Κυβέρνηση στο καθημερινό κυνήγι της δεδηλωμένης – Με απόφαση Βούτση μόνο ονομαστικές ψηφοφορίες!

Μέσα σε λίγες ώρες σήμανε συναγερμός για δυο ψηφοφορίες.
Με λιγότερες θετικές ψήφους από τις αρνητικές διορίστηκε ο εκλεκτός της κυβέρνησης για τη θέση του προέδρου στην ΑΔΙΠ.
Ψηφοφορία παρωδία σήμερα για το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ που τελικά υπερψηφίστηκε.

Η κυβέρνηση δείχνει να βασανίζεται και να ακροβατεί τόσο στην Ολομέλεια όσο και στις επιτροπές της Βουλής. Ήδη σε διάστημα λίγων ωρών έχει προκληθεί αναστάτωση τόσο στην επιτροπή ΔΕΚΟ όσο και στην Ολομέλεια όπου ψηφίζεται το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση μπορεί πρόσφατα να έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στην βουλή αλλά διαθέτει επί της ουσίας 145 βουλευτές στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα. Έτσι, κάθε ψηφοφορία που γίνεται από εδώ και πέρα στην βουλή μετατρέπεται σε κυνήγι για την δεδηλωμένη. Και με απόφαση του Προέδρου της Βουλής όλες οι ψηφοφορίες από εδώ και πέρα θα είναι ονομαστικές!

Σήμερα, σε δυο περιπτώσεις είχαμε αγωνία για την δεδηλωμένη. Κατ’ αρχήν με την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε το πρωί της Τετάρτης (30.01.2019) στην Επιτροπή ΔΕΚΟ για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής στο πρόσωπο του Παντελή Κυπριανού, ο υποψήφιος για την ΑΔΙΠ πήρε 10 ψήφους υπέρ (από τον ΣΥΡΙΖΑ) αλλά 11 κατά, αφού οι ΑΝΕΛ επέλεξαν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες να μην στηρίξουν μια επιλογή της κυβέρνησης, όπως έγινε και στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ.

Από τις 11 αρνητικές ψήφους, οι έξι ήταν κατά (από ΝΔ και Χρυσή Αυγή) και οι πέντε «παρών». Εκτός από τους εκπροσώπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της Ένωσης Κεντρώων και του ΚΚΕ, σε αυτούς που ψήφισαν «παρών» ήταν ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ αλλά και ο, ανεξάρτητος πια, Σπύρος Λυκούδης.

Ένταση επικράτησε στην Επιτροπή όταν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, υποστήριξε ότι οι αρνητικές ψήφοι και τα παρών δεν μπορεί να συνυπολογιστούν άρα ο υποψήφιος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Η ΝΔ αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν 10 θετικές ψήφους και 11 αρνητικές και ουδέτερες συνεπώς υπάρχει τουλάχιστον πολιτικό πρόβλημα για τον υπουργό Παιδείας εάν επιμένει στον διορισμό του και δεν προχωρήσει να βρει άλλη συναινετική πρόταση. Καθώς δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο υπουργός να θεωρεί ότι η πρότασή του έλαβε την θετική ψήφο της Επιτροπής όταν δεν έχει λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους επί του συνόλου των μελών, ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΝΔ.

Στην Ολομέλεια πάλι όπου έγινε μετά από περιπέτειες και απίστευτες διεργασίες η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ συγκρούστηκαν και πάλι η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση.   

Όλα θα ψηφίζονται με ονομαστική ψηφοφορία!

Βούτσης και Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσαν ότι από εδώ και πέρα θα γίνεται ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα νομοθετήματα της κυβέρνησης!

«Προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής. Είναι φανερό πως εάν συνεχίσει το συγκεκριμένο αριθμητικό δεδομένο, τα νομοσχέδια θα τίθενται σε ονομαστική διότι προφανώς πρέπει να τοποθετούνται και οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Είναι μια νέα πρακτική που δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του κοινοβουλίου», είπε ο Νίκος Βούτσης. «Για να συνηθίζετε στην απλή αναλογική», σχολίασε η Τασία Χριστοδουλοπούλου απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση.

Είχε προηγηθεί θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το αν πρέπει να προχωρήσει σήμερα ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τον Στρατηγικό Προγραμματισμό των προσλήψεων και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ.

Η ψηφοφορία είχε προσδιοριστεί για σήμερα το μεσημέρι, αλλά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας είπε ότι το νομοσχέδιο χθες απορρίφθηκε, επί της αρχής, και άρα σήμερα δεν μπορεί να προχωρήσει ονομαστική ψηφοφορία. Κατά τη ΝΔ, το νομοσχέδιο έχει απορριφθεί επί της αρχής, επειδή χθες τη νύχτα ξεκίνησε, από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Βαρεμένο, η διαδικασία να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων επί της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά από την αίθουσα έλειπε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Αριστείδης Φωκάς (σ.σ. οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν το νομοσχέδιο, εκτός από τρία άρθρα που καταψηφίζουν). Προ του κινδύνου να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο επί της αρχής, ο κ. Βαρεμένος δεν ολοκλήρωσε την ψηφοφορία δια της εκφωνήσεως των εισηγητών, διέκοψε την ψηφοφορία που είχε ξεκινήσει με την εκφώνηση των εισηγητών και ανακοίνωσε ονομαστική για σήμερα Τετάρτη. Σύμφωνα με τη ΝΔ, χθες το νομοσχέδιο απορρίφθηκε και εν πάση περιπτώσει η ονομαστική θα έπρεπε να ανακοινωθεί προ της ενάρξεως της χθεσινής ψηφοφορίας που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Η ψηφοφορία γίνεται με βάση το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί, αν το θεωρεί αναγκαίο, να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία.

«Επειδή πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα για το αν θα διευκολυνθούν ή όχι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, γιατί περί αυτού πρόκειται, να ξέρετε ότι εφεξής, θα γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες για όλα τα νομοσχέδια, για να τελειώνουμε και να μην αμφισβητεί κανείς. Και να δούμε τελικώς ποιος θα ωφεληθεί, η Βουλή, η λειτουργία, η οικονομία των εργασιών, η δημοκρατία, από τέτοιου τύπου αντιρρήσεις», είπε η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου και προσθεσε: «Εξάλλου υπάρχουν τόσοι βουλευτές ανεξάρτητοι. Τη γνώμη τους δεν πρέπει να τη ζητήσουμε;».

«Το πώς θα λειτουργεί εφεξής η κυβέρνηση μειοψηφίας, το λύνει και το Σύνταγμα και ο Κανονισμός και θα αποδειχθεί», είπε επίσης η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Το νομοθέτημα απερρίφθη. Αν θέλει η κυβέρνηση, να το επανακαταθέσει», επέμεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι υπάρχει θέμα νομιμότητας.

«Η παρούσα κυβέρνηση στηρίζεται σε μια μειοψηφία 145 βουλευτών. Εμείς δεν θα επιτρέπουμε να νομοθετεί στην κυβέρνηση χωρίς δεδηλωμένη πλειοψηφία», είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Τι θέλετε να υποδείξετε σήμερα στην ελληνική κοινωνία; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση μειοψηφίας; Δεν το ξέρει; Θα διαμορφωθούν νέες πρακτικές, τελείωσε. Είναι 145 βουλευτές. Είναι μια νέα πραγματικότητα, είναι 16 ανεξάρτητοι, είναι μια νέα πραγματικότητα. Με αυτή την πραγματικότητα θα διαμορφώσουμε την κοινοβουλευτική πρακτική, για να είμαστε έτοιμοι και για την απλή αναλογική, που βλέπουμε πόσο τη σέβεστε!», είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Έχουμε ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς. Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 151 ψήφους αλλά δεν διαθέτει ως ΣΥΡΙΖΑ την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Βουλής, δεν έχει δεδηλωμένη πλειοψηφία. Άρα στις επιμέρους ψηφοφορίες του νομοθετικού έργου, δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας», είπε ο Ε. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι μπορεί η κυβέρνηση να έχει τυπικά την εμπιστοσύνη της Βουλής αλλά δεν λειτουργεί στις ψηφοφορίες τεκμήριο δεδηλωμένης. «Τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά δεν έχουμε πλειοψηφία. Η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του εκβιασμού των θεσμών και των βουλευτικών συνειδήσεων που έχετε κάνει. Αν δεν το αποδεχθείτε αυτό, η Βουλή θα συνεχίσει με ένταση», είπε ο Ε. Βενιζέλος και κάλεσε την κυβέρνηση «να θυσιάσει το νομοσχέδιο σεβόμενη την δημοκρατική αρχή».

«Είναι σαφές πως υπάρχει προδιάθεση δημιουργίας μιας κοινοβουλευτικής εκκρεμότητας στο διηνεκές. Ενδεχομένως και για αποπροσανατολισμό», παρενέβη από τα βουλευτικά έδρανα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση, κατά το Σύνταγμα μόνο μετά από πρόταση μομφής και το σχετικό αποτέλεσμα, μπορεί να μην είναι πλέον στη θέση της. Αυτό δεν επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Αντιθέτως, είχαμε δύο ψηφοφορίες για πρόταση εμπιστοσύνης, μια τυπική και μία ουσία, με την ψήφο στον προϋπολογισμό. Συνεπώς δεν υπάρχει ζήτημα και κανένας λόγος για ρητορικές ακρότητες για τα διακυβεύματα. Είναι φανερό πως, εάν συνεχίσει το συγκεκριμένο αριθμητικό δεδομένο, τα νομοσχέδια θα τίθενται σε ονομαστική διότι προφανώς πρέπει να τοποθετούνται και οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Είναι μια νέα πρακτική που δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του κοινοβουλίου», είπε ο Νίκος Βούτσης.

«Αυτό είναι το αστικό κοινοβούλιο. Αλλού εκλέγεται κάποιος, αλλού πάει και αλλού βρίσκεται…», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Αυτός ο διαδικαστικός καβγάς δεν βγάζει άκρη, και μας βλέπω από εδώ και πέρα να ξημεροβραδιαζόμαστε στη Βουλή», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Φωκάς και η γκαζόζα

«Κερασάκι» στη συζήτηση ήταν η παρέμβαση του Αριστείδη Φωκά, εισηγητή των ΑΝΕΛ που έλειπε χθες από την αίθουσα την ώρα που γινόταν η ψηφοφορία επί της αρχής, και έγινε η αιτία για τη μη ολοκλήρωσή της χθες το βράδυ. «Εκείνη τη στιγμή, επειδή είχα πιει μια γκαζόζα στο κυλικείο, πήγα στην τουαλέτα. Έλειψα για δύο λεπτά. Πού προβλέπει ο Κανονισμός, να σταματάει η διαδικασία και πηγαίνει το προεδρείο σε ονομαστική; Αυτά είναι για γέλια», είπε ο κ. Φωκάς που τάχθηκε κατά της χθεσινής πρωτοβουλίας του Βαρεμένου να μην ολοκληρώσει την ψηφοφορία δι’ εκφωνήσεως επί της αρχής.

Κατά των χειρισμών του προεδρεύοντος Γιώργου Βαρεμένου, τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης λέγοντας ότι έγινε παράβαση του Κανονισμού, χθες τη νύχτα. «Η παράβαση έγινε επειδή είχε ξεκινήσει η διαδικασία ψήφισης επί της αρχής και στη συνέχεια χωρίς να ολοκληρωθεί, παράνομα ανακοινώθηκε η ονομαστική», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι ο κ. Βαρεμένος ήθελε επίσης χθες τη νύχτα να καταγράψει ως θετική τη στάση των ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο επί της αρχής, βασιζόμενος στην εισήγηση που είχε κάνει ο κ. Φωκάς νωρίτερα αν και εκείνη την ώρα έλειπε από την αίθουσα.

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Για την ιστορία το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 153 ψήφους υπέρ έναντι 124 κατά και 2 παρών. Τα τρία επίμαχα άρθρα τελικά και αυτά ψηφίσθηκαν κατά πλειοψηφία, μετά την ονομαστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε.

Ειδικότερα το άρθρο 15  που αφορά τη σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Διοικητική Ανασυγκρότηση έλαβε 151 θετικές ψήφους έναντι 129 «κατά» ενώ το άρθρο  19 που αφορά την λειτουργία Παρατηρητηρίου Δημόσιας Διοίκησης και το άρθρο 20 που αφορά Υποστηριζόμενες Δράσεις Διοικητικής ανασυγκρότησης, έλαβαν  150 θετικές ψήφους έναντι 129 κατά και 1 «παρών».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Δένδιας: Με τουρκική παρέμβαση μεταφέρονται τζιχαντιστές μαχητές στο νότιο Καύκασο

Δένδιας: Με τουρκική παρέμβαση μεταφέρονται τζιχαντιστές μαχητές στο νότιο Καύκασο

Τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αποκαλύπτοντας ότι γίνεται μεταφορά τζιχαντιστών μαχητών από τη Συρία και από τη Λιβύη στο ... Διαβάστε περισσότερα
ΣΥΡΙΖΑ για κορονοϊό: Η κυβέρνηση έχει αδρανήσει προκλητικά και ο κ. Τσιόδρας την καλύπτει

ΣΥΡΙΖΑ για κορονοϊό: Η κυβέρνηση έχει αδρανήσει προκλητικά και ο κ. Τσιόδρας την καλύπτει

Θορυβημένα από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού εμφανίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα 1259 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες δημιουργούν νέα δεδομένα στην εικόνα ... Διαβάστε περισσότερα
Παπαγγελόπουλος: Αρχίζει η ανάκριση για τον πρώην υπουργό στον Άρειο Πάγο

Παπαγγελόπουλος: Αρχίζει η ανάκριση για τον πρώην υπουργό στον Άρειο Πάγο

Ανοίγει η αυλαία της ανάκρισης που διενεργεί η αρεοπαγίτης, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση της Novartis ... Διαβάστε περισσότερα
Η κίνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους φωτορεπόρτερ για να λυθεί η παρεξήγηση (video)

Η κίνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους φωτορεπόρτερ για να λυθεί η παρεξήγηση (video)

Να μην υπάρχει καμία σκιά και καμία παρεξήγηση στην στάση της απέναντι στους φωτορεπόρτερ θέλησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την ώρα που έφτανε ... Διαβάστε περισσότερα
Πέτσας στο newsit.gr: «Είναι πιθανόν τις επόμενες ημέρες να περάσουμε τα 1.000 κρούσματα κορονοϊού»

Πέτσας στο newsit.gr: «Είναι πιθανόν τις επόμενες ημέρες να περάσουμε τα 1.000 κρούσματα κορονοϊού»

Μια ανάσα από τα 1.000 κρούσματα είναι η χώρα μας όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο newsit.gr. Τι είπε για επιπλέον μέτρα αλλά και για την Τουρκία και τον θρησκευτικό μανδύα που βάζει στις επεκτατικές της βλέψεις. Πότε θα έχουμε ανακοινώσεις για αύξηση θητείας.