Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

“Μακεδονία – Σκόπια” πρότεινε ο Ζάεφ – Του το… ξέκοψε ο Τσίπρας

Τσίπρας Ζάεφ Μακεδονία Σκόπια
Φωτογραφία Eurokinissi

– Σημαντικές εξελίξεις στο Σκοπιανό μετά την πολύωρη συνάντηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός
– Η παρότρυνση του Έλληνα πρωθυπουργού στον Σκοπιανό ομόλογό του
– Στην αλλαγή του Συντάγματος στάθηκε ιδιαίτερα ο Α. Τσίπρας
– “Άλλες κυβερνήσεις είχαν δεχτεί το όνομα Μακεδονία – Σκόπια και διπλή ονομασία” υποστήριξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ
– Κατρούγκαλος: Κάποιοι να μην τρίβονται στη γκλίτσα του τσοπάνη, υπάρχουν έγγραφα

Μια παρότρυνση, μια ονομασία και ένα… ηχηρό “όχι”. Η πολύωρη συνάντηση που είχαν στο Νταβός οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έφερε ένα πρώτο βήμα προς τη λύση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Βέβαια, μένουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν.

Το τετ α τετ των δυο ηγετών διήρκεσε σχεδόν δυο ώρες (σ.σ. 2,5 μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών). Σε αυτό το διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων. Κάτι που επανέλαβε άλλωστε και στις κοινές δηλώσεις. Το «έναντι όλων» προφανώς περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα.

Ζάεφ: Προηγούμενες κυβερνήσεις δέχτηκαν το “Μακεδονία – Σκόπια”

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια»!

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υποστήριξε και κάτι ακόμα: πως εκτός από το συγκεκριμένο όνομα, προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχτεί και διπλή χρήση! Δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό.

Δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, ποιες είναι οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Ζόραν Ζάεφ.

Διαβάστε πιο κάτω: Κατρούγκαλος επιβεβαιώνει, Μπακογιάννη διαψεύδει τον Ζάεφ

Όπως και να έχει, το όνομα “Μακεδονία – Σκόπια” απορρίφθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κατανόησε ότι το “Μακεδονία – Σκόπια” δεν μπορεί να αποτελεί λύση. Και συμφώνησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση.

Τσίπρας: Πες την αλήθεια όπως έκανα εγώ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στον Σκοπιανό ομόλογό του ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής. Πως είμαστε πλέον στο 2018 και ότι το «έναντι όλων είναι έναντι όλων» και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση για την οποία και η γείτονα χώρα θα είναι περήφανη και άρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της.

Σε αυτή τη συζήτηση, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος. Ο Ζόραν Ζάεφ του είπε ότι είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο. Σε σχέση με αυτό η συζήτηση θα συνεχιστεί.

«Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις», παρότρυνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ζόραν Ζάεφ, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Συνοψίζοντας τη θέση της Αθήνας ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στη συνάντηση: Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

Κυβερνητικές πηγές αποτιμούν θετικά τη συνάντηση των δυο πρωθυπουργός. Κάνουν λόγο για ειλικρινή συζήτηση, στην οποία άνοιξαν όλα τα ζητήματα. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ιδιαίτερα πως το ζήτημα είναι να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι συντελέστηκε πρόοδος, η οποία επιβεβαιώνεται με κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν, οι οποίες και προαναγγέλθηκαν και κατά τις επίσημες δηλώσεις των δύο ηγετών.

Ιδιαίτερης σημασίας σε αυτό το πλαίσιο είναι η κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος». Ειδικά για τον αυτοκινητόδρομο προανήγγειλε ότι θα ονομάζεται οδός «Φιλίας».

«Πρόκειται κατά τη γνώμη μας για έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζόραν Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, χαιρετίζοντας αυτή την κίνηση, την οποία και θεωρούν ως «ένα πρώτο προωθητικό βήμα».

Οι κινήσεις καλής θέλησης εκ μέρους της Αθήνας, ανακοινώθηκαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό και αφορούν για παράδειγμα στην υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ στην πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ στο ελληνικό κοινοβούλιο.

«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση κατά τη θητεία της οποίας τα μνημεία αλυτρωτισμού μειώνονται αντί να αυξάνονται», υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης.

Επιβεβαιώνει Ζάεφ ο Κατρούγκαλος, τον διαψεύδει η Ντόρα

Η δήλωση που αποδίδεται στον Ζόραν Ζάεφ προκαλεί αίσθηση και φυσικά συζήτηση για ποιες είναι οι πρώην ελληνικές κυβερνήσεις που είχαν δεχτεί τη διπλή ονομασία “Μακεδονία – Σκόπια”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ουσιαστικά επιβεβαίωσε τον Σκοπιανό πρωθυπουργό. «Υπάρχουν έγγραφα, δημόσιες διαπραγματεύσεις, να μην τρίβονται στην γκλίτσα του τσοπάνη όσοι θέλουν να δείχνουν περισσότερο πατριώτες από άλλους» είπε.

Το σημείο από το 12:23

Αντίθετα, η Ντόρα Μπακογιάννη, στην ίδια εκπομπή, το διέψευσε. Όταν ρωτήθηκε, δήλωσε ότι καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει συζητήσει θέμα διπλής ονομασίας στις διαπραγματεύσεις με τη Σκοπιανή κυβέρνηση.

«Με βάση τα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών, εγώ δεν έχω δει καμία ελληνική κυβέρνηση που να έχει δεχτεί τη διπλή ονομασία. Καμία», είπε. Όταν δε ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να έχει συζητηθεί αυτό σε κάποια διαπραγμάτευση, δεν το απέκλεισε αλλά τόνισε: «αμφιβάλω πάρα πολύ».

Το απόσπασμα στο 6:29

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις