικό μήνυμα εκ μέρους αυτού που ο Μπόρις Τζόνσον αποκαλεί “Παγκόσμια Βρετανία” (Global Britain) εάν υπάρξει κάποια μετακίνηση σε αυτό το θέμα και το κοιτάξουν μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα

Είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε βούληση εκ μέρος της κυβέρνησης (της Βρετανίας) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς όμως να πει περισσότερα.

«Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες όσον αφορά μία διευθέτηση, διότι αυτές οι συζητήσεις είναι ευαίσθητες, αλλά θέλω να πω ανοιχτά ότι πρόθεσή μου είναι να θέσω το θέμα στον Μπόρις Τζόνσον κι ότι πιστεύω πως η βρετανική κυβέρνηση έχει να παίξει ρόλο».

Για την οικονομία

«Η Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική χώρα σε σύγκριση με την Ελλάδα του 2011, την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Είμαι βέβαιος ότι το έχετε αντιληφθεί κι εσείς, υπάρχει μία νέα ενέργεια, ένας νέος ενθουσιασμός, μία νέα αισιοδοξία για τη χώρα και η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας για την οικονομία.

Και πρόσθεσε: «Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας, δεν είναι πια μία χώρα που αντιμετωπίζει διαρκώς δημοσιονομικές δυσκολίες. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνο προορισμός για διακοπές, πρέπει να αποτελεί προορισμό για επενδύσεις»

Για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων ή συνταξιούχων και το GR – eco islands, όπως η Χάλκη, είπε: «Δείτε αυτό το νησί, μιλάμε για παράδεισο. Μπορείς να περνάς τους χειμώνες εδώ και, στη συνέχεια, τα καλοκαίρια στη Σκωτία ή στη βρετανική εξοχή. Ελπίζουμε ότι κι άλλα νησιά θα υιοθετήσουν το μοντέλο της Χάλκης. Εν τέλει αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί, σε μεγάλη κλίμακα, σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση Opinion Poll για την Αττική: ΝΔ 31,5%, ΕΛΑΣ 16,9%, ΠΑΣΟΚ 10,2% – Διχασμένοι οι πολίτες για την αυτοδυναμία
Στο 64,9% η παράσταση νίκης για το κυβερνών κόμμα - Ο Τσίπρας προηγείται του Ανδρουλάκη ως πιθανός αντίπαλος του Μητσοτάκη - «Αγκάθι» η ακρίβεια, ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά
(Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ 113
Σαμαράς για τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Τα γεγονότα στη Λιβύη εκθέτουν ανεπανόρθωτα Γεραπετρίτη και Μητσοτάκη»
Σφοδρή επίθεση του πρώην πρωθυπουργού στην κυβέρνηση μετά την αναφερόμενη έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή της Λιβύης - «Κοιμισμένοι, κολυμπάμε στα δήθεν ήρεμα νερά με την Τουρκία»
ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 32
Το ΥΠΕΞ απορρίπτει την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή της Λιβύης: Δεν μεταβάλλει τον παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του
«Η γεωγραφία και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν αλλάζουν με μονομερείς, νομικά αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις»
Υπουργείο Εξωτερικών 53
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας: AI και προσέλκυση επιστημόνων στο επίκεντρο – Ο σχεδιασμός για νέο υπουργείο
Οι νέες υποδομές «Δαίδαλος» και «Pharos», η αύξηση των δαπανών για έρευνα και η ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής στα ευρωπαϊκά προγράμματα
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρία Λέπτιν
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλία: «Δεν αρκεί η πολιτική αλλαγή, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής»
Συναντήσεις με επαγγελματίες της εστίασης, νέους και κατοίκους στον Βόλο και στην Αγιά - Το μήνυμα για την κοινωνική εμπιστοσύνη, η αναφορά στην Εθνική Αντίσταση και η πρόταση για το Εθνικό Ταμείο Σύγκλισης
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ
Ανδρουλάκης: «Αντίπαλός μου είναι ο λαϊκισμός και η διαφθορά» – Αιχμές για Μητσοτάκη και Τσίπρα, στόχος η ήττα της ΝΔ
Τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τις μετεκλογικές συνεργασίες, τις διαδηλώσεις στην Ευρώπη και το ιδιωτικό χρέος
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ