Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Τους πολιτικούς συντάκτες ενημερώνει αυτή την ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κ. Τζανακόπουλος ξεκίνησε εκφράζοντας φρίκη και αποτροπιασμό, όπως είπε, «για τους δεκάδες θανάτους και τους χιλιάδες τραυματισμούς διαδηλωτών στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας που προκλήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων εναντίον της απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα: «Πρόκειται για δυσανάλογη αντίδραση εκ μέρους του Ισραήλ που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενότητα και αποφασιστικότητα από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Οι μονομερείς ενέργειες σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στην επίλυση των διαφορών Ισραήλ-Παλαιστίνης, οι οποίες πρέπει πάντοτε να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ».  Κλείνοντας τη σχετική αναφορά ο κ. Τζανακόπουλος ζήτησε από Ε.Ε., Αραβικό Σύνδεσμο και ΟΗΕ «να λάβουν άμεσα αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επιστροφή εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας».

Στα θέματα της οικονομίας, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε το στόχο της κυβέρνησης για «επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης ώστε να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία για την καθαρή έξοδο από το 3ο πρόγραμμα εντός Ιουνίου, έξοδο δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από πιστοληπτική γραμμή στήριξης».

Με δεδομένη εξάλλου, όπως είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί και με το παραπάνω, την υλοποίηση των δεσμεύσεων  που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος εκ μέρους των ελληνικών αρχών αλλά και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για οποιαδήποτε καθυστέρηση από οποιαδήποτε πλευρά», τόνισε στο «δια ταύτα».

Και παρέπεμψε στην πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου «χαρακτήρισε “νεοραγιαδισμό”, την εμμονή ορισμένων στην Ελλάδα για συνέχιση της επιτροπείας είτε μέσω του μηχανισμού της πιστοληπτικής γραμμής είτε μέσω παράτασης του προγράμματος λόγω της υποτιθέμενης αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, «η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει και την ικανότητα και την τεχνική επάρκεια όχι μόνο να οδηγήσει τη χώρα έξω από την επιτροπεία αλλά να εξορθολογίσει και να αναοικοδομήσει την ελληνική οικονομία στη βάση ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού αναπτυξιακού σχεδίου. Τα δημοσιεύματα δε, που κάνουν λόγο για ανεπάρκειες και αντιρρήσεις των δανειστών επί του συναφούς σχεδίου είναι ανάξια σχολιασμού», δήλωσε εισαγωγικά και κατέληξε: « Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί αναλυτικά και στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα».

Για το Σκοπιανό ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί σημαντική την συνάντηση Τσίπρα με τον σκοπιανό ομόλογό του αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και απαραίτητα θα προκύψει αποτέλεσμα. Ο κ.Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του newsit.gr ότι σήμερα το πρωί συναντήθηκε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Και ότι είναι κάτι που γίνεται τακτικά. Στην ερώτηση τι συζητήθηκε είπε ότι συζητήθηκε και το ονοματολογικό αλλά ότι δεν έχει κάτι παραπάνω να προσθέσει.

Στο ερώτημα αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν είπε ότι είναι προφανές ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση. Η συζήτηση είπε έχει δυο σκέλη, την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων και την λειτουργία του γαλλικού μηχανισμού που αφορά μια τεχνολογία που θα συμβιβάζει τις διαφωνίες όσον αφορά στις προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Για τις μειώσεις των συντάξεων ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ναι μεν ψηφίστηκαν και θα ισχύσουν από 01/01/2019 αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι οριζόντιες. Είπε ακόμα ότι η βασική επισήμανση που πρέπει να κάνουμε στους δανειστές μας είναι ότι από την στιγμή που υπάρχουν μεγαλύτερα πλεονάσματα πρέπει να ελαφρυνθούν τα μέτρα λιτότητας…

Επιστολική ψήφος στα παιδιά του brain drain

«Σε ότι αφορά στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι είναι θετική στη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στα παιδιά του brain drain», είπε ο κ. Τζανακόπουλος. Και πρόσθεσε: «Επειδή όμως η ΝΔ με τις πολιτικές της είναι αυτή που τους έδιωξε από τη χώρα, ας μην υποκρίνεται σήμερα ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους.  Σε κάθε περίπτωση, δε βρίσκουμε το λόγο για τον οποίον η ΝΔ επιχειρεί αυτόν  τον συμψηφισμό μεταξύ δύο άσχετων θεμάτων.  Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να πάρει σχετική πρωτοβουλία σε επόμενη φάση, αλλά ανεξάρτητα από το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.  Επομένως, περιμένουμε να δούμε ποιο άλλο πρόσχημα θα ανακαλύψει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης για να αποφύγει να πάρει σαφή θέση για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής, προκειμένου να ικανοποιήσει τις βαρονίες της ΝΔ.»

Δείτε όλη την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις