Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κυριάκος Πιερρακάκης: Τα βάζει με το τέρας της γραφειοκρατίας

Κυριάκος Πιερρακάκης: Τα βάζει με το τέρας της γραφειοκρατίας

Είναι μόλις 36 ετών αλλά δεν είναι χθεσινός στην πολιτική. Από τους πλέον καταρτισμένους υπουργούς της κυβέρνησης, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης θέλει να κάνει πράξη αυτό που λέει ο τίτλος του.

Να φέρει δηλαδή την ψηφιακή διακυβέρνηση στην καθημερινότητα και να κάνει το αυτονόητο, αυτό που ισχύει εδώ και δεκαετίες σε πολλές ευρωπαϊκές και μη χώρες.

Ο μανιάτης υπουργός έχει τις βάσεις να τα υλοποιήσει όλα αυτά και να κάνει την επανάσταση στο δημόσιο καταργώντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεκαετιών. Μεγαλωμένος στην πολιτική αλλά και με σπουδές που θα ζήλευαν πολλοί ο Κυριάκος Πιερρακάκης σπούδασε τις Δημόσιες Πολιτικές στο Χάρβαρντ αλλά και έκανε το μάστερ του στην Τεχνολογική Πολιτική του ΜΙΤ. Και παρότι θα μπορούσε να μείνει στο εξωτερικό όπως πολλοί άλλοι της γενιάς του, επέλεξε να γυρίσει στην Ελλάδα και να παλέψει με ένα τέρας που πολλοί τα έβαλαν μαζί του αλλά έχασαν. Το τέρας της γραφειοκρατίας. Μέσα σε λίγους μήνες ο Κυριάκος Πιερρακάκης  μετράει στο ενεργητικό του την σωστή λειτουργία του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, ο οποίος θα λειτουργεί πλήρως έως το τέλος του χρόνου. Ο αριθμός αυτός ο οποίος σώζει ζωές ενεργοποιείται με τα σωστά βήματα που έγιναν για να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες όπως αυτή στο Μάτι.

Η ενιαία ταυτότητα πολιτών

Αυτό το οποίο εξαγγέλθηκε και έχει αρχίσει να υλοποιείται όσον αφορά την ενιαία ταυτότητα πολιτών δεν είναι «φακέλωμα» όπως θα σπεύσουν κάποιοι να πουν αλλά θα είναι ένα μέτρο το οποίο θα μειώσει κατ’ αρχήν την γραφειοκρατία και θα κάνει πιο γρήγορο το Δημόσιο αλλά και θα βελτιώσει μακράν την παροχή υπηρεσιών από το Δημόσιο προς τον πολίτη που είναι και το ζητούμενο.

Click4More Ενιαία «ταυτότητα» των πολιτών σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες

Η «Αυτόματη» ταυτοποίηση των πολιτών στα διάφορα μητρώα του Δημοσίου, που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα ξεκινήσει με την διάθεση των βασικών στοιχείων του Μητρώου Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο εγχείρημα αφού τα στοιχεία των πολιτών θα επικαιροποιούνται αυτόματα και ταυτόχρονα και επί της ουσίας «θα μιλάει το ένα στο άλλο» χωρίς χαρτούρα, χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη και χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Αν σκεφτεί κανείς ότι πάνω από 50 μητρώα θα έχουν διασύνδεση μεταξύ τους μέσω της διασύνδεσης αυτής καταλαβαίνει ότι το αποτέλεσμα θα είναι ο πολίτης να εμφανίζεται με ένα πρόσωπο στο Δημόσιο και το Δημόσιο να εμφανίζεται με ένα πρόσωπο στον πολίτη.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης θα έχει στην διάθεσή της στοιχεία των πολιτών, όπως το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, το πατρώνυμο, το μητρώνυμο κ.α. και αυτά θα επικαιροποιούνται μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας από το Υπουργείο Εσωτερικών προς το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις