Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα «συγχαρητήρια» στην Τουρκία και το μήνυμα φιλίας στον τουρκικό λαό

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα «συγχαρητήρια» στην Τουρκία και το μήνυμα φιλίας στον τουρκικό λαό
Φωτογραφία Reuters

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας», δήλωσε από το βήμα του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα στον τουρκικό λαό, δίνοντας και συγχαρητήρια στην Τουρκία για τη συμφωνία που σύναψαν τον περασμένο Ιούλιο η Ρωσία και η Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη για την επανέναρξη των εξαγωγών των σιτηρών.

«Η Τουρκία μπορεί να είναι εταίρος και σύμμαχος της Ελλάδας αν το επιλέξει», τόνισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο, όπως στην περίπτωση των σιτηρών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Έτσι, παρά τις ηχηρές απαντήσεις στην επαναλαμβανόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε με αυτόν τον τρόπο τα «συγχαρητήριά» του στην Τουρκία, αφού λειτούργησε ως μεσάζοντας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και υπεγράφη η συμφωνία για την επανέναρξη της εξαγωγής των σιτηρών σε όλο τον κόσμο μέσω του Εύξεινου Πόντου.

Η συμφωνία υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Ιούλιο και σε αυτή προβλεπόταν και η σύσταση κέντρου συντονισμού και ελέγχου με έδρα την Πόλη.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ηγεσία της Τουρκίας έχει μία περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα γίνεται ολοένα και πιο φιλοπόλεμη. Είναι γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού». Με αφορμή, πάντως, τα συγχαρητήρια που έδωσε στην Τουρκία, έστειλε και μήνυμα φιλίας προς τον τουρκικό λαό.

«Επιτρέψτε μου να στείλω έναν μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό: Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε ο εχθρός σας. Είμαστε γείτονες. Σεβόμαστε τη φιλία που υπάρχει μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Ας προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού», δήλωσε στο βήμα του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις