Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Η εισήγηση Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο

Η εισήγηση Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο

Με αναφορές στην οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό ξεκίνησε την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Επανέλαβε όμως και ότι στο τέλος του 2017 θα διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την εισήγησή του, είπε ότι η αντιμετώπιση της ρύπανσης στον Σαρωνικό είναι μια δύσκολη υπόθεση.

«Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό, που ναυάγησε κάτω από συνθήκες που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, δημιούργησε μια μεγάλη εστία ρύπανσης και ένα εύλογο αίσθημα ανησυχίας στους πολίτες της αττικής και όχι μόνο».

Αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

«Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί την άμεση κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι ήδη έχουν κινητοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα απορρυπαντικά μέσα και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες.

Την κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλους, την ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ουσία του προβλήματος, που δυστυχώς δεν εξαντλείται όταν το θέμα εξαντληθεί επικοινωνιακά και φύγουν οι κάμερες από τις ακτές.

«Χρειάζεται να προβληματιστούμε για τις βαθιές τομές που πρέπει να επιχειρήσουμε στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης ελέγχου και αυστηρής τήρησης των κανόνων αξιοπλοΐας».

Αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα το μεγάλο πλούτο της πατρίδας μας που είναι το φυσικό και δη το θαλάσσιο περιβάλλον.

«Απορρύπανση δε χρειάζονται μόνο οι ακτές της Αττικής, αλλά και το σύστημα διακίνησης και ελέγχου μεταφοράς των υγρών καυσίμων στη θάλασσα», είπε κ. Τσίπρας.

«Αποφασίσαμε την ενίσχυση των προσπαθειών για τη ταχύτερη δυνατή απορρύπανση της θάλασσας και των ακτών τις οποίες επηρέασε η διαρροή».

«Στο θέμα αυτό δε θα ενεργήσουμε με γνώμονα τις πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά με γνώμονα την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Αλέξης Τσίπρας: «Αντί για νέα μέτρα το 2018, θα φέρουμε στο τέλος του 2017 κοινωνικό μέρισμα»

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκτίμησε ότι η χώρα βαδίζει προς το τέλος μια δύσκολης περιόδου.

«Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι απλά ημερολογιακό ορόσημο, είναι μια διαδικασία», είπε και συνέχισε: «Είμαστε και φέτος πάνω από τους στόχους και θα διανείμουμε μέρισμα. Έκπληξη αποτελεί και η απόδοση του ΕΦΚΑ. Αντί για νέα μέτρα το 2018, θα φέρουμε στο τέλος του 2017 κοινωνικό μέρισμα».

Επιτέθηκε στα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση λέγοντας: «Η προπαγάνδα γυρνάει μπούμερανγκ και στο τέλος της ημέρας γυρνάει υπέρ μας».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «Εργαζόμαστε ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο το θετικό μομέντουμ για τις επενδύσεις στη χώρα.

«Δεν γίναμε επαίτες των ισχυρών, δημιουργήσαμε την εικόνα μιας χώρας που δεσμεύεται σε στόχους και τους πετυχαίνει», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε: «Δεν δεσμευτήκαμε σε θηριώδη και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως έκαναν οι άλλοι που τώρα έχουν και το θράσος να πουλάνε στο λαό υποσχέσεις για μείωσή τους».

Και αναρωτήθηκε: «Γιατί αλήθεια δεν το έκαναν όταν ήταν στη διακυβέρνηση;»

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις