Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Κυβερνητικό πρόγραμμα σε… συνέχειες από τη ΝΔ – Στη Σερβία ο Μητσοτάκης

Κυβερνητικό πρόγραμμα σε… συνέχειες από τη ΝΔ – Στη Σερβία ο Μητσοτάκης

Το πρώτο κυβερνητικό της πρόγραμμα δημοσιοποίησε η ΝΔ, επιλέγοντας ένα θέμα που άπτεται της προστασίας του περιβάλλοντος – και της οικονομίας – ενώ σειρά έχουν στη συνέχεια η παιδεία και η υγεία έως το τέλος του μήνα, αφού πρώτα θα έχουν ανακοινωθεί οι νέοι υποψήφιοι που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ για τις βουλευτικές εκλογές – όποτε κι αν γίνουν αυτές.

Πρόκειται για τα κίνητρα που αφορούν στη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων όχι μόνο από ιδιώτες, αλλά και την αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων δημοσίων υπηρεσιών ή ακόμη και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Κατά τη ΝΔ, η πρόταση μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται είναι η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13%, ελεύθερη στάθμευση στο κέντρο των πόλεων και ελεύθερη κυκλοφορία στις λεωφορειολωρίδες, έκπτωση στα διόδια και απαλλαγή από φόρο πολυτελείας και τέλη κυκλοφορίας. Ειδικά για τις εταιρείες, θα χορηγηθεί απαλλαγή από το φόρο χρήσης εταιρικών οχημάτων, ενώ για τα ταξί εφάπαξ επιδότηση ύψους 3.500 ευρώ για την αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος και προτεραιότητα στους σταθμούς ταξί σε λιμάνια, αεροδρόμια κτλ.
Στόχος είναι, επίσης, έως το 2030 το 30% των κρατικών οχημάτων και λεωφορείων να είναι ηλεκτροκίνητο, ενώ αντίστοιχα κίνητρα θα χορηγηθούν και σε όσες επιχειρήσεις εγκαταστήσουν φορτιστές για ηλεκτροκίνητα οχήματα προς δημόσια χρήση.
Μεταξύ των στόχων της ΝΔ από αυτό το πρόγραμμα είναι να αντιστραφεί το brain drain, με την επιστροφή στην Ελλάδα νέων σε ηλικία στελεχών μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τους στα χρόνια της κρίσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται για δεύτερη ημέρα σήμερα στη Σερβία, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη. Αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της χώρας και στη συνέχεια να συναντήσει τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Politika», ο πρόεδρος της ΝΔ εστιάζει στη συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία τονίζει ότι δεν θα «εξαφανίσει» τα φαινόμενα αλυτρωτισμού στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στέλνοντας έτσι κι ένα έμμεσο μήνυμα προς την πλευρά της Σερβίας. Παράλληλα, επέμεινε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία στη Βουλή, είτε πριν είτε μετά τις εκλογές.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις