Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζο Μπάιντεν: Οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο

Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζο Μπάιντεν: Οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο
Φωτογραφία Reuters

Οι δηλώσεις που έκαναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν μετά τη συνάντηση μίας ώρας που είχαν στον Λευκό Οίκο. 

Το καλό κλίμα της συνάντησης που είχαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Οβάλ Γραφείου, αποτυπώθηκε στις δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες πριν από τη δεξίωση. Ο Τζο Μπάιντεν ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος, έκανε χιούμορ, εκθείασε την Ελλάδα και ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη στήριξη στην Ουκρανία. “Κύριε πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ για το ηθικό σθένος. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ήσασταν ένας τόσο σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο”, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας, τονίζοντας πως “οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί”. Επιπλέον, κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να παρέμβει για το Κυπριακό, ανέφερε πως η Ελλάδα θα επιδιώξει να αγοράσει ένα σμήνος F-35 πριν το τέλος της δεκαετίας και απηύθυνε πρόσκληση στον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Οι ομιλίες

“Επιτέλους καλωσήρθατε στον εορτασμό των 200 ετών και στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας. Είναι εκπληκτικό που βλέπω πολλούς φίλους εδώ”, είπε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν. Και συνέχισε: “Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές φορές την Ελλάδα. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία σε εσάς. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Τη Σοφία, τη Δάφνη… Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις φιλικές μας σχέσεις”. 

Τον λόγο πήρε ο Τζο Μπάιντεν: “Καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον. Είχαμε συζητήσεις και είμαι ενθουσιασμένος που είχαμε εδώ και τη σύζυγό σας και τις κόρες σας…”.

Και συνέχισε: “Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειο της. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος… Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία αξίζουν τη θυσία. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά, υπήρχε μόνο μία απάντηση “όχι, όχι, όχι”… Κύριε πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ για το ηθικό σθένος. Καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες. Ήσασταν ένας τόσο σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: “Είναι πραγματικό προνόμιο να βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Είμαστε ευγνώμονες. Όπως ξέρετε, κύριε πρόεδρε, υποστηρίξαμε το σχέδιό σας για την Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια”. “Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί” είπε ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα προς τη Ρωσία ότι “οι χάρτες δεν χαράσσονται με τη βία”.

«Η συνάντηση έχει πολλές σημαντικές διαστάσεις και αναφορές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι νεο-ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες εποχές. Δεν πρέπει να πετύχουν (…) για να στείλουν το μήνυμα και σε άλλους απολυταρχικούς ηγέτες ότι θα βρίσκουν απέναντί τους σθεναρή αντίσταση. Αυτό που προστατεύουμε είναι οι αξίες στα θεμέλια των φιλελεύθερων δημοκρατιών μας. Οι κυρώσεις που έχουμε επιβάλει στην Ρωσία είναι συντριπτικές και σωστά, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι κοινωνίες μας πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ακρίβεια και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λάβουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας και «ιδιαίτερα η τιμή του φυσικού αερίου».

Από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού δεν έλειψε η αναφορά στο Κυπριακό και κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια», για να ξεκινήσουν εκ νέου οι ομιλίες στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Προσέθεσε ακόμη η Ελλάδα θα επιδιώξει να αγοράσει ένα σμήνος F-35 πριν το τέλος της δεκαετίας.

Αφήνοντας αιχμές προς την Τουρκία, είπε πως η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. «Παίρνω σοβαρά αυτό που είπατε ότι θα ταξιδέψετε στην Ελλάδα για να ανταποδώσετε την επίσκεψη» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

“Όπως ξέρετε κ. Πρόεδρε υποστηρίξαμε το σχέδιο σας για την Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια. Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί”.  

 

 

Ακολουθεί δεξίωση με το μενού να είναι άκρως… ελληνικό, όπως σας ενημέρωσε νωρίτερα το newsit.gr.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις