Πολιτική

Κυβερνητικές πηγές για την απόκτηση των F-35: «Έγινε το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Για «μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό» κάνουν λόγο οι κυβερνητικές πηγές σε ό,τι αφορά την απόκτηση των αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα και το αίτημα που υπέβαλε η χώρα μας στις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, το αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για την απόκτηση των F-35 ότι «είναι ζήτημα του υπουργείου Άμυνας. Πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία».

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, είχε προαναγγείλει την έναρξη των διαδικασιών και τώρα έγινε το πρώτο βήμα.

Ωστόσο, αν και οι κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «μακρά διαδικασία», αυτή αναμένεται να επιταχυνθεί καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσουν το αίτημα αυτό.

Το χρονικό του ελληνικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση των F-35

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση προ μηνός με στελέχη του προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε αναφέρει ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών.

Είχε προηγηθεί στις 23 Νοεμβρίου η επίσημη παρουσίαση του F-35 σε Έλληνες δημοσιογράφους στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), από αντιπροσωπεία της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, οι οποίοι ενημέρωσαν για την πορεία του προγράμματος των F-35 και για τις δυνατότητες ένταξης της Ελλάδας σε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η απόκτηση 24 γαλλικών μαχητικών 4.5 γενιάς Rafale, 3+1 φρεγατών Belh@rra και ο εκσυγχρονισμός 83 F-16 Block 52+ σε κατηγορία Viper, ενώ εκκρεμεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 38 μαχητικών F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας σε Block 50+adv.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Φλωρίδης κατά Τσίπρα για τη Δικαιοσύνη: «Μετά από όσα διέπραξε, θα έπρεπε να την αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης σηκώνει το γάντι μετά τις αιχμές του πρώην πρωθυπουργού – Ο νόμος Παρασκευόπουλου, η Novartis, οι τηλεοπτικές άδειες και οι «αρμοί της εξουσίας» στο επίκεντρο της επίθεσης
Γιώργος Φλωρίδης
ΠΑΣΟΚ κατά Τσίπρα: «Συμβιβασμένος Μαδούρο» και «διευθύνων σύμβουλος των ολιγαρχών»
«Το μέλλον της χώρας δεν είναι ούτε ο Μητσοτάκης της διαφθοράς ούτε ο Τσίπρας της διαπλοκής», αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη - Οι αιχμές για «copy paste» προτάσεων και τα οικονομικά της ΕΛΑΣ
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης
Αφροδίτη Νέστορα: «Μαμά, συγγνώμη που δεν κατάφερα να σε προστατεύσω»
Η Βάγια Νέστορα, έχασε τη ζωή της τα ξημερώματα της 1ης Ιουλίου 2026, όταν σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση με εκρηκτικό-εμπρηστικό μηχανισμό στο σπίτι της οικογένειας της Αφροδίτης Νέστορα στη Θεσσαλονίκη
H Αφροδίτη Νέστορα μαζί με την μητέρα της Βάγια Νέστορα 8