Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κυβερνητικές πηγές για ΣΥΡΙΖΑ: Αντί να κάνει κριτική στην κυβέρνηση, καλύτερα να σιωπά

Μέγαρο Μαξίμου
photo intime

«Αντί να κάνει κριτική στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να σιωπά» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

«Οι Έλληνες μπορούν να αντιληφθούν τι θα συνέβαινε αν διαχειριζόταν αυτή την κρίση ο κ. Τσίπρας, η κα Χριστοδουλοπούλου και ο κ. Κυρίτσης. Θα έλεγαν σε όλους “περάστε”. Όλοι θυμούνται άλλωστε τη λυσσαλέα αντίδρασή τους στη δημιουργία του φράχτη στον Έβρο. Σε αντίθεση με την πολιτική ανοικτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε την κυβέρνηση να απαιτήσει την άμεση σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό ζητά και παράλληλα «να αφήσει τις επικοινωνιακές πομφόλυγες» και να εκπονήσει εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η απροσχημάτιστη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών ως μοχλό πίεσης από την πλευρά της Τουρκίας δεν μπορεί να μένει αναπάντητη από την Ευρώπη» και «η κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει την άμεση σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Σημειώνει ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να παρακολουθεί παθητικά. Οφείλει να εγγυηθεί την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, καθώς και να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσής της. Ενός σχεδίου που προφανώς πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «η επιλογή Ερντογάν να ανοίξει τη στρόφιγγα του προσφυγικού δεν είναι τυχαία, ήρθε την ώρα που οι πρωτοφανείς και ανεύθυνοι χειρισμοί της κυβέρνησης στα νησιά πρώτης υποδοχής οδήγησαν σε διχασμό και εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις, με τις εικόνες ντροπής να κάνουν το γύρο του κόσμου».

Σημειώνει πως «η κυβέρνηση οφείλει λοιπόν να αφήσει τις επικοινωνιακές πομφόλυγες και τους κομπασμούς για την “Ελλάδα που άντεξε” και να συνειδητοποιήσει ότι με τους ανεύθυνους χειρισμούς της έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή επιδείνωση της κρίσης». «Έστω και τώρα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «οφείλει να σοβαρευτεί, να αφήσει την πολιτική της επικοινωνίας και να εκπονήσει εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης». Ειδικότερα, ζητά από την κυβέρνηση: να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, να απαιτήσει την άμεση παρέμβαση της ΕΕ και να ομαλοποιήσει την κατάσταση στα νησιά, προχωρώντας άμεσα σε αποσυμφόρησή τους.

«Η εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τη Τουρκία σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης στη περιοχή και απαράδεκτων διεκδικήσεων από τη πλευρά της, πέρα από όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν επιτρέπει άλλους ανεύθυνους και ερασιτεχνικούς χειρισμούς από την κυβέρνηση», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτει ότι «δεν είναι η ώρα της επικοινωνιακής ρητορείας, ούτε η ώρα των εσωτερικών ισορροπιών με τους γαλάζιους δημάρχους και περιφερειάρχες», αλλά «είναι η ώρα της ευθύνης και της εθνικής συνεννόησης» και καταλήγει: «Ας ελπίσουμε ο κ. Μητσοτάκης να το κατανοήσει πριν να είναι εξαιρετικά αργά».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις