Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Λίστα Λαγκάρντ: Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ για την “εμπλοκή” Σαμαρά

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με ιδιοτελή κίνητρα, οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η ΝΔ παρείχαν ασυλία σε ύποπτους για φοροδιαφυγή της λίστας Λαγκάρντ, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τονίζει ότι «τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα σχετικά με την παρουσία προσώπων από το στενό οικογενειακό κύκλο του τέως πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο αμφιβολίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται αποκαλύψεις στην ιστοσελίδα «Κουτί της Πανδώρας», σύμφωνα με την οποία, εκτός των άλλων, στη λίστα Λαγκάρντ εμφανίζονται και τα ονόματα δύο πρώτων εξαδέλφων του κ. Σαμαρά.
«Είναι πλέον ξεκάθαροι οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έκανε τα πάντα προκειμένου η λίστα που περιέχει χιλιάδες ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή να παραμείνει στο σκοτάδι», καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η πρακτική αυτή εκθέτει πλήρως όχι μόνο τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά την ίδια τη Νέα Δημοκρατία».
«Το ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας που παρείχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στους υπόπτους για φοροδιαφυγή είχε και στενά ιδιοτελή κίνητρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλει επιτέλους να πάρει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Παραπολιτικά” ανέφερε πως ο Ιωάννης Παγίδας, πεθερός του αδελφού του Αντώνη Σαμαρά, Αλέξανδρου, είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Συνδικαιούχος του λογαριασμού είναι η Ευτυχία Παγίδα, η οποία δεν είναι άλλη από την Ευτυχία (Έτα) Παγίδα Σαμαρά, νύφη του Αντώνη Σαμαρά.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Γιάννης Παγίδας εμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ με λατινικούς χαρακτήρες ως JEAN PAGUIDAS και η αναγραφή του ονόματός του με αυτό τον τρόπο είναι ο λόγος που δεν δημιουργήθηκαν υποψίες πως πρόκειται για το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Στον εν λόγω λογαριασμό, ο οποίος είχε ανοιχτεί στο κατάστημα της ελβετικής τράπεζας HSBC στη Γενεύη, υπάρχουν ακόμα τα ονόματα “Νικόλαος παγίδας” και “Βασιλική – Ιλόνα Παγίδα” που είναι συγγενικά πρόσωπα του Ιωάννη Παγίδα. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός, περιέχει στοιχεία για τραπεζικές κινήσεις μέχρι και το 2007.

Αυτό που προκαλεί αρκετά ερωτήματα για την υπόθεση, είναι ότι σε αυτό το θέμα είχε αναφερθεί πολλές φορές τόσο σε κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, όσο και στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης του πρώην υπουργού Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Θεόδωρος Δρίτσας είχαν δημοσιοποιήσει τότε πόρισμα γνώμη, καταγγέλοντας μάλιστα τον -τότε πρόεδρο της επιτροπής- κ. Μαρκογιαννάκη ότι με μεθοδεύσεις είχε κλείσει την επιτροπή, απαγορεύοντας την περαιτέρω κλήση μαρτύρων που είχε ζητήσει να προσέλθουν ως ουσιώδεις η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πόρισμα υπάρχει χαρακτηριστικό απόσπασμα που κάνει ειδική αναφορά στον κ. Παγίδα. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται: “Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κοίταξαν τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ και ξαφνικά διαπίστωσαν ότι κοιτάζουν το είδωλό τους στον καθρέφτη. Στην αποκαλούμενη “λίστα Λαγκάρντ” περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων (…) πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, συμπεριλαμβανομένου του σχετιζόμενου και με άλλα πρόσωπα της ΝΔ Ιωάννη Παγίδα”. Παρά τη συγκεκριμένη αναφορά που έγινε το καλοκαίρι του 2013, δεν υπήρξε ποτέ καμια κινητοποίηση από τη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε