Πολιτική

Μητσοτάκης για Κτηματολόγιο: Μια εκκρεμότητα 200 ετών έχει επιλυθεί

Η κτηματογράφηση έχει φτάσει το 99% σε όλη τη χώρα
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε συζήτηση στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Κτηματολόγιο: Από μια εκκρεμότητα δεκαετιών σε μια νέα εποχή με διαφάνεια, ταχύτητα και ασφάλεια», που διοργανώνουν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο, στο Ωδείο Αθηνών συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συζήτηση γίνεται καθώς βρίσκεται στο 99% η κτηματογράφηση της ελληνικής επικράτειας. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση αναπτυξιακού χαρακτήρα και διαφάνειας που συνδέσαμε ήδη ως συμβατική υποχρέωση της χώρας από το 2021 με το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Για μια μεταρρύθμιση που συμβολίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπεράσουμε παθογένειες διαφθοράς και αδιαφάνειας από το παρελθόν, μίλησε αναφεςρόμενος στο Κτηματολόγιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έθεσε ως ορόσημο για την αντιμετώπισή τους το 2030.

 «Ένα έργο που έμοιαζε ακατόρθωτο επιτέλους ολοκληρώνεται και οφείλεται πάνω απ όλα στη διοίκηση και τους εργαζόμενους του Ελληνικού Κτηματολογίου», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι επιτέλους μια εκκρεμότητα 200 ετών έχει επιλυθεί.

«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι έχουν ένα νέο πλαίσιο προστασίας της ιδιοκτησίας τους που τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες διαφθοράς και αδιαφάνειας», τόνισε ακόμα.

Για την σημασία του Κτηματολογίου είπε ότι «για να μπορεί κανείς να ασκήσει σοβαρή πολιτική με αναπτυξιακό πρόσημο πρέπει να γνωρίζει ποιος έχει και τι. Η κυβέρνηση με μεγάλη μεθοδικότητα προχωρά στην σιωπηλή μεταρρύθμιση για την οργάνωση του χώρου για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να κάνει κανείς με ξεκάθαρους κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας».

Η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση είναι η μεταφορά των υπηρεσιών δόμησης από την τοπική αυτοδιοίκηση στο κτηματολόγιο η τεχνολογία μας δίνει πολλές δυνατότητες και για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης και η τεχνητή νοημοσύνη μας δίνει πολλά εργαλεία.

Για τις πολεοδομίες είπε: «Όταν οι κανόνες είναι ξεκάθαροι εκλείπει ο λόγος μια υπηρεσία να είναι αντικείμενο μικροπιέσεων.  Η απόφαση για τη μεταφορά τους στο κτηματολόγιο είχε ληφθεί πολύ πριν έρθουν οι υποθέσεις στη δημοσιότητα. Διαλευκάνθηκαν από τις υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας με απόλυτη μυστικότητα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό του Χάρη Δούκα μετά τη σφοδρή επίθεση από τον Δημήτρη Καιρίδη
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ξέφυγε χρησιμοποιώντας πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς κατά του εν ενεργεία δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, και περιγράφοντάς τον ως «τίποτα», ως «πολιτικό περιθώριο»
Χάρης Δούκας
«Μούδιασμα» στο Μαξίμου μετά το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο: Τα 73.000 ευρώ και η επίμαχη ΜΚΟ
Το επόμενο βήμα είναι η δικογραφία να διαβιβαστεί στη Βουλή, όπου ο ίδιος, κατά δήλωση του, θα ζητήσει να αρθεί η ασυλία του και η υπόθεση να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ / ΕUROKINISSI 76