Κυβέρνηση σε ΣΥΡΙΖΑ: Μας κληροδοτήσατε την Μόρια κι έχετε το θράσος να κατηγορείτε

Ας καταλάβουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα έχει σύνορα και οι πρόσφυγες/μετανάστες, ούτε «λιάζονται», ούτε «εξαφανίζονται», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Το μεταναστευτικό / προσφυγικό είναι το νέο πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αιτία τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία αποτελούν «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ με τον εκπρόσωπό του να κάνει λόγο για «διαχείριση με ακροδεξιά, λαϊκιστικά χαρακτηριστικά».

Οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν αφορμή για να περάσει στην αντεπίθεση η κυβέρνηση και μάλιστα με σκωπτικό τόνο, υπενθυμίζοντας τα όσα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση για το προσφυγικό / μεταναστευτικό, όπως ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» ή ότι οι πρόσφυγες «λιάζονται».

Συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, ανέφεραν: «Ο εκπρόσωπος του κόμματος που έλεγε “η θάλασσα δεν έχει σύνορα” και δημιούργησε τον καταυλισμό της ντροπής στη Μόρια, έχει το θράσος να κατηγορεί την κυβέρνηση που προσπαθεί να βάλει τάξη σε ένα πρόβλημα που κληρονόμησε. Ας το καταλάβουν καλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα έχει σύνορα. Και οι πρόσφυγες/μετανάστες, ούτε “λιάζονται”, ούτε “εξαφανίζονται”».

«Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, όπως προβλέπει το Ενωσιακό δίκαιο. Όμως η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί όλους όσοι αναζητούν μια καλύτερη τύχη. Ένταξη στο σύστημα ασύλου θα υπάρχει μόνο για όσους αιτούντες έχουν προσφυγικό προφίλ κι όχι για όσους παρελκυστικά υποβάλουν αιτήματα ασύλου. Επίσης διεθνοποιούμε το πρόβλημα, θέτοντας την ΕΕ αλλά και όλες τις χώρες από τις οποίες «διακινούνται» αυτές οι μεταναστευτικές ροές προ των ευθυνών της, ζητώντας να εκφραστεί εμπράκτως η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα. Το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το αντιμετώπισε ιδεοληπτικά κι ως αντιπολίτευση το χειρίζεται ανεύθυνα», κατέληγαν οι κυβερνητικές πηγές.

Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση αγνοεί το διεθνές δίκαιο»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, είχε επικρίνει την κυβέρνηση για τον διαχωρισμό «προσφυγικό / μεταναστευτικό», υποστηρίζοντας νωρίτερα πως «Το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο και σοβαρό ζήτημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τυγχάνει διαχείρισης με ακροδεξιά, λαϊκιστικά χαρακτηριστικά».

«Αφού πέρασαν περισσότερο από δύο μήνες πρωτοφανούς αδράνειας στη διαχείριση του προσφυγικού, σήμερα υπουργοί της κυβέρνησης, λειτουργούν ως κακέκτυπα του Όρμπαν και του Σαλβίνι… αγνοώντας το διεθνές δίκαιο, το οποίο ρητά προβλέπει την εξατομικευμένη εξέταση κάθε αιτήσεως ασύλου, μιλούν για “μεταναστευτικό” και όχι για προσφυγικό», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει: «Έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι μέρος των ανθρώπων αυτών δεν δικαιούνται τη στοιχειώδη ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και την πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Θετικός στον κορονοϊό ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου

Θετικός στον κορονοϊό ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου, όπως ενημέρωσε ο ίδιος στην επίσημη σελίδα του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης. «Υποβάλλομαι ... Διαβάστε περισσότερα
Μητσοτάκης στο συνέδριο «Innovative Greeks»: Φορολογικά κίνητρα για να επιστρέψουν οι επιστήμονες

Μητσοτάκης στο συνέδριο «Innovative Greeks»: Φορολογικά κίνητρα για να επιστρέψουν οι επιστήμονες

«Η κυβέρνηση δεν εστιάζει σε μικρή αλλαγή. Οι φιλοδοξίες μας είναι πολύ μεγάλες για να αλλάξουμε τον παραγωγικό ιστό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας σε ... Διαβάστε περισσότερα
Δρίτσας για το «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη»: Άλλο είπα, άλλο εννοούσα

Δρίτσας για το «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη»: Άλλο είπα, άλλο εννοούσα

Η δήλωσή του πως «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη» ήταν πρωτοφανής. Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να ζητήσει την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ... Διαβάστε περισσότερα