Πολιτική

Live η επίσκεψη του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα

Στην Αμερικανική πρεσβεία ο Μάρκο Ρούμπιο - Νωρίτερα σημείωσε «η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος του ΝΑΤΟ. Είναι πυλώνας της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή»
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες, Τρίτη (6.10.26), ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, σε μια επίσκεψη με έντονο γεωπολιτικό και στρατηγικό ενδιαφέρον, καθώς στο επίκεντρο των επαφών του με την ελληνική κυβέρνηση θα βρεθούν η συνεργασία Αθήνας – Ουάσιγκτον, η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο live blog του newsit.gr θα παρακολουθήσετε όλες τις εξελίξεις.

12:17 | 07.10.2026

13:57 | 07.10.2026
Συνεδρίες του 6ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
13:52 | 07.10.2026
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Η ιστορία της Ελλάδας δεν είναι για πούλημα

Στη σημασία της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών στάθηκε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα κατά της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ σήμερα. Μόλις υπογράψαμε τη συμφωνία για τα πολιτιστικά αγαθά», ανέφερε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι υπερήφανες που συμβάλλουν στην προστασία «ενός από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς».

Η Αμερικανίδα πρέσβης ανακοίνωσε παράλληλα ένα νέο project στην Ύδρα, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστούν χειρόγραφα και τεχνουργήματα από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

«Είναι χαρά μου που ανακοινώνω το project, το οποίο θα παρουσιάσει χειρόγραφα και τεχνουργήματα από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας στην Ύδρα», είπε.

Παράλληλα, προανήγγειλε νέα πρωτοβουλία για την κοινή προστασία των αρχαιοτήτων, η οποία, όπως ανέφερε, θα περιλαμβάνει και έκθεση με αρχαιότητες που επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ έκλεισε την τοποθέτησή της με μήνυμα προς τους διακινητές πολιτιστικών αγαθών: «Η ιστορία της Ελλάδας δεν είναι για πούλημα. Αυτό είναι το μήνυμά μας στους διακινητές».

«Ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα και τις ΗΠΑ», είπε.

13:44 | 07.10.2026

Η υπογραφή του Μνημονίου ακολούθησε συζητήσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη με την Κέιτ Ντίλον, υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές υποθέσεις. 

Συνεδρίες του 6ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
13:43 | 07.10.2026
Λίνα Μενδώνη: Σημαντικό στοιχείο της συνεργασίας μας η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

«Ο Πολιτισμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι σημαντικό στοιχείο της συνεργασίας μας», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανακοινώνοντας την ανανέωση του Μνημονίου.

Η υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση που σχεδιάζεται για το 2027 στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με αντικείμενα που έχουν επιστραφεί στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ.

«Το υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει την πραγματοποίηση έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο το 2027, με εκθέματα που επεστράφησαν από τις ΗΠΑ», ανέφερε.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις δυνατότητες περαιτέρω πολιτιστικής συνεργασίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028, με τη Λίνα Μενδώνη να σημειώνει ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα συμβάλει στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα μέσω έκθεσης σε συνεργασία με το Μουσείο Getty.

13:37 | 07.10.2026
Ανανέωση συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας στον Πολιτισμό
Συνεδρίες του 6ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
13:34 | 07.10.2026
Σε εξέλιξη οι 6ος κύκλος Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Ελλάδος: Υπογράφονται συμφωνίες
13:32 | 07.10.2026
Στο ξενοδοχείο «Conrad Athens The Ilisian» και η πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Συνεδρίες του 6ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
13:27 | 07.10.2026
Τα μηνύματα από την συνάντηση και τις δηλώσεις Ρούμπιο - Γεραπετρίτη
13:23 | 07.10.2026
Μάρκο Ρούμπιο: Η παρουσία μας είναι ένα μικρό δείγμα της συνεργασίας με την Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, στάθηκε στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

«Η παρουσία μας είναι ένα μικρό δείγμα της συνεργασίας με την Ελλάδα», ανέφερε, επισημαίνοντας τη σημασία της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειρίας μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ μπορούν να αξιοποιήσουν την ελληνική εμπειρία στην αντιμετώπιση σεισμών και δασικών πυρκαγιών, ενώ η Ελλάδα μπορεί αντίστοιχα να αντλήσει τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση πλημμυρών από την Εθνοφρουρά της Φλόριντα.

Ο Μάρκο Ρούμπιο έκανε μάλιστα προσωπική αναφορά στην Πολιτεία, σημειώνοντας ότι η Φλόριντα είναι «η πατρίδα μου».

13:22 | 07.10.2026
Νίκος Δένδιας και Μαρκ Ρούμπιο (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
13:21 | 07.10.2026
«Πολύ σημαντική στιγμή για τις ελληνικές ΕΔ»

Στη σημασία της παρουσίας του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα, αλλά και στη νέα διάσταση που αποκτά η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με αφορμή τη συμφωνία μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνοφρουράς της Φλόριντα.

«Η παρουσία Ρούμπιο υπογραμμίζει τη στενή σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι «η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και της Εθνοφρουράς της Φλόριντα δίνει μια νέα διάσταση στη συνεργασία και στην επέκταση του ανασχηματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνέδεσε τη νέα συνεργασία με την «Ατζέντα 2030» και τον ευρύτερο σχεδιασμό για τον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030, η Ελλάδα αναζητά τις βέλτιστες πρακτικές για να φτάσουμε στο επίπεδο που επιθυμούμε», ανέφερε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, τέλος, στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών. «Η μεταφορά τεχνογνωσίας, η ανταλλαγή πληροφοριών δίνει μια νέα διάσταση. Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

13:18 | 07.10.2026
Συνεδρίες του 6ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
13:13 | 07.10.2026
Νίκος Δένδιας: Υπεγράφη συμφωνία των Ενόπλων Δυνάμεων - Εθνοφρουράς της Φλόριντας

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο υπεγράφη το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνοφρουράς της Φλόριντα.

Η υπογραφή έγινε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Διοικητή της Εθνοφρουράς της Φλόριντα John Haas.

13:10 | 07.10.2026
Στο ξενοδοχείο «Conrad Athens The Ilisian» ο Μάρκο Ρούμπιο για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ
13:04 | 07.10.2026
Συνεδρίες του 6ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
13:04 | 07.10.2026
Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ
Συνεδρίες του 6ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
13:00 | 07.10.2026
Ρούμπιο - Γεραπετρίτης: Οι συμφωνίες για την ενέργεια, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και το μήνυμα στην Τουρκία
12:50 | 07.10.2026
Συνεδρίες του 6ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
12:49 | 07.10.2026
Στιγμιότυπο από τις συνεδρίες του 6ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ
Συνεδρίες του 6ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
12:48 | 07.10.2026
Μάρκο Ρούμπιο: Η πρεσβεία είναι σύμβολο των δεσμών ΗΠΑ και Ελλάδας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο παρέστη στα εγκαίνια των έργων ανακαίνισης και της νέας πτέρυγας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η τελετή ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό της πρέσβειρας Κίμπερλι Γκιλφόιλ που μίλησε για μια ξεχωριστή μέρα τονίζοντας τη σημασία των διμερών σχέσεων.

Ακολούθησε αγιασμός και στη συνέχεια ο Μάρκο Ρούμπιο ανέβηκε στο βήμα και ξεκίνησε με ευχαριστίες και αναφορά στο ιστορικό κτίριο της πρεσβείας.

 «Πρόκειται για μία από τις πιο εντυπωσιακές ιστορικές πρεσβείες μας. Ένα κτίριο που αρμόζει για την ανάπτυξη σχέσεων με έναν από τους βασικούς συμμάχους μας στον κόσμο», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι το συγκεκριμένο κτίριο είναι από μάρμαρο, το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του Παρθενώνα και «αντανακλά τους πολιτιστικούς μας δεσμούς με την περιοχή και τον σεβασμό μας στην ιστορία της πόλης και την επιρροή της στο δικό μας έθνος και τους θεσμούς μας».

Επεσήμανε ότι η ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης ανανεώνει αυτή την αναγνώριση των δεσμών σε ένα περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται τα σπουδαία μνημεία της πόλης.

 «Αλλά, φυσικά, μια πρεσβεία είναι απλώς ένα άδειο κτίριο χωρίς τους ανθρώπους της. Η ολοκλήρωση αυτών των εργασιών ανακαίνισης επιτρέπει, επιτέλους, να συγκεντρωθεί και πάλι όλο το προσωπικό της πρεσβείας, το οποίο στεγαζόταν σε άλλες τοποθεσίες κατά τη διάρκεια των ετών των εργασιών. Πολλοί από εσάς βρίσκεστε εκτός του χώρου εδώ και οκτώ χρόνια και εμείς, όπως και το υπουργείο, σας είμαστε ευγνώμονες για την ευελιξία και την υπομονή σας κατά τη διάρκεια αυτής της παρατεταμένης διαδικασίας. Είμαι πολύ υπερήφανος που, ως υπουργός Εξωτερικών, συμμετέχω στην τελετή και ελπίζω ότι αυτό το κτίριο θα συνεχίσει να ενισχύει τη στενή σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της χώρας υποδοχής μας, της Ελλάδας.

Και όπως ο Παρθενώνας ενέπνευσε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό αυτού του κτιρίου πριν από περισσότερα από 60 χρόνια, έτσι η ιστορία, τα ευρήματα και τα επιβλητικά ερείπια του αρχαίου πολιτισμού της πόλης ας μας εμπνέουν να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε ποτέ την περήφανη δυτική κληρονομιά και τις αξίες μας, καθώς επιτελούμε εδώ το έργο μας», κατέληξε στη σύντομη ομιλία του ο Μάρκο Ρούμπιο.

12:42 | 07.10.2026
Bishop of Christoupolis Varnavas Theocharis takes part  a dedication ceremony at the chancery of the US Embassy, with US Ambassador to Greece Kimberly Guilfoyle and US Secretary of State Marco Rubio on Wednesday, Oct. 7, 2026, in Athens, Greece.     Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS
12:41 | 07.10.2026
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια στην πρεσβεία των ΗΠΑ
US Ambassador to Greece Kimberly Guilfoyle speak during a dedication ceremony at the chancery of the US Embassy, Wednesday, Oct. 7, 2026, in Athens, Greece.     Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS
12:24 | 07.10.2026
Η ανάρτηση Ρούμπιο για τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ
12:19 | 07.10.2026
Η αναφορά στις ιστορικές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ
12:18 | 07.10.2026
U.S. Secretary of State Marco Rubio speaks during a dedication ceremony at the chancery of the U.S. Embassy, in Athens, Greece October 7, 2026.   Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS
12:17 | 07.10.2026
Μάρκο Ρούμπιο: Η ανακοίνωση για το νέο μνημόνιο συνεργασίας για προγράμματα ασφαλείας και κατά της τρομοκρατίας
12:15 | 07.10.2026
Στην πρεσβεία των ΗΠΑ ο Μάρκο Ρούμπιο

Μετά τις κοινές δηλώσεις με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο Μάρκο Ρούμπιο μετέβη  στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, για τα εγκαίνια των έργων ανακαίνισής της.

U.S. Secretary of State Marco Rubio right, and U.S. Ambassador to Greece Kimberly Guilfoyle unveil a plaque during a dedication ceremony at the chancery of the U.S. Embassy, in Athens, Greece October 7, 2026.   Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS
12:14 | 07.10.2026
Υπουργείο Εξωτερικών. Συνάντηση του Υπ. Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. 6ος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
12:14 | 07.10.2026
Υπουργείο Εξωτερικών. Συνάντηση του Υπ. Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. 6ος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
12:12 | 07.10.2026
Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου Γεραπετρίτη – Ρούμπιο
Υπουργείο Εξωτερικών. Συνάντηση του Υπ. Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. 6ος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
11:54 | 07.10.2026
Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις Ρούμπιο και Γεραπετρίτη
11:53 | 07.10.2026
11:52 | 07.10.2026
Ερώτηση προς τους δύο υπουργούς Εξωτερικών σχετικά με τις απόψεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη

Μάρκο Ρούμπιο: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μια ομάδα κρούσης για το πώς θα υπάρξουν ενέργειες ρύθμισης για να αμβλυνθεί ο κίνδυνος από την SI. Έχουμε μια ομάδα κρούσης που έχει εμπλακεί. Είναι ένα νέο ζήτημα που εξελίσσεται γρήγορα. Έχουμε παγιώσει μια διαδικασία και συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας. Είδατε τι έκανε ο πρόεδρος Τραμπ την περασμένη εβδομάδα. Το ερώτημα είναι πώς να δαμάσουμε τα θετικά στοιχεία αμβλύνοντας τους κινδύνους.

Γιώργος Γεραπετρίτης: Η ΤΝ αποτελεί μια νέα βιομηχανική και επιστημονική επανάσταση γιατί μπορεί να παρέχει δυνατότητες σε όλο τον κόσμο και να βελτιώσει τα επίπεδα γνώσης. Από την άλλη υπάρχουν και κίνδυνοι παραπληροφόρησης. Εξ αυτού του λόγου η θέση μας είναι ότι απαιτείται μια έξυπνη ρύθμιση. Η πραγματικότητα είναι ότι η ΤΝ είναι διπλής χρήσης μπορεί να είναι ευεργετική και καταστροφική. Η ΤΝ μπορεί στη σωστή δοσολογία να καταστεί φάρμακο για τις κοινωνίες, σε λάθος δοσολογία μπορεί να καταστεί φαρμάκι. Ναι στη ρύθμιση όχι στην τεχνοφοβία.

11:49 | 07.10.2026
Υπουργείο Εξωτερικών. Συνάντηση του Υπ. Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. 6ος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
11:42 | 07.10.2026
Γιώργος Γεραπετρίτης: Οι επιχειρήσεις που συμμετέχει η Ελλάδα είναι συμπληρωματικές των αμερικανικών

Όλες οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι συμπληρωματικές των αμερικανικών πρωτοβουλιών. Αν καταστεί αναγκαίο, είμαστε σε θέση να μπορούμε να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ για να παρέχουμε ναυτική βοήθεια και στην περιοχή του Ορμούζ. Η Ελλάδα έχει ενδιαφέρον και λόγω ναυτιλίας, αλλά και γιατί μέσω της ναυτιλίας, διασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλεια και η ευημερία των λαών.

Συζητήσαμε και για το Ισραήλ, έχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ. Θα ήθελα να αναφερθώ και στην πρωτοβουλία 3+1, η αντίληψή μας για τα θέματα της Μ. Ανατολής με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ είναι απολύτως κοινή: Να προχωρήσει το σχέδιο των 20 Σημείων για τη Γάζα και να σταματήσουν οι ενέργειες στη Δυτική Όχθη που παρεμποδίζουν την επίτευξη λύσης στη βάση των Ηνωμένων Εθνών.

11:41 | 07.10.2026

Ερώτηση στον Γιώργο Γεραπετρίτη για αιτήματα από πλευράς ΗΠΑ για συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών σε πιο αμερικανικές πρωτοβουλίες και την ελληνοϊσραηλινή σχέση και το αν προκαλεί όχληση σε «κάποιο γείτονά» μας

11:38 | 07.10.2026
Γιώργος Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και στηρίζει τον αμυνόμενο

Η Ελλάδα έχει στάση αρχής για όλα τα πεδία ένοπλων συγκρούσεων και αυτή είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η στήριξη του αμυνόμενου έναντι του επιτιθέμενου.

Με αυτή τη λογική η Ελλάδα στήριξε όχι μόνο μέσω της Σούδας αλλά γίναμε και πάροχος ασφάλειας σε χώρες όπως ο Κύπρος και η Βουλγαρία. Όπως ανέφερα, η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ο κύριος παράγων στην επιχείρηση Ασπίδες στη Ερυθρά Θάλασσα. Αν απαιτηθεί να υπάρξει περαιτέρω επιχείρηση τότε στο πλαίσιο αυτό μιας επιχείρησης που θα έχει στόχο την ασφαλή διέλευση στον Κόλπο, η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά στο προσκήνιο.

11:37 | 07.10.2026
Ερώτηση προς τον Γιώργο Γεραπετρίτη: Μπορεί η Ελλάδα να στηρίζει τις ΗΠΑ με τη βάση της Σούδας;
11:37 | 07.10.2026
Μάρκο Ρούμπιο: Το Ιράν δεν πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα, τελεία

Η πρέσβης μας κάνει μια εξαιρετική εργασία.

Το Ιράν δεν πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα, τελεία. Αυτή είναι η θέση μας και είναι σημαντικό να το κατανοήσουν. Το Ιράν ήθελε να γίνει ανέγγιχτο και θα έλεγαν δεν μπορείτε να μας επιτεθείτε γιατί έχουμε πυρηνικό οπλοστάσιο. Αυτό προσπαθούσαν να κάνουν. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα επέτρεπε ποτέ αυτό να συμβεί. Κατέστρεψε όλες τις ικανότητες του Ιράν. Ποτέ δεν θα έχουν πυρηνικά όπλα όσο θα είναι πρόεδρος ο Τραμπ.

11:32 | 07.10.2026
Δεύτερη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για το Ιράν και την Κίμπερλι Γκιλφόιλ
11:31 | 07.10.2026
11:31 | 07.10.2026
Μάρκο Ρούμπιο: Έχουμε απόλυτη αφοσίωση στην ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα

Έχουμε μεγάλη δέσμευση σε αυτό. Η ενεργειακή ασφάλεια συνδέεται με την εθνική ασφάλεια όπως φαίνεται και στην περίπτωση του Ιράν. Τα γεγονότα αυτά μας έχουν δείξει ότι έχουμε ανάγκη διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας. Έχουμε μεγάλη αφοσίωση σε αυτές τις προσπάθειες και η Ελλάδα. Κάποια από τα έργα σχετίζονται με λεπτές καταστάσεις που περιλαμβάνουν και άλλες χώρες. Τέτοια ζητήματα ίσως είναι καλύτερα να αντιμετωπιστούν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Έχουμε απόλυτη αφοσίωση στην ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα γιατί είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ασφάλειας. Υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα που πρέπει να αναλυθούν σε συγκεκριμένα φόρα.

11:28 | 07.10.2026

Ερώτηση προς τον Μάρκο Ρούμπιο για την ενεργειακή ασφάλεια: Πόσο μπορεί η Ελλάδα να υπολογίζει στη στήριξη των ΗΠΑ σε σημαντικά έργα στην κατεύθυνση αυτή;

11:28 | 07.10.2026
Ακολουθούν 4 ερωτήσεις από τον Τύπο
11:27 | 07.10.2026
Οι δηλώσεις του Μάρκο Ρούμπιο
11:27 | 07.10.2026
Μάρκο Ρούμπιο: Στενός εταίρος η Ελλάδα

Η Ελλάδα στενός εταίρος στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και στα τρομοκρατικά θέματα. Λόγω της θέση της στον χάρτη, είναι εκτεθειμένη σε διαφορετικές απειλές.

11:26 | 07.10.2026

 Κοινή κατανόηση για τις προκλήσεις στην κοινωνία μας και την αντιμετώπισή τους. Η Ελλάδα κάνει ακριβώς αυτό, συμφωνώντας στην ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη στην άμυνά τους

11:24 | 07.10.2026
11:24 | 07.10.2026
Μάρκο Ρούμπιο: Ιστορική η συμμαχία Ελλάδας – ΗΠΑ

Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν ιστορική συμμαχία. Υπογραμμίζεται από τον κόσμο που ζούμε και τις ταραχές σε Ιράν, Ορμούζ, Υεμένη, Ουκρανία. Ιστορικής φύσης, με γερά θεμέλια, μια πηγή σταθερότητας. Είμαστε ευγνώμονες που η Ελλάδα είναι σπουδαίος σύμμαχος.

11:24 | 07.10.2026
11:24 | 07.10.2026
Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει καταστεί πάροχος ασφαλείας

Με αμυντικές δαπάνες πάνω από το όριο του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει καταστεί πάροχος ασφαλείας.

Η Ελλάδα έχει ενεργό ρόλο σε όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις Αμερικανικές πρωτοβουλίες.

11:23 | 07.10.2026
Γεραπετρίτης: Αναγκαία η εξεύρεση λύσης για την επανένωση της Κύπρου

Είναι αναγκαία η εξεύρεση λύσης επανένωσης της Κύπρου με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτρέποντας σταθερά οποιαδήποτε αναθεωρητική απειλή

11:21 | 07.10.2026
Κοινή μέριμνα οι συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων είναι σημαντικό να αναδείξουμε τη σημασία τους με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας

11:20 | 07.10.2026
Γεραπετρίτης: Προτεραιότητα η ασφάλεια των Χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή

Προτεραιότητα η ασφάλεια των Χριστιανικών πληθυσμών, σε επαφή με τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία στη Μέση Ανατολή η Ελλάδα

11:18 | 07.10.2026
Γερπαετρίτης: Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας

Συζητήσαμε Μέση Ανατολή, Ουκρανία, την κατάσταση στην υποσαχάρια Αφρική που επηρεάζει και τις μεταναστευτικές ροές. Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας

11:18 | 07.10.2026
«Τα F-35 αναδεικνύουν τη σταθερή αμυντική συνεργασία των δύο χωρών»
11:16 | 07.10.2026
Γιώργος Γεραπετρίτης: Κομβικός ο ρόλο της Ελλάδας στην στρατηγική ασφαλείας

Σούδα και Αλεξανδρούπολη αναδεικνύουν τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην στρατηγική ασφαλείας και την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή

11:15 | 07.10.2026
Γεραπετρίτης: Η αμερικανική αγορά δείχνει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα
11:14 | 07.10.2026

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις η ενεργειακή συνεργασία έχει φτάσει σε πρωτόγνωρο επίπεδο ειδικά με τον Κάθετο Διάδρομο που αποτελεί τη ραχοκοκαλία της μεταφοράς του αμερικανικού LNG στην Ευρώπη

11:13 | 07.10.2026
Γεραπετρίτης: Υψηλό το επίπεδο των σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας

Σε συνθήκες εντεινόμενου ανταγωνισμού, ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας και ΗΠΑ έχει καταστήσει σταθερά που αποτυπώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεών μας και την προώθηση της διεθνούς περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας

10:47 | 07.10.2026
«Αυξάνουμε τις δυνατότητές μας και επεκτείνουμε τις συνεργασίες μας»

Οι δηλώσεις των Μάρκο Ρούμπιο και Γιώργου Γεραπετρίτη στον 6ο Στρατηγικό Διάλογο

10:43 | 07.10.2026
Η σημειολογία της επίσκεψης Ρούμπιο στην Αθήνα

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην απόφαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να επισκεφθεί την Αθήνα χωρίς να πραγματοποιήσει στάση στην Άγκυρα, με πηγές από τον Ρεπουμπλικανικό χώρο να εκτιμούν ότι η επιλογή αυτή αποτυπώνει μια μετατόπιση των αμερικανικών προτεραιοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για εξέλιξη με ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία, καθώς εκτιμάται ότι η Ουάσινγκτον δεν αντιμετωπίζει πλέον την Τουρκία ως τη μοναδική ή υποχρεωτική δίοδο για τον αμερικανικό σχεδιασμό στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άνθρωποι από τον Ρεπουμπλικανικό χώρο, με τους οποίους υπήρξαν συζητήσεις για την επίσκεψη Ρούμπιο, υπενθυμίζουν ότι ανάλογη επιλογή είχε κάνει στο παρελθόν και ο Μάικ Πομπέο. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η απουσία της Άγκυρας από τη συγκεκριμένη περιοδεία αποκτά διαφορετική βαρύτητα λόγω των σημερινών γεωπολιτικών δεδομένων.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, η επιλογή αυτή αντανακλά παράλληλα την ενισχυμένη γεωπολιτική σημασία της Αθήνας στον αμερικανικό σχεδιασμό για την περιοχή, σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ παραμένουν τεταμένες.

Η επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα συνδέεται από τις ίδιες πηγές και με τη σταθερή στήριξη της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ, με δεδομένη και τη διαχρονικά φιλοϊσραηλινή στάση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη τοποθέτηση του State Department για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την αμερικανική πλευρά να υπογραμμίζει ότι οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου και όχι μέσω απειλών. Από την πλευρά της, η Αθήνα επισημαίνει ότι δεν ασκεί πολιτική απειλών έναντι της Τουρκίας.

10:25 | 07.10.2026
Υπουργείο Εξωτερικών. Συνάντηση του Υπ. Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. 6ος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
10:21 | 07.10.2026
Μάρκο Ρούμπιο: «Η Ελλάδα ασφαλής ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά αμερικανικού LNG»

Στον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου αναφέρθηκε ο Μάρκο Ρούμπιο, τονίζοντας ότι στόχος των ΗΠΑ είναι η ανάπτυξη μιας ασφαλούς εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε μια ασφαλή εφοδιαστική αλυσίδα. Είναι κάτι που θα οικοδομήσουμε μέσω του Κάθετου Διαδρόμου, που έχει καταστήσει την Ελλάδα ασφαλή ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά αμερικανικού LNG», ανέφερε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στάθηκε και στους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών. «Μοιραζόμαστε κοινή κουλτούρα, θρησκεία και πολιτιστική κληρονομιά με την Ελλάδα», σημείωσε, προσθέτοντας: «Έχουμε ατέρμονο χρέος στην αρχαία Ελλάδα. Έχει διαμορφώσει όλο τον πολιτισμό μας».

10:21 | 07.10.2026
10:19 | 07.10.2026
«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και στο ΝΑΤΟ»

Στη σημασία της ιστορικής συμμαχίας Ελλάδας - ΗΠΑ στάθηκε ο Μάρκο Ρούμπιο κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «πολύ ισχυρό εταίρο» των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η παρουσία μας εδώ υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η ιστορική συμμαχία Ελλάδας – ΗΠΑ», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται «ισχυρούς εταίρους με ιστορία, όπως η Ελλάδα».

Όπως τόνισε, η εταιρική σχέση των δύο χωρών εκτείνεται σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων «η άμυνα, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ενέργεια και οι πολιτιστικές ανταλλαγές».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, πυλώνα της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή και πυλώνα του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Ο Μάρκο Ρούμπιο εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνοφρουράς της Φλόριντα, ενώ αναφέρθηκε και στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα.

«Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Είναι το πρώτο μου ταξίδι και είμαι χαρούμενος που αποτελώ μέρος του Στρατηγικού Διαλόγου», είπε.

Υπουργείο Εξωτερικών. Συνάντηση του Υπ. Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. 6ος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
10:16 | 07.10.2026
Μάρκο Ρούμπιο: Η παρουσία μας εδώ υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η ιστορική συμμαχία Ελλάδας - ΗΠΑ
10:08 | 07.10.2026
Γεραπετρίτης: «Η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή» – «Άγκυρα σταθερότητας η Ελλάδα»

Στο υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στάθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο, τονίζοντας ότι «η συνεργασία με τις ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή».

«Η Ελλάδα είναι άγκυρα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι, καθώς η χώρα προετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Αναφερόμενος στην αμυντική συνεργασία, σημείωσε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν από κοινού τις προκλήσεις, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αλεξανδρούπολη.

«Η συλλογική ασφάλεια απαιτεί από κάθε σύμμαχο να αναλάβει τις δικές του ευθύνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στην παρουσία αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Chevron και η ExxonMobil «υπογραμμίζουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία».

10:07 | 07.10.2026

Σε εξέλιξη οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας - ΗΠΑ με επικεφαλής τους δύο ΥΠΕΞ, Γιώργο Γεραπετρίτη και Μάρκο Ρούμπιο

Υπουργείο Εξωτερικών. Συνάντηση του Υπ. Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. 6ος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
10:00 | 07.10.2026
Από τον Στρατηγικό Διάλογο στην Πνύκα και τη συνάντηση με Μητσοτάκη
10:00 | 07.10.2026
Το πρόγραμμα Ρούμπιο στην Αθήνα

Μετά τις κοινές δηλώσεις με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο Μάρκο Ρούμπιο αναμένεται να μεταβεί στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, όπου θα παραστεί στα εγκαίνια των έργων ανακαίνισής της.

Στις 12:00 θα ακολουθήσει, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η συνεδρίαση του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, και του Αμερικανού ομολόγου του.

Το απόγευμα, στις 18:00, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα μιλήσει στην Πνύκα, το λίκνο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, ενώ μία ώρα αργότερα, στις 19:00, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

09:55 | 07.10.2026
Υπουργείο Εξωτερικών. Συνάντηση του Υπ. Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. 6ος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
09:55 | 07.10.2026
Οι συμφωνίες - Συνεργασία σε Άμυνα, ναυτιλία και πολιτιστική κληρονομιά

Στο πλαίσιο του 6ου Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης, θα υπογράψουν, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, Επιστολή Προθέσεων (Letter of Intent) για την εγκαθίδρυση συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνοφρουράς της Φλόριντα.

Παράλληλα, θα υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για την αμοιβαία αναγνώριση των Πιστοποιητικών Ικανότητας Ναυτικών, βάσει της Διεθνούς Σύμβασης STCW του 1978.

Στις συμφωνίες περιλαμβάνεται ακόμη η ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας για την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές συγκεκριμένων κατηγοριών αρχαιολογικού και εθνολογικού υλικού, που χρονολογείται έως και τον 15ο αιώνα μ.Χ.

09:51 | 07.10.2026
Υπουργείο Εξωτερικών. Συνάντηση του Υπ. Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. 6ος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
09:49 | 07.10.2026
«Κλειδώνουν» F-35, στο «τραπέζι» και τα Stryker

Η έλευση του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα «κλειδώνει» και τη συμφωνία για την προμήθεια των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 από τη χώρα μας, με την Ελλάδα να διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 20 αεροσκάφη.

Παράλληλα, αναμένεται να υπογραφεί σειρά συμφωνιών για την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων πύραυλοι αέρος – αέρος και βλήματα κρούσης για τα F-35 και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται επίσης συμφωνίες εν συνεχεία υποστήριξης (Follow On Support) για κρίσιμα συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, μεταξύ άλλων για τα ελικόπτερα Black Hawk και MH-60R.

Στο «τραπέζι» θα βρεθεί ακόμη η παραχώρηση πλεονάζοντος αμερικανικού αμυντικού υλικού μέσω της διαδικασίας Excess Defense Articles (EDA) του Πενταγώνου, με την Ελλάδα να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, για τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Stryker.

09:42 | 07.10.2026
Η ατζέντα του Αμερικανού ΥΠΕΞ
09:42 | 07.10.2026

Στις συζητήσεις Ρούμπιο – Γεραπετρίτη, μεταξύ άλλων, αναμένεται να βρεθούν όλα τα θέματα – «αγκάθια» με την Άγκυρα, η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, η επίσης στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία της Αθήνας με τον Τελ Αβίβ και γενικότερα ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας μας και τα πρότζεκτ τα οποία έχουν αμερικανική «σφραγίδα», όπως είναι και ο Κάθετος Διάδρομος που μεταφέρει αμερικανικό LNG από την Ελλάδα, μέσω της Αλεξανδρούπολης, στην Ευρώπη.

09:36 | 07.10.2026
Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Ρούμπιο - Γεραπετρίτη
09:34 | 07.10.2026
Στο ΥΠΕΞ και η Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Υπουργείο Εξωτερικών. Συνάντηση του Υπ. Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. 6ος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
09:32 | 07.10.2026

Στην Τουρκία δεν περνά απαρατήρητο ότι ο Μάρκο Ρούμπιο, πριν γίνει υπουργός Εξωτερικών, ήταν από τους πρωτεργάτες του νόμου για την Ανατολική Μεσόγειο και του σχεδίου 3+1, δηλαδή του σχήματος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ΗΠΑ, με πεδία συνεργασίας ότι μόνο στην ενέργεια και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αλλά και στην ασφάλεια και στην άμυνα.

Ένα σχήμα το οποίο η Άγκυρα βλέπει νε εχθρότητα, θεωρώντας το ως μια συντονισμένη προσπάθεια γεωπολιτικού αποκλεισμού της.

09:19 | 07.10.2026
09:19 | 07.10.2026
Υπουργείο Εξωτερικών. Συνάντηση του Υπ. Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. 6ος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
09:19 | 07.10.2026
Υπουργείο Εξωτερικών. Συνάντηση του Υπ. Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. 6ος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
09:18 | 07.10.2026

Για την κυβέρνηση η έλευση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, αποτελεί μία «γεωπολιτική ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα», για την Τουρκία μία διάψευση των φαντασιώσεων της περί «ειδικής σχέσης» της με τον Λευκό Οίκο.

09:15 | 07.10.2026
H άφιξη του Μάρκο Ρούμπιο στο υπουργείο Εξωτερικών
09:14 | 07.10.2026
Υπουργείο Εξωτερικών. Συνάντηση του Υπ. Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. 6ος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
09:13 | 07.10.2026
Υπουργείο Εξωτερικών. Συνάντηση του Υπ. Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. 6ος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
09:11 | 07.10.2026
Υπουργείο Εξωτερικών. Συνάντηση του Υπ. Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. 6ος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
09:05 | 07.10.2026
Ο Μάρκο Ρούμπιο έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών

Έγινε δεκτός από τον Γιώργο Γεραπετρίτη

09:04 | 07.10.2026
Ο Μάρκο Ρούμπιο αναχώρησε από το ξενοδοχείο
09:02 | 07.10.2026
Καλημέρα σας

Το newsit.gr μεταδίδει λεπτό προς λεπτό την επίσκεψη του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ρένα Δούρου στη Βουλή: Σφοδρά πυρά για Ρούμπιο, Κάθετο Διάδρομο και «ΙΧ εξωτερική πολιτική»
Για υποχωρητικότητα απέναντι στην Ουάσινγκτον και αδιαφάνεια στις ενεργειακές συμφωνίες κατηγόρησε την κυβέρνηση η Ρένα Δούρου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις κυρώσεις συμφωνιών του ΥΠΕΘΑ
Η Ρένα Δούρου
Σπηλιωτόπουλος: Ο Σαμαράς εκφράζει την «ψυχή της παράταξης» – Τι είπε για ενδεχόμενο νέο κόμμα
Εκτίμησε ότι μια νέα πολιτική κίνηση υπό τον Σαμαρά θα μπορούσε να απευθυνθεί τόσο στην παραδοσιακή βάση της ΝΔ όσο και σε ψηφοφόρους που σήμερα κινούνται δεξιότερα του κυβερνώντος κόμματος
Άρης Σπηλιωτόπουλος
25
Κώστας Καραμανλής: Η Ελλάδα χρειάζεται πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική – Αιχμές για δύο μέτρα και δυο σταθμά της Δύσης για Τουρκία και Κύπρο
Τόνισε ότι το νέο διεθνές περιβάλλον επιβάλλει μια διαφορετική προσέγγιση στις διεθνείς σχέσεις, «απαλλαγμένη από τις άκαμπτες διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος»
Κώστας Καραμανλής
ΥΠΕΞ για 7η Οκτωβρίου: Μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα και λύση δύο κρατών, ο δρόμος για διαρκή ειρήνη
Η Αθήνα επαναλαμβάνει τη στήριξή της σε όλες τις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες, καθώς και στην επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας, με στόχο τη λύση των δύο κρατών και τη διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ
ΥΠΕΞ