Πολιτική

Μακρόν στην Αθήνα: Όταν ο Καραμανλής υποδεχόταν τον Ζισκάρ Ντ’ Εστέν

Με αφορμή την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, οι παλιοί γυρνούν τον χρόνο πίσω, στο 1975. Πάλι Σεπτέμβριος ήταν, όταν έφτανε στην Αθήνα, ο τότε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Από τότε έχουν περάσει 42 χρόνια, αλλά η επίσκεψη αυτή θεωρείται αν μη τι άλλο ιστορική, αφού ήταν ένα χρόνο μετά την μεταπολίτευση και η Ελλάδα άλλαζε σελίδα.

desten

Η έλευση του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν σημαδιακή αφού ήταν εκείνος που είχε δώσει το προεδρικό αεροσκάφος στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1974 και έτσι να έχουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα.

karamanlhs

Με την επίσκεψή του ένα χρόνο μετά στην χώρα μας, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν νομιμοποιούσε παγκοσμίως την μεταπολίτευση αφού η Ελλάδα είχε μπει στο περιθώριο λόγω της δικτατορίας.

Η ασφαλτόστρωση της Συγγρού

Μέσα σε μια νύχτα η Λεωφόρος Συγγρού έγινε λεωφόρος. Ασφαλτοστρώθηκε δηλαδή. Θέλαμε να δείξουμε ότι έχουμε αφήσει πίσω την Ψωροκώσταινα.

syggrou

Η ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου

Το Προεδρικό Μέγαρο εκείνη την περίοδο δεν θύμιζε σε τίποτα αυτό που ξέρουμε σήμερα.

Ήταν ένα παρατημένο κτίριο, άδειο και με παλιά έπιπλα στο εσωτερικό του. Που θα έμενε όμως ο Γάλλος ηγέτης; Μόνο εκεί θα μπορούσε να μείνει.

desten desten

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έδωσε εντολή να ετοιμαστεί ο χώρος για τον πολύ καλό του φίλο.

Έγινε λοιπόν, ριζική ανακαίνιση. Καινούργια έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής, ακόμα και βιβλία από την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Βιβλιοθήκη της Βουλής γέμισαν τα κενά ράφια στις βιβλιοθήκες.

Ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν κοιμήθηκε στο ίδιο κρεβάτι που είχε κοιμηθεί ο Σαρλ Ντε Γκωλ

Στον πρωτο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου ήταν οι δυο κρεβατοκάματες που θα παρέχονταν στο ζεύγος Ντ’ Εστέν.

Μια για τον Γάλλο Πρόεδρο και μία για τη σύζυγό του Αν Αϊμόρ.

Σημειώνεται ότι ο πανύψηλος Ζισκάρ ντ’ Εστέν κοιμήθηκε στο ίδιο κρεβάτι που είχε κοιμηθεί ο Σαρλ ντε Γκωλ τον Μάρτιο του 1963 όταν είχε επισκεφτεί την Ελλάδα. Το κρεβάτι ήταν ειδική παραγγελία και είχε μήκος 2,5 μέτρα!

De Gaulle

Η δεξίωση

Στο ισόγειο του Προεδρικού Μεγάρου έγινε η δεξίωση προς τιμήν του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Οι καλεσμένοι ήταν αρχικά 40 αλλά μετά από πιέσεις από τις συζύγους των καλεσμένων αυγάτισαν και έγιναν 80.

 

πηγη ΦΩΤΟ: Γαλλική πρεσβεία, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άγριος καυγάς Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου: «Δεν έχετε καμία ενσυναίσθηση για τα Τέμπη και καμία για τη νεκρή μητέρα»
Στο φόντο της σύγκρουσης, η αντιπαράθεση Γεωργιάδη - Μάντζου για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με τον υπουργό να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για «σόου και λαϊκισμό»
Γεωργιάδης και Κωνσταντοπούλου 5
Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: «Πολιτικά όρνεα που αξιοποιούν μια εγκληματική ενέργεια»
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας απορρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα και μιλούν για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας
Τρεις ύποπτοι εμπρησμοί αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη  με διαφορά λίγης ώρας σε πολιτικούς της ΝΔ – 5 άτομα στο νοσοκομείο
Συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Ιπποκράτειο στη μνήμη της Βάγιας Νέστορα – Κυρανάκης: «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να συλληφθούν οι τρομοκράτες»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κηδεία της μητέρας της «γαλάζιας» πολιτεύτριας αναμένεται να τελεστεί την επόμενη εβδομάδα στην Κοζάνη
Συγκέντρωση ΝΔ για Βάγια Νέστορα
26
Η Καρυστιανού μετά τα «καρφιά» Μαρινάκη καταδίκασε τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη με αιχμές για τα Τέμπη
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την «Ελπίδα για την Δημοκρατία» για τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα, με το κόμμα να συνδέει την υπόθεση με το αίτημα για ασφάλεια και δικαιοσύνη «που τόσο κατάφωρα στερούμαστε»
Μαρία Καρυστιανού
Ανδρουλάκης για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου μετά τις συναντήσεις με Γεραπετρίτη και Δένδια: «Δεν φτάνει το Μαξίμου να σηκώνει τηλέφωνα στις 3 το πρωί»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά καθαρές απαντήσεις για το έργο και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποφεύγει να μιλήσει με σαφήνεια στον ελληνικό λαό
Γεραπετρίτης και Ανδρουλάκης