Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία: Η πρώτη αντίδραση της Ελλάδας

ΥΠΕΞ κυρώσεις

Οι ΗΠΑ το… πάτησαν, επέβαλλαν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τους S-400 και κάπως έτσι η παγκόσμια διπλωματική “σκακιέρα” παίρνει… φωτιά.

Η Άγκυρα έχει εκφράσει ήδη την οργή της για τις κυρώσεις των ΗΠΑ και απειλεί με αντίποινα, ενώ από τον “χορό” δεν λείπει ούτε η Ρωσία, με τον Σεργκέι Λαβρόφ να εκφράζει την ρωσική δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, γεγονός είναι και η πρώτη αντίδραση της Ελλάδας, με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ να τονίζει:

Click4more: Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία: Όλο το «ράπισμα» του Πομπέο

«Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)».

Τι προβλέπουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία

Τι περιλαμβάνουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στην Τουρκία

Οι αμερικανικές κυρώσεις, που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της.

Επίσης τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Click4more: Τουρκία: Οργή για τις αμερικανικές κυρώσεις και απειλές για αντίποινα

 

“Τα μέτρα που ελήφθησαν σήμερα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ (…) δεν θα ανεχθούν μεγάλες συναλλαγές με τους τομείς ρωσικής άμυνας και μυστικών πληροφοριών”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην ανακοίνωσή του.

Η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400 θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας των ΗΠΑ και του Αμερικανικού προσωπικού, πρόσθεσε ο Πομπέο.

Ο ίδιος παράλληλα παρότρυνε την Τουρκία να επιλύσει το ζήτημα της απόκτησης των ρωσικών αμυντικών συστημάτων σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την Άγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις