Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Μάικ Πενς: Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό – Τι είπε σε Τσίπρα – Ζάεφ

Τσίπρας Πενς
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό και κυρίως την εφαρμογή της. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που το βράδυ της Πέμπτης (05.07.2018) είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αποθέωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για το «θάρρος και την ηγεσία» του αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ο Μάικ Πενς κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, τον συνεχάρη για τη συμφωνία επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς συγχαίρει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την ιστορική συμφωνία με τα Σκόπια για την επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος του ονοματολογικού», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου της αντιπροεδρίας στον Λευκό Οίκο.

Πενς: Στηρίζουμε τη συμφωνία για το Σκοπιανό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Νο2 του Λευκού Οίκου εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στα προσεχή βήματα που αφορούν την επιτυχημένη εφαρμογή και υλοποίηση της συμφωνίας. Ο Μάικ Πενς και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν και το θέμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.

«(Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς) προσέφερε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη συμφωνία και τη βιώσιμη και επιτυχημένη εφαρμογή της, και επαίνεσε την ηγεσία και το θάρρος του πρωθυπουργού Τσίπρα στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας, η οποία θα ενισχύσει την ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής. Ο αντιπρόεδρος Πενς συζήτησε επίσης την επερχόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα», αναφέρει η ανακοίνωση από την αντιπροεδρία των ΗΠΑ.

Το τηλεφώνημα στον Ζάεφ

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος μίλησε και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και επαναβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ στην ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων.

«(Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς) εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια πορεία προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019 και επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου της αντιπροεδρίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις