Λούκα Κατσέλη: “Κατανοώ αλλά αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37 ως έχει”

Δεν θα ψηφίσει τελικά το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου η Λούκα Κατσέλη. Το ανακοίνωσε πριν από λίγο στην Βουλή.

Η φράση της λίγο μετά αφού ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ήταν: “Αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37 ως έχει μέχρι στιγμής.” Πρόσθεσε οτι με το άρθρο 37 οι κλαδικές δεν παγώνουν απλώς αλλά ουσιαστικά καταργούνται. Ζήτησε ένα δίμηνο πάγωμα προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα με το άρθρο 37.

Η πρότασή της ήταν η εξής:

“Η Κυβέρνηση να αναβάλει ψήφιση ρύθμισης για ένα χρονικό διάσημα και να καλέσει κοινωνικούς εταίρους να μιλήσουν μεταξύ τους και με Τρόικα αλλά και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, που είναι ο καθ΄ ύλην αρμόδιος διεθνής οργανισμός, και να καθορίσουν το θεσμικό πλαίσιο, τα μέτρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης μπορεί να αποτελέσει το περιεχόμενο νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας πριν από την επόμενη επικαιροποίηση τιτ Προγράμματος τον Δεκέμβρη.”

Και κατέληξε: “Με αίσθημα ευθύνης και πλήρους επίγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης πιστεύω ότι μια δίμηνη παράταση της διευθέτησης των θεμάτων του άρθρου 37, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στη διαπραγμάτευση της Κυριακής και η όποια ρύθμιση τον Δεκέμβρη θα είναι αποτέλεσμα συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι έχουν την αποκλειστική ευθύνη σύναψης συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα!”

Ετσι, παρά τις προσπάθειες να πειστεί να ψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, παρά την προσωπική προσπάθεια του πρωθυπουργού η κα Κατσέλη ανακοίνωσε στην Βουλή οτι δεν θα το ψηφίσει.

Δείτε ένα απόσπασμα από την ομιλία τηςΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Πάνω από τρείς ώρες κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Λούκα Κατσέλη. Και όσα διαδραματίστηκαν στους διαδρόμους της Βουλής είναι το λιγότερο εντυπωσιακά.

Η πόρτα του γραφείου του κ.Παπανδρέου ανοιγόκλεινε συνεχώς και στο γραφείο του έμπαιναν και έβγαιναν κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο κ.Βενιζέλος και ο κ.Ρέππας. Η κα Κατσέλη βγήκε και όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι θα κάνει, είπε: “Θα μάθετε όταν θα ανέβω στο βήμα της Βουλής.

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Μπορεί το βράδυ της Τετάρτης 154 βουλευτές, ακόμα και αυτοί που διαφωνούν να είπαν ναι στην ψηφοφορία επί της αρχής, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα… Ο στόχος είναι να πειστούν όλοι να ψηφίσουν αλλιώς, όπως λένε κάποιοι, ο βουλευτής που θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο θα έχει διαγραφεί πριν προλάβει να πει ΟΧΙ.

Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ακόμα και στον Αντώνη Σαμαρά, οι 151 ψήφοι είναι αρκετές! Ο πήχης δεν μπορεί να ανέβει ψηλότερα. Έτσι λοιπόν, οι βουλευτές που θα διανοηθούν να πουν όχι θα διαγραφούν αυτομάτως.

Το παρασκήνιο

Εδώ και αρκετές ημέρες το δεξί χέρι του πρωθυπουργού, η κα Ρεγγίνα Βάρτζελη η οποία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του είδε πολλούς βουλευτές. Και απ’ ότι λέγεται οι αντιδράσεις τους κάμφθηκαν με επιχειρήματα σαν κι αυτά που είπε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οτι δηλαδή είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου η υπερψήφιση για να πάμε με το κεφάλι ψηλά στη Σύνοδο Κορυφής.

‘Ομως δεν θα ήταν δυνατόν να πειστεί η κα Κατσέλη από την συνεργάτη του πρωθυπουργού. Ας μην ξεχνάει κανείς ότι η συγκεκριμένη βουλευτής ήταν από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου πριν ακόμα γίνει πρωθυπουργός. ‘Ηταν από τους συντάκτες του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ήταν ο άνθρωπος που πέρασε από 2 νευραλγικά υπουργεία, το Οικονομικών και μετά το Εργασίας και ο άνθρωπος που παρά τα όσα άκουσε και στις δυο θητείες της στηρίχθηκε όσο κανείς άλλος από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, μέχρι που είδε την πόρτα της εξόδου….

Τις τελευταίες ημέρες η κα Κατσέλη έχει συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό, όχι μόνο μια φορά, ενώ το βράδυ της Τετάρτης χτύπησε και το τηλέφωνο της κας Βάσως Παπανδρέου. Και συναντήθηκαν και σήμερα. Και τις δυο φορές το κλίμα στην συζήτηση της με τον πρωθυπουργό δεν ήταν και τόσο καλό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Aπό την πλευρά της, η κα Τόνια Αντωνίου απευθυνόμενη στους υπουργούς, δήλωσε πως “αντί να κάνετε τη δουλειά σας, κουνάτε το δάκτυλο στην κοινωνία μπερδεύοντας ποιός λογοδοτεί σε ποιόν και ζήτησε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή εκλογές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Σαλαγιάννη. Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του κ. Σαλαγιάννη.

Το άρθρο 37 με λίγα λόγια

Το συγκεκριμένο άρθρο διευκολύνει τις επιχειρήσεις να περικόψουν τη μισθολογική τους δαπάνη συνάπτοντας επιχειρησιακές συμβάσεις, αντί για κλαδικές. Η ισχύς του ήταν μέχρι να βγούμε από το Μνημόνιο. Με μια τροποποίηση της τελευταίας στιγμής αποφασίστηκε η ισχύς του να είναι για 3 χρόνια και ο εργαζόμενος να μπορεί εκείνος να επιλέξει ανάμεσα σε επιχειρησιακή ή κλαδική σύμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  “Θα γίνουμε … Αργεντινή Χ2”- Τι λένε οι βουλευτές για το “κούρεμα”

Ποιους φοβάται ο Παπανδρέου – Σήμερα κρίνεται η τύχη της κυβέρνησης;

“Η μάχη των μαχών” και η “ισορροπία του τρόμου” εντός ΠΑΣΟΚ

Περικυκλώνουν τη Βουλή από νωρίς το πρωί – Αξημέρωτα στη… θέση του ο φράχτης!

Στις 14:00 το Υπουργικό Συμβούλιο

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής – Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα συναντηθεί αύριο με την Σοφία Μπεκατώρου

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα συναντηθεί αύριο με την Σοφία Μπεκατώρου

Όλος ο πολιτικός κόσμος στέκεται στο πλευρό της Σοφίας Μπετατώρου μετά τις καταγγελίες που έκανε για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της Ομοσπονδίας ... Διαβάστε περισσότερα
Θα «ξεκλειδώσει» το λιανεμπόριο, Γυμνάσια, Λύκεια και εστίαση; Τι αναμένουν και τι φοβούνται ειδικοί και κυβέρνηση

Θα «ξεκλειδώσει» το λιανεμπόριο, Γυμνάσια, Λύκεια και εστίαση; Τι αναμένουν και τι φοβούνται ειδικοί και κυβέρνηση

Ποια είναι τα τρία επόμενα κρίσιμα βήμα για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Από τι θα εξαρτηθεί το άνοιγμα και των υπολοίπων κλάδων. Την Δευτέρα το μεγάλο κρας τεστ με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Καραμανλής: Προχωράμε με μεγάλα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα

Καραμανλής: Προχωράμε με μεγάλα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα

Το «πράσινο» φως για ένα εμβληματικό έργο ΣΔΙΤ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ένα υπερσύγχρονο, βιοκλιματικό κτιριακό συγκρότημα της γενικής γραμματείας Υποδομών, άναψε η Διυπουργική ... Διαβάστε περισσότερα
Στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου ο πολιτικός κόσμος – «Να σπάσει η σιωπή»

Στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου ο πολιτικός κόσμος – «Να σπάσει η σιωπή»

Στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου στέκεται ο πολιτικός κόσμος ύστερα από την καταγγελία που έκανε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας. ... Διαβάστε περισσότερα
Γεννηματά για καταγγελία Μπετακώρου: Με το θάρρος δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε

Γεννηματά για καταγγελία Μπετακώρου: Με το θάρρος δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, εκθειάζει την καταγγελία της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, για σεξουαλική κακοποίηση. Η κ. Γεννηματά σε ανάρτησή στα κοινωνικά δίκτυα ... Διαβάστε περισσότερα
Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Μήνυμα στήριξης στη Σοφία Μπεκατώρου – «Σπάμε την αλυσίδα της σιωπής»

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Μήνυμα στήριξης στη Σοφία Μπεκατώρου – «Σπάμε την αλυσίδα της σιωπής»

Τη στήριξη της στη Σοφία Μπεκατώρου, μετά τις αποκαλύψεις της “χρυσής” Ολυμπιονίκη ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ιστιοπλοΐας, εξέφρασε δημόσια η Μαρέβα ... Διαβάστε περισσότερα
Η νέα πραγματικότητα από τη Δευτέρα: ανοιχτά καταστήματα και SMS στο 13033 με… αντίστροφη μέτρηση

Η νέα πραγματικότητα από τη Δευτέρα: ανοιχτά καταστήματα και SMS στο 13033 με… αντίστροφη μέτρηση

Πως αποφάσισε η κυβέρνηση μετά το πράσινο φως των ειδικών να προχωρήσει σε πιο τολμηρά μέτρα. Αναλυτικά τι θα ισχύει από τη Δευτέρα. Τι θα συμβεί σε περίπτωση νέας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Σχολιάστε