Πολιτική

Λωρίδα της Γάζας: Διπλωματικός μαραθώνιος της κυβέρνησης για ανθρωπιστικό διάδρομο μέσω Κύπρου και Αιγύπτου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνονται στη Μέση Ανατολή και στην Λωρίδα της Γάζας, με τον κίνδυνο επέκτασης της σύρραξης, βρίσκονται στο ραντάρ της Ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Με στόχο να αποφευχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό νέα «καραβάνια» μεταναστών / προσφύγων προς Ελλάδα και Ευρώπη, η χώρα μας, μαζί με την Κύπρο και τη Γαλλία, έχοντας αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία διαδρόμου αλληλεγγύης προς την Λωρίδα της Γάζας, έχουν επιδοθεί σε έναν διπλωματικό «μαραθώνιο».

Τις προσπάθειες στηρίζουν και οι ΗΠΑ, με τον Άντονι Μπλίνκεν σε μία σύντομη στάση στη Λάρνακα, πριν μεταβεί στην Άγκυρα, να συναντά στο αεροδρόμιο τον Κύπριο Πρόεδρο.

Ο Νίκο Χριστοδουλίδης του επέδωσε αντίγραφο του σχεδίου που αναφέρει βήμα – βήμα πως σχεδιάζεται η επιχείρηση, ενώ συμφώνησαν να έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για το θέμα αυτό.

Ανθρωπιστικός διάδρομος και μέσω Αιγύπτου

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είναι σε καθημερινή επαφή Κύπριο ομόλογο του Κωνσταντίνο Κόμπο και συντονίζουν τα επόμενα βήματα ενός δύσκολου, όπως ομολογούν, εγχειρήματος, καθώς θα πρέπει να υπάρξουν ειδικές συνθήκες και κυρίως εγγυήσεις ασφαλείας για να μπορεί να καταπλεύσει ένα πλοίο στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το κ. Γεραπετρίτη ανεξάρτητα από τον θαλάσσιο αυτό διάδρομο που επιχειρείται να αναπτυχθεί, η Ελλάδα θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και μέσω της Αιγύπτου.

Οι επαφές είναι συνεχείς με διεθνείς οργανισμούς, ιδίως τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά και με το ίδιο το Ισραήλ, κι ενώ και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα στον Ισραηλινό ομόλογο του Βενιαμίν Νετανιάχου, στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ιερουσαλήμ.

Με το βλέμμα στις νέες περιφερειακές ισορροπίες

Το νέο περιβάλλον στη Μέση Ανατολή θέτει την Ελλάδα υπ’ ατμόν, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο σοβαρών προκλήσεων. Από την οικονομία, τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών, την ασφάλεια ως και τη διαμόρφωση των περιφερειακών ισορροπιών…

Ποιος θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας την επόμενη ημέρα του πολέμου και ποια η θέση του Ισραήλ, που είναι στρατηγικός σύμμαχος της χώρας μας;

Η στροφή Ερντογάν σε σχέση με τη Δύση, η ευθεία ρήξη με τον Νετανιάχου και το «σφιχταγκάλιασμα» με τη Χαμάς, δημιουργούν ένα νέο τοπίο, όπου πλέον είναι κυρίαρχη η άποψη σε διπλωματικούς κύκλους ότι «καίγεται το χαρτί» της αποκατάστασης των σχέσεων στην περιοχή με επίκεντρο την ενέργεια, τον τουρισμό και όχι μόνο.

Η Αθήνα, σε αυτό το νέο σκηνικό, επιχειρεί να έχει έναν κομβικό ρόλο, αξιοποιώντας τόσο την ισχυρή στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, όσο και τις καλές, παραδοσιακές σχέσεις και με τον Αραβικό κόσμο και όπως ομολογούν αρμόδιες πηγές πρόκειται για… «ασκήσεις ισορροπίας» που απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση και προσοχή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος της – Αν χρειαστεί θα πει και πάλι το μεγάλο «Όχι»
«Η Ελλάδα έχει μία οικονομία δυνατή, μία άμυνα που έχει θωρακιστεί και μία διπλωματία που είναι στο ισχυρότερο σημείο από ποτέ» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών
O υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης
Το τελεσίγραφο του ΣΥΡΙΖΑ έληξε, η έξοδος προς την ΕΛΑΣ μόλις αρχίζει
Η προθεσμία της Κουμουνδούρου πέρασε χωρίς παραιτήσεις. Τώρα το βλέμμα στρέφεται στους τέσσερις που, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται να παραδώσουν τις έδρες τους και να κάνουν το επόμενο βήμα
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ 6
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι τρεις ελληνικές πρωτοβουλίες για την ενέργεια πήραν πράσινο φως από τους Ευρωπαίους ηγέτες
«Σε ό,τι μας αφορά, αυτήν την εβδομάδα προχωρήσαμε σε νέα μέτρα για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 42